خواص بلوبری

فواید بلوبری

خواص بلوبری چه می باشد:

شاید شما هم از آن دسته کسانی باشید که فواید بلوبری را ناشناخته و یک میوه خارجی تازه وارد به ایران می‌دانید و تنها به‌خاطر رنگ آبی جذاب آن مجذوبش شده اید. رنگی که در بستنی‌ ها، نوشیدنی‌ها و ژله‌ها بارها توجه‌تان را به خود جلب کرده است، اما نمی‌دانستید خاستگاه این میوه کجاست.

شاید تعجب کنید اگر بشنوید که گیلانی‌ها با خاصیت بلوبری، آشنایی دیرینه دارند؛ حتی برخی از قدیمی‌های شمال کشور،‌ این میوه را سمی می‌دانستند و اجازه دست زدن به آن را به فرزندان خود نمی‌دادند. امروزه با پیشرفت علم و تحقیقات صورت گرفته، خواص بلوبری، سبب شده است تا کاربردهای فراوانی در صنایع متعدد داشته باشد و حتی سازمان‌های مربوطه تلاش کنند تا به کشت سازماندهی شده این میوه در کشور اقدام نمایند.

آشنایی با خواص میوه بلوبری:

مشخص‌ ترین ویژگی بلوبری، رنگ آبی یا بنفش، مزه شیرین و مطبوع و اندازه کوچک آن است. (blueberry) را زغال اخته آبی نیز می‌نامند و در تقسیم‌بندی خواص میوه‌ ها در زیر مجموعه تمشک‌ها قرار می‌گیرد. میوه‌هایی که از خاندان تمشک‌ها محسوب می‌شوند، غالبا دارای رنگدانه‌های فراوان، کوچک، آبدار،‌ گوشتی و کروی شکل هستند.‌

از فواید بلوبری؛ مانند دیگری میوه‌هایی که از خانواده بری‌ها محسوب می‌شوند، به‌طور مختصر می‌توان به آنتی اکسیدان بودن، پایین آورنده چربی و فشار خون و کنترل وزن اشاره کرد.

خاصیت بلوبری

ویتامین‌های موجود در خواص بلوبری:

خاصیت بلوبری؛ به‌سبب وجود انواع ویتامین، آنتی اکسیدان، فیبر، مواد معدنی و ریز مغذی‌ها در آن است. رنگ آبی و بنفش این میوه، به سبب تجمع آنتوسیانین‌هایی است که عاملی برای لاغری و سلامت قلب به‌شمار می‌روند. بوته گیاه بلوبری، تمامی املاح و مواد معدنی موجود در خاک را تصاحب می‌کند تا بتواند رشد کند و در نتیجه تمامی این مواد مغذی را به میوه‌هایش می‌بخشد.

از خواص بلوبری؛ همین بس که دارای مقادیر قابل توجهی از:

  1. آهن،
  2. پتاسیم،
  3. کلسیم،
  4. منیزیم،
  5. فیبر،
  6. فسفر،
  7. پروتئین،
  8. روی،
  9. سدیم،
  10. فولات،
  11. چربی،
  12. کربوهیدرات،
  13. قند و ویتامین‌های C، K‌ و B6 است.‌

خواص بلوبری را می توان مانند پادشاه میوه‌ های آنتی اکسیدان معرفی کرد:

گروهی از محققان در تایید فواید بلوبری، عنوان فوق میوه را به آن بخشیده‌اند. این میوه بنفش تیره، قوی‌ترین آنتوسیانین را داراست که از آلزایمر و پیری زودرس جلوگیری می‌کند. درواقع وجود مقادیر قابل توجهپلی فنول در ساختار این میوه، ‌ عملکرد حافظه را بهبود می‌بخشد و فراموشی را به تاخیر می‌اندازد. خاصیت بلوبری در آنتی اکسیدان بودن، ‌ بر عملکرد بهتر عروق را نیز بهبود می‌بخشد و از بالارفتن فشار خون پیشگیری می‌کند.

این میوه، بدن شما را در برابر مولکول‌های ناپایداری که می‌توانند به سلول‌های شما آسیب برسانند و زمینه ایجاد سرطان را فراهم کنند، ایمن می‌کند. بنابراین یکی از مهم‌ترین خواص بلوبری، ضد سرطان بودن آن است.

فواید بلوبری

فواید بلوبری، دوست پوست شماست:

از خواص بلوبری؛ اثر قلیایی آن است. بسیاری از مشکلات پوستی در شرایطی ایجاد می‌شوند که فضای بدن بیش از حد اسیدی می‌شود. بلوبری می‌تواند از لک، التهاب و قرنزی پوست پیشگیری کند، هم‌چنین تاثیرات بسیار مثبتی برای مو‌ها دارد. داشتن یک رژیم غذایی که در آن زغال اخته آبی گنجانده شده باشد، با بهبود گردش خون، تقویت کلاژن و ترمیم زخم به جوان‌سازی پوست کمک می‌کند.

خاصیت بلوبری و تاثیر آن بر لاغری:

یکی از خواص بلوبری؛ آب کردن چربی‌های شکمی است. تحقیقات یک موسسه معتبر نشان داده است که گنجاندن زغال اخته آبی در رژیم غذایی موش‌ها، باعث از دست رفتن چربی‌های شکم آنان شده است. این میوه به‌سبب طعم خوشایندی که دارد، یکی از رژیم‌های محبوب به‌شمار می‌رود که می‌توان آن را با انواع نوشیدنی، سالاد، خوراک و نان‌ها ترکیب کرد.

مواد مغذی فراوان و کالری پایین، خاصیت بلوبری، است که سبب می‌شود تااحساس سیری طولانی مدت کنید و هم‌چنان انرژی کافی برای فعالیت داشته باشید. از آن‌جایی که حجم قابل توجهی از این میوه را آب تشکیل می‌دهد، به از دست دادن وزن و تسریع روند لاغری، کمک می‌کند.

خواص بلوبری در کنترل دیابت:

نتیجه تحقیقات پزشکان نشان می‌دهد که مصرف روزانه blueberry، می‌تواند به بیماران دیابتی برای کنترل بیماری‌شان کمک کند. اگرچه حجم قابل توجهی از این میوه را قند تشکیل داده است، اما نیازی نیست که بیماران دیابتی از خوردن آن اجتناب کنند. درواقع خوردن این میوه به سبب خاصیت بلوبری در کنترل قند و پردازش کارآمد گلوکز، برای بیماران مفید نیز هست.‌

فواید بلوبری در تقویت زنان باردار:

برخی اطلاعات بی‌پایه و اساس مجازی، زنان باردار را از خوردن این میوه شیرین خوشمزه منع می‌کنند، اما حقیقت این است با توجه به خواص بلوبری، مواد مغذی و ویتامین‌های موجود در این میوه برای مادر و جنین بسیار مفید است. زغال اخته آبی، سلامت قلب مادر را تامین می‌کند و از استرس بارداری می‌کاهد. هم‌چنین خوردن این میوه در بارداری از یبوست‌های سخت این دوران پیشگیری می‌کند و خطر بروز زایمان زودرس را نیز از بین می‌برد.

بنابراین اگر دلتان می‌خواهد فرشته کوچکتان را به موقع در آغوش بگیرید و هراس زایمان زودرس نداشته باشید، از خوردن این میوه و خاصیت بلوبری، در این زمینه غافل نشوید.‌ از سویی این میوه زمینه رشد استخوان‌های جنین را فراهم می‌آورد و بر استحکام آن می‌افزاید. هم‌چنین موجب تقویت جنین می‌شود تا به‌درستی وزن‌گیری کند و مواد معدنی و ویتامین‌های کافی را دریافت نماید.

خواص بلوبری در کاهش استرس و آرامش:

در بخش‌هایی از این مطلب اشاره‌ای کردیم به این موضوع که گیلانی‌های قدیم، گل‌های بوته سیاکوتی را به عنوان دمنوش آرا‌م‌بخش استفاده می‌کردند. امروزه نیز محققان، کاهش استرس را از خواص بلوبری، می‌دانند و بر مصرف مداوم آن به سبب آنتی‌اکسیدان موجود و محافظت از اعصاب تاکید دارند.

چای بلوبری، به‌خاطر طعم خوب و رنگ زیبا، ‌ طرفداران بسیاری دارد، خوب است بدانید که این دمنوش، بر عملکرد شناختی مغز شما تاثیر می‌گذارد و آن را تقویت می‌کند.

با خواص بلوبری به مبارزه با کرونا بروید:

در دورانی که جهان با یک ویروس خطرناک مقابله می‌کند که روزانه، تعداد قابل توجهی از جمعیت جهان را به کام مرگ می‌کشاند، تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار اهمیت پیدا می‌کند. یکی از فواید بلوبری، تقویت سیستم ایمنی بدن است. این میوه مجهز به ویتامین‌های متعددی است که برای تجهیز بدن در برابر ویروس‌ها و عفونت‌ها بسیار کاربرد دارند و فرآیند جذب آهن توسط بدن را تسریع می‌کنند.

بلوبری از چشم‌های شما مراقبت می‌کند:

هیچ‌کس نیست که از تاثیر هویج بر بینایی، بی‌خبر باشد. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید زغال اخته آبی هم می‌تواند، موجب بهبود در بینایی شود. این میوه به سبب داشتن آنتوسیانین و فلانوئید، دارای تاثیر مثبتی بر چشم است و حتی می‌تواند شب کوری را درمان کند. محققان در برابر خواص بلوبری، عنوان درمان اختلالات چشمی را نیز اضافه کرده‌اند.

به‌این‌ ترتیب، این میوه با تقویت رگ‌های خونی، برخی امراض چشمی نظیر آب سیاه، آب مروارید و رتینوپاتی دیابتی را بهبود می‌بخشد. اگر دیابت کنترل نشود، ممکن است عروق شبکیه چشم را تحت تاثیر قرار دهد و آن‌ها را تخریب نماید.‌ در نتیجه بیمار با رتینوپاتی مواجه خواهد شد، اما مصرف منظم زغال اخته آبی، منجر به کنترل بیماری قند و پیشگیری ار چنین عارضه‌ای خواهد شد. خاصیت بلوبری؛ باعث تقویت ترکیبات شبکیه چشم می‌شود و در نتیجه قدرت بینایی را افزایش می‌دهد.

نقش خواص بلوبری در ریشه‌کنی سرطان:

خداوند در دل کوچک این میوه خوشمزه آبی رنگ، درمان هزاران بیماری را نهاده است؛ به‌طوری‌که گروهی از محققان در دانشگاه میسوری آمریکا اثبات کرده‌اند که این میوه قادر به درمان سرطان دهانه رحم در بانوان است. از فواید بلوبری؛ وجود مقادیری رزوراتول در ترکیب آن است که سلول‌های سرطانی دهانه رحم را هدف می‌گیرد و ِآن‌ها را نابود می‌کند. گنجاندن این میوه در رژیم غذایی بیمار حتی به اندازه نیم فنجان در روز، روند بهبود را سرعت می‌بخشد.

البته اثربخشی زغال اخته آبی بر دیگر سرطان‌ها نیز به اثبات رسیده است و ترکیبات این میوه با حمله به سلول‌های سرطانی مانع تجمع و پیشروی آن‌ها می‌شود.

استفاده از فواید بلوبری در صنایع متعدد:

در این مطلب به معرفی، منشا رویش، نحوه کشت و خواص بلوبری، پرداختیم. البته که موارد ذکر شده، تنها بخشی از فواید این میوه خوشمزه را دربرگرفت و قطعا خواص بسیار دیگری وجود دارد که ما از ان بی‌خبریم و یا هنوز محققان آن را کشف نکرده‌اند. اینک می‌خواهیم به نقش این میوه در صنایع متعدد بپردازیم:

  1. صنایع شیمیایی:

در صنایع متعددی نظیر صابون‌ سازی، کرم‌ سازی، عطر و ادکلن‌ سازی، تولید شمع و دیگر مواد شوینده، استفاده از اسانس بلوبری، بسیار رایج است. این اسانس حاوی مقادیری اسید چرب امگا ۳ و امگا ۶، ویتامین E، ویتامین k، ویتامین c و آنتی‌اکسیدان است. بنابراین باید در جدول خاصیت بلوبری، عبارت رایحه درمانی را نیز اضافه‌ کرد.

عطر خوش، خنک و شیرین این میوه، حس دلپذیری برای انتخاب و استفاده از مواد مختلف را به کاربران می‌بخشد و از این رو صاحبان صنایع شیمیایی برای پرفروش‌تر شدن محصولات خود از آن بهره می‌جویند.

  1. صنایع غذایی:

از اسانس خوراکی زغال اخته آبی برای تولید انواع ژله، چای، شکلات، ‌ نوشابه و شربت،‌ آبنبات، پودر کیک و مکمل‌های‌ ورزشی استفاده می‌شود. عطر و طعم دلچسب در کنار رنگ آبی یا بنفش تیره این میوه، بر جذابیت یک محصول غذایی می‌افزاید و صنایع تولیدکننده نیز از این موضوع غافل نمانده‌اند. نوشیدنی‌های آبی رنگ، همیشه در مجالس و میهمانی‌ها، برای کودکان و بزرگسالان، جلوه ویژه‌ای دارند.

  1. صنایع دارویی:

خواص بلوبری؛ برای درمان و کنترل بیماری‌ها سبب شده است تا صنایع دارویی نیز از تک تک ترکیبات این میوه، برای تولید داروهای مختلف بهره بگیرند.

منشا رویش نهال بلوبری:

زغال اخته آبی را میوه بومی آمریکای شمالی معرفی کرده‌اند، اما این‌طور که پیداست، مردم امریکا تا مدت‌ها از خاصیت بلوبری اطلاعی نداشتند‌. همین وضعیت در شمال ایران نیز وجود داشته است، بنابراین شاید نتوان با قاطعیت گفت که این میوه، بومی ایران نیست!

بلوبری در گیلان با عنوان ولیک یا سیاکوتی شناخته می‌شد، درختچه‌ای خود رو که بومیان شمال کشور از پوست درخت آن برای درمان تب، از رنگ میوه آن برای ترشی و مربا و از جوشانده گل آن به عنوان آرام‌بخش استفاده می‌کردند. اگرچه خوردن آن به شکل میوه، رواج نداشته است، اما این‌طور که پیداست گیلانیان از بخشی از خواص بلوبری، مطلع بوده‌اند و از آن بهره‌های درمانی هم می‌گرفتند.‌

به‌هرحال ما ایرانی‌ها تا همین چند سال پیش، زغال اخته آبی را مانند دیگر میوه‌ها در پیشخوان میوه‌فروشی‌ها ندیده بودیم و اکنون نیز عرضه آن بسیار محدود است.

  • کشت بلوبری:

مبدا رویش بلوبری، چه شمال ایران باشد و چه آمریکای شمالی، بیانگر این واقعیت است که این گیاه برای رشد به آب و هوایی معتدل، خاکی مرطوب و آب فراوان نیاز دارد. مردم گیلان و آمریکای شمالی در کشت مرکبات و برنج نیز شرایط یکسانی دارند و عجیب نیست که چرا زغال اخته آبی، مبدا رشدش را دو قاره و هزاران کیلومتر مسافت انتخاب کرده است.

خواص بلوبری؛ سبب شده تا علاوه بر اینکه بسیاری از کشورها، مزارعی برای رشد این میوه اختصاص دهند، اطلاعات بسیاری در راستای آموزش کشت این میوه در گلدان و باغچه نیز وجود داشته باشد. بلوبری به دو صورت در طبیعت موجود است؛ نوع وحشی و کشت شده.

  • بلوبری وحشی:

بوته وحشی میوه بلوبری، معمولا در کنار رودخانه‌ها می‌روید. طول آن از چند سانتی‌متر تا چندین متر می‌رسد و گاهی شاخه‌های آن درختان را نردبانی برای بالا رفتن می‌کنند. این نوع از بلوبری همان زالزالک وحشی، ولیک یا سیاکوتی است که کودکان چند نسل پیش گیلانی از آن برای بازی و رنگ کردن ناخن‌هایشان استفاده می‌کردند.

  • بلوبری کشت شده:

همان‌طور که پیشتر نیز گفته شد باتوجه به فواید بلوبری، امروزه کشت این میوه برای سازمان‌های کشاورزی بسیار حائز اهمیت است. بوته‌های کشت شده زغال اخته آبی، غالبا اصلاح نژادی شده‌اند و بین ۱۰سانتی‌متر تا ۴متر رشد می‌کنند. برخی از نمونه‌های این میوه در مرداد ماه برداشت می‌شوند و برخی بوته‌ها در آبان ماه به ثمر می‌نشینند.

نتیجه گیری و جمع بندی نهایی در رابطه با خواص بلوبری:

اگرچه زغال اخته آبی، میوه‌ای گران‌ قیمت و کمیاب به‌خصوص در کشور ما محسوب می‌شود، اما این نوید را باید بدهیم که وزارت جهاد کشاورزی اهتمامی ویژه برای تولید انبوه این محصول در کشور با توجه به فواید بلوبری، دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید،‌ بوته آن را همانند توت فرنگی می‌توانید در گلدان یا باغچه منزل خود نیز بکارید و از میوه خوشمزه و سراسر شگفتی آن بهره ببرید.

ضمنا اگر باتوجه به کمبود بلوبری در بازار، ‌ قصد تهیه اسانس خوراکی آن را دارید، حتما از مراکز معتبر خریدتان را انجام دهید و توجه داشته باشید که محصول ارگانیک، دارای استانداردهای لازم و تاییدیه سازمان غذا و دارو باشد. اگرچه این میوه هم‌اکنون به آسانی در دسترس ما نیست، اما با دانستن خواص بلوبری، می‌توانید اطلاعات خود درباره این میوه شگفت‌انگیز را بالا ببرید، متناسب نیاز خود از آن استفاده کنید و با تجهیز قوای ایمنی بدن، به جنگ مسلحانه با امراض و بیماری‌ها بروید.

منابع:

  • https://extension.umaine.edu/blueberries/factsheets/quality/wild-blueberry-concentrations-antioxidants-vitamins-and-minerals/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3274736/
  • https://www.webmd.com/heart/news/20090419/blueberries-may-banish-belly-fat
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − 10 =