ضرورت آبیاری باغات انگور:
آشنایی با نحوه آبیاری درخت انگور؛ یکی از نیاز های اساسی باغداری های امروزی می باشد با ما همراه باشید تا اطلاعاتی پیرامون ضرورت آبیاری باغات انگور،نحوه آبیاری باغات انگور، و بیان نکات مهم در خصوص آبیاری انگور، در اختیار شما قرار دهیم.
انگور، به دلیل مقاومت نسبی که به کم آبی دارن معمولا در مناطق کم آب نیز کشت می شوند اما بادی توجه داشت آبیاری اصولی و کشت در مناطق پر باران به بازدهی مطلوب نهال انگور کمک می کند و در افزایش عملکرد نهال نیز موثر می باشد، آبیاری باغات انگور در گذشته معمولا با روش های سنتی انجام می گرفته که در این روش ها معمولا هدر رفت آب خیلی زیادتر بوده، اما امروزه روش های باغداری مانند گذشته نیست و باغداران در تلاشند که از سرمایه آب به نحو احسن استفاده نمایند به همین دلیل روش های صنعتی و سیستم آبیاری مدرن را جایگزین روش های سنتی کرده اند.
این اقدام به آبیاری بهینه و اقتصادی کمک بزرگی کرده است،یکی از روش های بسیار سودآور و اقتصادی در آبیاری قطره ای انگور، استفاده از روش آبیاری قطره ای می باشد که هم به رشد مطلوب درختان کمک می کند و هم در جلوگیری از هدر رفت آب موثر می باشد. البته لازم به ذکر است که آبیاری باغات انگور را باید با بررسی مقاومت و حساسیت ارقام به آب در نظر گرفت زیرا ارقام مختلف نیازهای متفاوتی دارند.
آبیاری باغات انگور، را باید یک نیاز اساسی به شمار آورد زیرا در تولید محصولی با کیفیت و بازدهی مطلوب تاثیر مستقیم دارد،البته اهمیت همین مسئله و همچنین کمبود آب موجب شد تا باغداران به دنبال اتخاذ تصمیماتی در این خصوص باشند تا از میزان آب نهایت استفاده را داشته باشند.
توجه داشته باشید که مدیریت در آبیاری درخت انگور، بسیار مهم می باشد،مخصوصا برای باغ های وسیعی که انواع نژاد های خاص را پرورش می دهند زیرا بدون برنامه ریزی صحیح برای آبیاری،باغ بیشتر در معرض کمبود مواد مغذی، اختلالات فیزیولوژی، آفات و بیماریها و تنش های خشکی خاک قرار میگیرد و در چنین شرایطی نهال در برابر بیماری ها بسیار آسیب پذیر خواهد بود.
نحوه آبیاری باغات انگور:
ابتدا باید منطقه کاشت نهال انگور را در نظر گرفت و میزان بارندگی سالانه و منابع تامین آب را مورد بررسی قرار داد سپس روش های مناسب را اعمال نمود. برای باغات انگور بیشتر روش هایی که به سیراب شدن ریشه کمک می کند را اعمال می کنند زیرا ریشه های نهال انگور هم گستردی زیادی دارد و هم قدرت نفوذ بالایی در خاک دارد.
البته انتخاب روش بعد از بررسی کردن نیاز های اکولوژی نهال است زیرا برخی ارقام نسبت به آبیاری مقاومت خوب و برخی دیگر حساسیت شدید دارند به همین منظور روش آبیاری باید با نوع نژاد ارقام تناسب داشته باشد. البته نوع خاک نیز در آبیاری درختان انگور، اهمیت دارد زیرا،نوع خاک است که جریان آب را عبور می دهد و به ریشه ها می رساند برای نمونه خاک های سنگین نیاز به آبیاری عمیق دارند و در مقابل خاک های سبک تر با آبیاری سطحی سیراب می شوند. برای آبیاری باغات انگور غالبا روش آبیاری قطره ای بیشتر مناسب است زیرا درختان به طور یکسان سیراب می شوند و دچار تنش کم آبی نخواهند شد.
نهال انگور زمانی که شروع به شکوفه دادن می کند و تا وقتی که میوه دادن را آغاز کند یکی از بحرانی ترین دوره ها مرا سپری می کند که باید با کمبود آب مواجه نشود زیرا کیفیت محصول کاهش پیدا می کند و احتمال ترک خوردن دانه ها وجود دارد در این بازه زمانی باید رطوبت خاک را در حد متعادل نگه داشت.
آبیاری کانالی هم می تواند برای آبیاری باغات انگور مناسب باشد اما این روش برای زمانی است که منابع آبی کافی باشد و میزان بارندگی سالانه نیز درصد بالایی داشته باشد و این نیاز به آب را تامین کند در غیر این صورت آبیاری کانالی نیز موجب هدر رفت آب خواهد شد. برای این روش باید کانال هایی را ایجاد کرد سپس از قسمت حوض یا منبع آب،جریان آب را به سمت کانال ها هدایت کنید تا آبیاری درختان انگور، به خوبی انجام شود.
نکات مهم در خصوص زمان آبیاری باغات:
با توجه به مطالبی که گفته شد مشخص می شود مسئله آبیاری باغات انگور، مسئله بسیار مهمی می باشد که باید مورد توجه باغداران قرار گیرد. برخی نکات مهم در آبیاری درختان انگور، بسیار اهمیت دارد برای نمونه به چند مورد از نکات مهم اشاره می کنیم:
- *توجه به زمان مناسب آبیاری باغات انگور، بسیار اهمیت دارد،فصول گرم سال مانند تابستان نیاز به آبیاری افزایش پیدا می کند و در اوج گرمای تابستان ممکن است نیاز به آبیاری در یک روز به دو بار نیز برسد. البته این تنها در روش قطره ای امکان پذیر است در آبیاری کانالی معمولا یکبار در روز کفایت می کند.
- *زمانی که درخت انگور رشد شاخ و برگ گسترده ای دارد باید تعداد دفعات آبیاری درخت انگور، را کمتر نمود.
- زمانی که درخت انگور رشد شاخ و برگ گسترده ای دارد باید تعداد دفعات آبیاری انگور ها را کمتر نمود.*تعبیه لوله های انتقال آب در آبیاری بسیار اهمیت دارد سیراب شدن تمام قسمت های ریشه یک امر کاملا ضروری می باشد اگر در سیستم آبیاری تنها یک ناحیه محدود از ریشه سیراب می شود باید نسبت به اصلاح سیستم آبیاری اقدام نمود و با دقت عمل بیشتری ارزیابی کرد.
*توجه داشته باشید که تعداد تعبیه لوله ها و تعداد قطره چکان ها نیز باید به تناسب درختان و به درستی تقسیم شده باشد تا تمام قسمت ها به طور یکسان آب دریافت کنند.
نظرات کاربران