صفر تا صد کاشت نهال زردآلو

صفر تا صد کاشت نهال زردآلو

۱۴۰۲-۰۸-۳۰

معرفی کلی جهت پرورش و کاشت نهال زردآلو

زردآلو( apricot ) یکی از میوه های خوشمزه ای است که بیشتر افراد آن را می پسندند. زردآلو به دلیل ارزش غذایی بالای خود طرفداران بسیاری دارد. طبق آمار، ایران رتبه جز سه کشور اول در کاشت زردآلو است و آذربایجان شرقی در ایران رتبه اول کاشت نهال زردآلو را به خود اختصاص می دهد.

با توجه به حساسیت درخت زردآلو، انتخاب نهال مناسب و کاشت درست و اصولی آن بسیار مهم می باشد. افرادی که قصد کاشت نهال زردآلو را دارند، باید اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشند، تا بتوانند این نهال را با کیفیت بهتری پرورش دهند. در ادامه با روش کاشت و داشت این درخت بیشتر آشنا می شوید.

شناخت ویژگی های شاخص درخت زردآلو

انتهای میوه درخت زردآلو نوک تیز و به رنگ زرد است. این گیاه دوجنسی و دارای گل هایی به رنگ سفید متمایل به صورتی می باشد. ارتفاع این درخت بسته به نوع رقم به حدود ۴ تا ۵ متر می رسد.

زردآلو از گیاهان هسته دار است و دارای هسته ای به رنگ قهوه ای می باشد که ممکن است مغز آن شیرین یا تلخ باشد. گل های نهال زردآلو در فصل بهار زودتر از درختان دیگر باز می شود. همچنین میوه های این درخت روی شاخه های یک ساله تشکیل می شوند.

ویژگی های درخت زردآلو

نکات مهم هنگام کاشت این گونه

برای کاشت نهال زردآلو توجه به شرایط اقلیمی بسیار مهم و ضروری است. درخت زردآلو معمولا نقاط معتدل را ترجیح می دهد؛ اما از طرفی می توان آن را در مناطقی که زمستان های خیلی سرد و تابستان گرمی ندارند هم، کشت کرد.

قبل از کاشت نهال های زردآلو باید خاک آن را آماده کنید. درختان زرد آلو نیاز به خاکی گرم با بافت سبک دارند. همچنین توجه داشته باشید که خاک های رسی برای کاشت این گونه پیشنهاد نمی شود.

برای کاشت نهال زردآلو ابتدا ریشه های آن را بررسی کنید تا اگر ریشه ی پوسیده و بیماری دارد آن را جدا کنید. سپس در هنگام قرار دادن نهال در خاک، ریشه ها باید به حالت باز شده قرار بگیرند و در آخر به آرامی و مرحله به مرحله خاک را به روی ریشه ها بریزید.

رایج ترین روش های کاشت زردآلو

روش های مختلفی برای کاشت درخت زردآلو وجود دارد که هر کدام مزیت های خاص خود را دارند. در ادامه با انواع روش های کاشت نهال زردآلو آشنا می شوید:

  • کاشت هسته زردآلو یا همان کاشت مستقیم بذر
  • کاشت از طریق پیوند

در روش کاشت از طریق هسته زمان طولانی تری باید سپری شود تا به نهال مورد نظر برسید. همچنین در این روش گیاهی که از هسته رشد می کند تمام ویژگی های درخت مادری خود را ندارد و دقیقا شبیه آن نمی شود.

کاشت بذر

در روش دوم کاشت درخت زردآلو، شما می توانید نهال آماده را از مراکز پرورش نهال تهیه کنید. معمولا نهال هایی که به فروش می رسند، دوساله هستند و شما دو سال بعد از کاشت این نهال ها می توانید شروع به برداشت میوه کنید. در روش کاشت نهال، توجه به سالم بودن و کیفیت ساقه و ریشه ی آن بسیار اهمیت دارد.

همچنین این نهال ها اغلب پیوندی هستند. در روش پیوند زدن نهال جدید شباهت ژنتیکی بیشتری به گیاه مادری خود دارد و مطمئن تر است. در نتیجه پروسه کاشت تا نگهداری از نهال برای فرا رسیدن زمان برداشت میوه برای کشاورز بسیار آسان تر خواهد بود.

زمان مناسب جهت کشت و پرورش نهال زردآلو

بهترین زمان برای کاشت نهال های زردآلو به این مورد بستگی دارد که این گیاهان چگونه تهیه می شوند. در مورد درختان زردآلو ریشه لخت، بهترین فصل و زمان کشت برای آن ها در اواخر فصل زمستان، قبل از باز شدن جوانه ها و اوایل فصل بهار که در آن زمان، دمای خاک نسبت به زمستان بهتر است، می باشد.

اما در مورد نهال های گلدانی زردآلو می توان آن ها را در فصل بهار کاشت و در زمان مناسب به زمین اصلی منتقل کرد.

در کاشت درخت زردآلو باید به شرایط آب و هوایی منطقه نیز توجه شود. درخت زردآلو با مناطقی که آب و هوای گرم و معتدل دارد سازگاری بهتری از خود نشان می دهد و اگر در این مناطق کاشته شود بعد از دو سال شروع به باردهی می کند.

زمان کاشت درخت

جهت خرید و یا مشاهده لیست قیمت انواع نهال زردآلو، روی عبارت (نهال زردآلو) کلیک کنید.

شرایط بستر کاشت درختان زردآلو و نکات مهم جهت پرورش آن

درخت زردآلو از جمله درختان آفتاب دوست است و مناطق پر نور را ترجیح می دهد. بنابراین رعایت فاصله کشت مناسب می تواند در این مورد به باردهی بهتر درختان کمک کند.

معمولا فاصله کاشت درختان زردآلو در باغ ۵ تا ۶ متر در هرردیف می باشد، به طوری که این فاصله را باید با ردیف کشت کناری هم داشته باشد. اغلب از الگوی کشت ۶*۶ و یا ۵*۵ در احداث باغ زردآلو استفاده می کنند.

بستر کاشت

توصیه می شود به دلیل رشد با سرعت درخت زردآلو، در سال اول کشت حتما از قیم استفاده کنید تا بادهای شدید نهال را خم نکند و یا نشکند.

مرسوم ترین آفات و بیماری های درخت زردآلو

آفات و بیماری های درخت زردآلو بسیار متنوع هستند که هر کدام از این بیماری ها صدمه خاص و جبران ناپذیری به درخت وارد می کنند. این آفات علاوه بر اینکه باعث افت کیفیت محصول می شوند، موجب کاهش سودآوری باغ هم می شوند. از این رو همواره باید به آفات و بیماری ها توجه ویژه ای کرد.

  • آفت لارو برگ خوار
  • شته سبز
  • سوسک شاخک بلند رزاسه
  • کرم سفید

از جمله مهم ترین آفات درختان زردآلو هستند. با هرس به موقع درخت، رعایت بهداشت زراعی و تغذیه کودی مناسب می توان تا حدودی از این آفات پیشگیری کرد. در صورت مشاهده هر گونه از این آفات علاوه بر رعایت موارد بالا می توان از سم و تله های مخصوص برای از بین بردن آن ها استفاده نمود.

  • بیماری شانکر باکتریایی
  • پوسیدگی طوقه و ریشه
  • پژمردگی آوندی نیز، از جمله بیماری های شایع در کاشت نهال زردآلو می باشند، که با رعایت بهداشت زراعی، آبیاری منظم و از همه مهم تر خرید نهال سالم از مکان های معتبر می توان تا حدودی از این بیماری ها نیز جلوگیری کرد.

بیماری های درخت زردآلو

خاک مطلوب جهت کاشت این نهال

ابتدا باید در زمین، گودالی را به طور میانگین به عمق ۷۰ سانتی متر و به قطر حدود ۵۰ سانت حفر کرده و سپس اقدام به کاشت نهال زردآلو نمایید. در هنگام ایجاد گودال برای کاشت این نهال بهتر است که گودال را کمی بزرگتر حفر کنید تا برای اضافه کردن خاک به همراه کود فضای کافی در دسترس باشد.

زردآلو به خاک های سنگین با رطوبت بالا حساس است، بنابراین توصیه می شود که کود دامی بسیار پوسیده به همراه خاک سبک در کشت آن استفاده شود. علاوه بر این خاک مناسب کشت نهال های زردآلو باید دارای زهکشی مناسب و سطح شوری حدود ۵/۶ باشد.

خاک مطلوب

بررسی انواع کود و سموم جهت باردهی مطلوب درخت زردآلو

قبل از اقدام به کاشت نهال زردآلو و یا هر درخت دیگر بهتر است که آزمایش خاک را انجام دهید. این آزمایش به باغدار یا کشاورز کمک می کند تا کمبودهای خاک مورد کشت را دریابد و به رفع آن متناسب با نوع درختی که قصد کاشت آن را دارد، اقدام کند.

کشت زردآلو نیز از این نکته مستثنی نیست و زمین کشت آن باید بررسی شود. اما به طور کلی یک سری نیاز های کودی موجود است که به آن اشاره می شود:

عناصر ماکرو شامل نیتروژن و پتاسیم و فسفر و عناصر میکرو که شامل آهن، مس، روی و مولیبدن است باید به قدر نیاز گیاه در خاک وجود داشته باشد.

هر کدام از این عناصر در صورت کمبود، علائم و نشانه هایی در درخت زردآلو دارند که با توجه به آن ها می توان به توصیه کودی پرداخت.

به طور مثال یکی از علائم کمبود نیتروژن، شامل زردی یکنواخت، ابتدا در برگ های پیر و سپس در برگ های جوان است.

همچنین در بروز کمبود پتاسیم برگ درختان، از قسمت بیرونی و اطراف به طرف داخل سوخته و قهوه ای می شود. در صورت وجود این کمبود مقاومت گیاه به آفات نیز کمتر می شود. یکی دیگر از مواد مغزی ای که نبود آن موجب از بین رفتن سبزی برگ می شود، کمبود آهن می باشد.

از طرفی کمبود روی موجب می شود که میانگره ها کوتاه شوند و برگ ها ریزش پیدا کنند به طوری که باعث کچلی در شاخه ها می شوند.

به طور کلی برای انتخاب کود مناسب باید علائم کمبود عناصر به دقت بررسی شود. بهترین کود برای باردهی اقتصادی زردآلو، کودی است که شامل تمام این عناصر میکرو و ماکرو باشد و تمام کمبودهای تغذیه ای درخت را جبران نماید.

مقدار نیاز آبی با توجه به منطقه کشت

بهترین روش آبیاری درختان زردآلو روش قطره ای می باشد. مقدار مورد نیاز آبیاری نهال زردآلو، بسته به فصلی که در آن قرار داریم متفاوت است.

معمولا درختان زردآلو در نیمه اول سال در مناطق گرم و معتدل به هفته ای سه بار و در مناطق سردتر به هفته ای دو بار و در نیمه دوم سال به هفته ای یک بار آبیاری نیاز دارند که با توجه به شرایط آب و هوایی و بارش های منطقه ای این مقدار ممکن است تغییر کند.

نیاز آبی نهال

انواع روش های هرس درخت زردآلو

پس از کاشت نهال زردآلو می بایست هر سال شاخه های ضعیف و شکسته را هرس کرد. علاوه بر این در هنگام کاشت درخت زردآلو ابتدا باید ریشه های آن را کوتاه و هرس کرد تا هم شروع به تولید ریشه فرعی کند و هم قارچ ها و آلودگی های نوک ریشه از بین برود.

پس از کاشت نیز باید نهال زردآلو سرزنی شود تا فرصتی برای رشد جوانه های فرعی به وجود آید. پس از آن نیز در زمستان، اول باید شاخه ای به عنوان تنه انتخاب شود و بقیه شاخه های ضعیف هرس شوند. این کار معمولا تا زمستان سال چهارم ادامه دارد.

هرس درختان زردآلو

هرس جوان سازی درخت زردآلو، هرس شاخه های نرم و ضعیف و هرس جوانه از جمله هرس های این درخت به حاسب می آیند که به هرس باروری معروف می باشند.

آشنایی با بهترین نهال های زردآلو ایرانی و خارجی

اگر دنبال احداث باغ زردآلو پربازده هستید، باید اطلاعاتی در مورد انواع رقم های زردآلو داشته باشید تا با توجه به ویژگی های هر رقم و شرایط محیطی و اقلیم محل کشت، بهترین انتخاب را داشته باشید.

  • شاهرودی
  • نصیری
  • قرمز
  • عسگر آبادی ۴ تا از بهترین نژادهای ایرانی زردآلو هستند. این نژادها تا ارتفاع ۵ الی ۶ متر رشد می کنند. همچنین در خاک های نرم و زهکشی شده رشد بسیاری دارند.
  • زردآلو نصیری
  • قرمز
  • قیسی چند نمونه از نژادهای بومی چین می باشد. که تا ۳۵ سال نیز می توانند عمر کنند. همچنین رقم قیسی که در مناطق گرم و خشک سازگاری بهتری از خود نشان می دهد.

خواص و فواید میوه زردآلو

میوه زردآلو به دلیل کارتنوئید و ویتامین هایی که دارد، یکی از میوه هایی است که به سلامت چشم کمک می کند. ویتامین a و c و آنتی اکسیدان های موجود در زردآلو در کاهش سلول های سرطانی موثر است. همچنین این میوه خوشمزه برای ریزش مو، درمان کم خونی، درمان یبوست، کاهش وزن و کاهش خطر بیماری های قلبی مفید است.

در کنار این موارد در افرادی که دارای حساسیت بالایی هستند بهتر است از خوردن بیش از حد این میوه خودداری کنند تا به مشکل برنخورند.

خواص زردآلو

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال زردآلو

به طور کلی برای کاشت نهال زردآلو باید با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه یک رقم مناسب را انتخاب کرد. کاشت این نهال با کیفیت و مرغوب برای باغداران می تواند سودآوری بسیار بالایی داشته باشد. همچنین در مرحله بعدی باید تمام مراحل کاشت و داشت و برداشت را طبق اصول درست خود پیش برد تا به نتایج و محصول با کیفیت و صرفه اقتصادی دست یافت.

مجموعه گلدنهال یکی از مجموعه های برتر در زمینه عرضه انواع نهال زردآلو است که با تکیه بر تجربه و دانش چندین ساله متخصصان خود، انواع نهال های زردآلو را جهت احداث باغ زردآلو در اختیار باغداران و عموم مردم قرار می دهد.

 

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

خرید نهال اصل اون هم با ضمانت بازگشت واقعی کالا برای خریداران یک دغدغه محسوب میشه. گلد نهال با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ارائه فاکتور رسمی، انتخابی مطمئن برای شما خواهد بود. همین حالا با ما در تماس باشید.

نظرات کاربران