سوسک چوبخوار مبلمان:
روش های مبارزه با سوسک چوبخوار مبل؛ بسیار با اهمیت می باشد زیرا این آفت خسارت های بسیار شدیدی به بافت چوب وارد می کند. با ما همراه باشید تا اطلاعتی پیرامون فعالیت سوسک چوبخوار؛ و میزان خسارت ناشی از حمله سوسک چوبخوار در اختیار شما قرار دهیم.
سوسک چوبخوار که به سوسک مبلمان نیز شهرت دارد حشراتی هستند که از آنها به عنوان عوامل آسیب زا به مبلمان یاد می شود،پوسیدگی ناشی از حمله این قبیل سوسک ها ممکن است در هر خانه ای مشاهده شود،البته ممکن است در برخی موارد از طریق چوب های آلوده وارد منازل شده و رفته رفته پیش روی کنند و دیگر وسایل را نیز درگیر کرده و باعث از بین رفتن آنها شوند. کرم یا سوسک چوبخوار مبلمان را یکی از شایع ترین و رایج ترین حشرات در منازل می دانند که به وسایل چوبی جمله می کند.
به لحاظ ظاهری سوسک های چوبخوار؛ بیضی شکل و به رنگ قهوه ای می باشد و تقریبا ۶ میلی متر طول دارد،سطح بال های آن دارای خطوط موازی بوده که به طور برجسته خود را نشان می دهد،سطح بال های این حشره با مو های ریز و زرد رنگی پوشیده شده است و جالب است بدانید حشرات ماده از حشرات نر بزرگتر می باشند.
سوسک چوبخوار؛ تقریبا ۳ تا ۴ سال عمر دارد به همین دلیل است که میزان خسارتی هم که وارد می کند بیشتر می باشد بیشترین مرحله را این حشرات در مرحله لارو می گذرانند و مدت کوتاهی را به صورت حشره بالغ می گذرانند.
در همین زمان کوتاه سوسک چوبخوار ماده تخم ریزی خود را آغاز می کند و به دنبال شکاف هایی می گردد تا تخم ریزی کند،بعد از گذشت تقریبا ۳ هفته تخم ها به لارو هایی کوچک تبدیل می شوند در تمام این مرحله لارو ها به دنبال تغذیه از چوب هستند و ذرات چوب را تغذیه می کنند. فصل بهار زمان بلوغ این حشرات می باشد که سوراخ هایی ۱ تا ۲ میلی متری روی سطح چوب ایجاد می کنند،سوسک چوبخوار ماده دقیقا به دنبال قسمت مناسب چوب می رود تا لارو ها به راحتی تغذیه کنند.
علائم و میزان خسارت ناشی از حمله سوسک چوبخوار:
در خانه هایی که قدیمی تر می باشند و وسایل چوبی فراوانی دارند معمولا بیشتر در معرض حملات سوسک چوبخوار قرار میگیرند، همانطور که گفته شد بیشترین مرحله زندگی سوسک چوبخوار مرحله لارو آن می باشد،که معمولا از تخم بیرون آمده و به مرور بافت چوب را مورد حمله قرار می دهند،لارو ها در قسمت اصلی سطح چوب به مدت طولانی زندگی می کنند و تقریبا تا ۳ سال آنجا باقی می مانند به همین دلیل است که آسیب وارد شده زیاد تر خواهد بود.
سوسک چوبخوار در همان قسمت اصلی بافت چوب چندین بار پوست اندازی می کند و با سوراخ کردن سطح پوست بیرون می آید و دقیقا همین زمان علائم بیرونی را به ما نشان می دهد که چوب دچار حمله سوسک ها قرار گرفته است.
اطراف سوراخ های ایجاد شده توسط سوسک چوبخوار مبل؛ پر از گرد هایی می شود که به سمت بیرون هدایت می شود و این گرده ها زمانی که روی زمین میریزند قابل مشاهده میباشند دقیقا در این زمان دیگر بافت اصلی چوب به شدت آسیب دیده است.
جالب است بدانید سوسک چوبخوار؛ زمانی که از سوراخ بیرون می آید مدت خیلی کمی زنده می ماند بیشترین مرحله زندگی شامل مرحله لارو می باشد شهر های شمالی ایران بیشتر در معرض چنین آفتی قرار میگیرند و خسارت زیادی نیز وارد می کنند زیرا طول عمر این حشره تقریبا طولانی می باشد و در تمام مدت زندگی از بافت درونی و اصلی چوب تغذیه می کند. بیشترین آسیب وارد شده ناشی از حمله سوسک های چوبخوار برای مبلمان می باشد و موجب فاسد شدن آن می شود به طوری که دیگر بافت چوب استحکام قبل را ندارد و به تعبیری قابل استفاده نمی باشد.
روش های مبارزه با سوسک چوبخوار مبلمان:
برای مبارزه با سوسک چوبخوار؛ روش های زیادی وجود ندارد. مبارزه با این حشرات بسیار با اهمیت می باشد چون این آفت همانطور که اشاره شد مدت طولانی در بافت چوب زندگی می کند و اگر به کنترل در نیاید به سایر قسمت ها نیز نفوذ کرده و آن را ویران می کند.
البته لازم به ذکر است که تشخیص سوسک چوبخوار زمانی که در بافت درونی چوب می باشد تقریبا غیر ممکن می باشد مگر با شنیدن صدای تیک تیک از داخل چوب،این روش هم زمانی است که باید دقت کافی باشد. روش مبارزه با چنین آفتی به میزان شیوع آن بستگی دارد.
یکی از اساسی ترین روش های مبارزه با سوسک چوبخوار؛ سمپاشی می باشد زیرا تنها سم است که این آفت را به طور کامل ریشه کن می کند،زمانی که شما متوجه پیشروی آلودگی شدید می توانید با تزریق سم به درون چوب الوار ها را از آلودگی پاک کنید،این اقدام در واقع فعالیت لارو ها را متوقف کرده و به تعبیری موجب از بین رفتن آنها خواهد شد.
سلام و وقت به خیر ممنون از مقالتون، سم موثر این سوسک چه اسمی دارد؟ و سم های دودزا از چه مارکی بهتر است؟
سلام و عرض ادب
محلولهای مبتنی بر بورات و بوریک اسید و همچنین استفاده از رنگ و لاک موثر می باشد. بهترین سم دودزا بستگی به نوع و سن درخت شما خواهد داشت که می توانید با مهندسین کشاورزی مشورت کنید.