خواص گلابی

خواص گلابی

فواید گلابی چیست؟ برسی تخصصی 21 خاصیت گلابی:

از داستان‌های افسانه‌ای ادبیات سلتیک تا قصه‌های اسطوره‌ای هند و از دورترین نقطه خاور دور تا انتهای غربی جهان، نام پرآوازه یکی از مشهورترین و محبوب‌ترین میوه‌های جهان از جمله خواص گلابی همواره در حال تکرار است. میوه‌ای که زندگی روزمره ما را نیز در بر می‌گیرد و در ایران نیز طرفداران بسیاری دارد.

فواید گلابی؛ میوه‌ای است که منابع آلمانی آن را بومی کوهستان البرز و منابع شرقی آن را بومی ‌کشور چین می‌دانند. هر چه که باشد، این میوه لذیذ و آبدار، از جمله محبوب‌ترین میوه‌ها و البته مفید برای سلامتی انسان‌ها است. در این مقاله قصد داریم درباره خواص گلابی، و ویژگی‌های درخت این میوه، اطلاعات ارزشمندی را با شما به اشتراک بگذاریم.

ویژگی‌های درخت گلابی و خواص میوه آن:

نهال گلابی یکی از گیاهان پیروس (pyros) و از خانواده بزرگ رزاسه (Rosacea) است. میوه این درخت نیز در زبان انگلیسی (Pear) نامیده می‌شود که میوه‌ای مخروطی شکل، آبدار، دارای رنگی زرد یا سبز (گاهاً مایل به سرخ) و کاملاً گوشتی است. هسته این میوه در مرکز آن قرار دارد و گاهی نیز شکل مخروطی آن مانند سیب کاملاً گرد می‌شود. بیش از 800 گونه طبیعی و 2000 گونه پیوندی از این میوه در سراسر جهان به ثبت رسیده است که این خود نشان از تنوع خواص گلابی در جهان است.

برخی از سایت های آلمانی، خاستگاه گلابی را منطقه کوهستان البرز و برخی منابع شرقی نیز منشا آن را از چین می‌دانند. حقیقت آن است که برای تشخیص منشا میوه‌ای که رد پای آن در تاریخ مکتوب و مصور تمام جهان یافت می‌شود، کار چندان آسانی نیست و شاید به پژوهش‌های بیشتری نیاز داشته باشد.

فواید گلابی

مواد مغذی موجود در فواید گلابی:

گلابی، میوه‌ای با ارزش غذایی بالا است که مصرف آن می‌تواند فواید زیادی برای بدن داشته باشد. پیش از آن‌که به خواص گلابی، بپردازیم، بهتر است نگاهی به مواد مغذی موجود در آن و ارزش غذایی‌اش داشته باشیم. این میوه مدت کمی از سال در بازارها یافت می‌شود و نباید در آن زمان از مصرف آن غافل بود.

  • هر صد گرم از خواص گلابی 57 کیلوکالری انرژی دارد.
  • 83 درصد از گلابی آب است و در هر صد گرم، 3.1 گرم فیبر نهفته است.
  • 0.4 گرم پروتئین،
  • 9.8 گرم قند،
  • 15.23 گرم کربوهیدرات،
  • 116 میلی گرم پتاسیم،
  • 12 میلی گرم فسفر،
  • 9 میلی گرم کلسیم،
  • 7 میلی گرم منیزیم،
  • 1 میلی گرم سدیم و…

با توجه به موارد فوق می‌توان به سادگی دریافت که آنچه در گلابی بسیار می‌تواند مفید واقع شود، مقادیر زیاد فیبر، کربوهیدرات، ویتامین سی، ویتامین بی و دیگر مواد مغذی است که به آن‌ها اشاره شد. بنابراین تا همین جا می‌توان دریافت که مصرف این میوه چقدر می‌تواند برای سلامتی مفید باشد. با این حال در ادامه تاثیر آن بر قسمت‌های مختلف سلامتی را با یکدیگر بررسی خواهیم نمود.

خواص گلابی برای پوست:

ویتامین C موجود در گلابی می‌تواند برای رفع چروک‌های پوستی بسیار مفید باشد. حتی پوست گلابی نیز به اندازه کافی دارای ویتامین سی و آنتی اکسیدان‌های مفید برای مبارزه با رادیکال‌های آزاد عمق پوست شما است. اگر پوست گلابی را بر روی صورت خود قرار دهید، پس از نیم ساعت احساس کشیدگی روی پوست خود خواهید داشت.

همچنین ماسک‌های گلابی موجود در بازار و کرم‌های حاوی عصاره گلابی، می‌تواند در آبرسانی پوست شما و رفع چین و چروک‌های سطحی و کم عمق پوست تاثیر گذار باشند. مصرف روزانه گلابی نیز می‌تواند از کاهش کلاژن پوست جلوگیری کرده و سرعت روند پیری را کاهش خواهد داد.

نکته جالب درباره خواص گلابی، این است که هم می‌تواند برای پوست‌های خشک مفید باشد و هم برای پوست‌های چرب. کرم‌ها و ماسک‌های گلابی موجود در بازار را می‌توان از دو نوع مخصوص پوست‌های چرب و مخصوص پوست‌های خشک یافت. اما برای داشتن پوستی صاف و مرطوب، نیازی نیست حتماً به کرم‌های مخصوص روی آورید. مصرف مداوم این میوه خود به داشتن پوستی بهتر کمک خواهد کرد.

از جمله دیگر فواید گلابی؛ برای پوست و زیبایی مسئله تاثیر آن بر روی درمان جوش‌ها و آکنه است. به علاوه در برخی منابع به این موضوع ذکر شده که خوردن گلابی با پوست می‌تواند به سلامت لب‌ها نیز کمک کند. خشکی پوست لب و ترک‌های روی لب با خوردن گلابی بهبود می‌یابد و همچنین گلابی به حجیم شدن نسبی لب نیز کمک خواهد کرد.

خواص گلابی برای مو:

تحقیقات محققان و مقالات منتشر شده درباره فواید گلابی، برای موهای شما نشان از تاثیرات متعدد این میوه دارد. گلابی می‌تواند تقویت‌کننده ریشه موهای شما باشد. هر چه گلابی رسیده‌تر باشد، قند الکل بیشتری خواهد داشت و به تغذیه بهتر موهای شما کمک خواهد کرد. به همین خاطر گلابی با تقویت ریشه می‌تواند ریزش موهای شما را کم کرده و باعث پر پشت شدن موهای شما شود.

از جمله دیگر خواص گلابی، برای موها، آبرسانی و حفظ رطوبت مو است. ویتامین C فراوانی که در خواص گلابی وجود دارد، می‌تواند مانند یک آنتی اکسیدان طبیعی عمل کرده و با حذف رادیکال‌های آزاد موجود در ریشه مو، به تغذیه بهتر موهای شما و در نتیجه حفظ طراوت آن کمک کند.

یکی از ماسک‌های طبیعی برای براق شدن مو، ایجاد ماسک مو به کمک گلابی و سرکه سیب است. این ترکیب معجزه‌گر می‌تواند به درخشش بیشتر موهای شما کمک کرده و جذابیت بیشتری را برای شما به همراه بیاورد. کافی است یک عدد گلابی تازه را رنده کرده و دو قاشق غذاخوری سرکه سیب به آن بیافزایید و ماسک حاصل را برای مدت 30 دقیقه بر روی سر خود قرار دهید.

از دیگر خواص گلابی (Properties of pears)؛ برای موها که بسیار هم جذاب است، توانایی آن در فر کردن و فر نگهداشتن موهای شما است. کسانی که دوست دارند موهای مجعد خود را فر نگه دارند، کافی است خمیری از گلابی له شده را با روغن سویای طبیعی ترکیب کرده و برای مدت یک ساعت بر روی موی خود قرار دهند. پس از یک ساعت موهای خود را با شامپو بشویید و تاثیر آن را در حین خشک شدن مو مشاهده کنید.

خواص گلابی برای گوارش:

در هر صد گرم گلابی حدود 3 گرم فیبر وجود دارد که حجم زیادی از این فیبر نیز از نوع پلی‌ساکارید‌های غیرمحلول (NSP) است. بنابراین مصرف روزانه یک گلابی رسیده متوسط می‌تواند به تنهایی حدود 20% از نیاز فیبر بدن را تامین کند. خوردن گلابی پس از وعده غذایی می‌تواند به هضم کامل غذا و حرکت دادن مواد غذایی در روده بسیار کمک کند.

پلی ساکاریدهای غیر محلول می‌توانند حجم قابل توجهی از مواد غذایی را به خود جذب کرده و از روده عبور دهند. به این ترتیب هضم بهتر صورت گرفته و التهابات روده کاهش خواهد یافت. با مصرف روزانه یک گلابی می‌توانید از مشکلات گوارشی خود رهایی یافته و به نظم بیشتر روده‌ها کمک کنید. فرم رشته‌ای فیبر موجود در خواص گلابی، باعث جذب رادیکال‌های آزاد درون روده شده و احتمال بروز سرطان کلون را کاهش خواهد داد.

فایده گلابی برای قلب و عروق:

  • مقادیر بالای پتاسیم موجود در گلابی در کنار فیبر موجود در آن، نقش اساسی را برای بهبود گردش خون و جلوگیری از تجمع کلسترول ایفا می‌کنند.
  • از دیگر خواص گلابی؛ جلوگیری از تجمع کلسترول‌ها و بهبود گردش خون به معنای عملکرد بهتر قلب و جلوگیری از افزایش فشار خون است.
  • وقتی که جریان گردش خون بهتر شود، قلب با کیفیت بیشتری به پمپاژ خون می‌پردازد و نظم در تپش قلب به معنای کاهش احتمال حمله و سکته قلبی خواهد بود.

خواص گلابی برای سرطان:

خاصیت گلابی؛ سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین سی است و این به معنای آن است که مصرف این میوه می‌تواند محرک بسیار خوبی برای سیستم ایمنی بدن شما باشد. علاوه بر ویتامین c، گلابی دارای مقادیر قابل توجهی از فلاونول، کاتچین، epicatechins، بتاکاروتن، کوئرستین است که تمامی این مواد در حذف رادیکال‌های آزاد از بدن موثر هستند. به همین دلیل هم هست که گلابی را میوه‌ای مفید برای التهاب ضدایی می‌دانند.

حذف رادیکال‌های آزاد و کاهش التهاب در بدن به معنای کاهش احتمال ابتلا به سرطان است و تحریک سیستم ایمنی بدن نیز به معنای مبارزه بهتر بدن با این بیماری خواهد بود. تحقیقات ثابت کرده‌اند که یکی از خواص های گلابی علاوه بر پیشگیری از سرطان، تاثیرات موثری در زمینه جلوگیری از پیشروی این بیماری نیز خواهد داشت.

فواید گلابی برای بارداری و جنین:

دانشمندان و محققان، مصرف فولیک اسید در دوران بارداری را برای زایمانی راحت‌تر و همچنین حفظ سلامتی جنین موثر می‌دانند. فولیک اسید یا همان ویتامین B9 چیزی است که در خواص گلابی، نیز به مقدار قابل توجهی وجود دارد و به همین دلیل است که این میوه، جزو معدود میوه‌هایی است که مصرف آن در دوران بارداری به خانم‌ها توصیه می‌شود.

خاصیت گلابی برای پوکی استخوان:

هر واحد از خواص گلابی؛ دارای مقادیر قابل قبولی کلسیم، آهن، منیزیم و فسفر است. وجود این مواد معدنی به تراکم بیشتر استخوان‎‌ها و در نتیجه پیشگیری از بیماری پوکی استخوان کمک خواهد کرد. مصرف مداوم گلابی می‌تواند بخشی از نیاز روزانه شما به کلسیم را تامین کند. البته تصور اینکه تنها خوردن یک گلابی برای تامین کامل کلسیم مورد نیاز کافی خواهد بود، تصور ناصحیحی است.

خواص گلابی در بارداری برای لاغری:

آنچه باعث می‌شود خاصیت گلابی، با وجود داشتن قند میوه و آب فراوان همچنان برای لاغری نیز توصیه شود، فیبر بالای آن است. احتمالاً این را شنیده‌اید که خوردن یک گلابی می‌تواند به عنوان یک میان وعده کامل محسوب شود. گلابی در میان میوه‌ها، کالری اندک و فیبر بالایی دارد و این موضوع سبب می‌شود که با خوردن یک گلابی بتوانید برای مدتی طولانی احساس سیری داشته باشید.

همچنین بافت شنی گلابی طوری است که وقتی وارد معده می‌شود، ماهیچه‌های معده را به اندازه نامحسوسی منقبض می‌کند و همین انقباض اندک نیز به کاهش اشتهای شما در وعده بعدی کمک خواهد کرد. به‌جز گلابی، سیب نیز همین خاصیت را دارد، اما چون سیب به صورت چهار فصل در دسترس است، اغلب پزشکان تغذیه سیب را توصیه می‌کنند.

بنابراین خوردن یک عدد گلابی به عنوان میان وعده گیاهی می‌تواند تا حدودی اشتهای شما را کاسته و زمان سیری شما را افزایش دهد و به این ترتیب شما می‌توانید با کمتر خوردن، به روند لاغری خود کمک کنید.

بزرگترین تولید کننده‌های گلابی در جهان:

با وجود آن‌که ویکی پدیای فارسی ایران را به عنوان بزرگ‌ترین کشت کننده ی میوه گلابی در جهان با 17 میلیون تن تولید سالانه معرفی می‌کند، اما دیگر منابع رسمی آمارهای دیگری دارند. بر اساس آنچه در سایت www.statista.com به عنوان مرکز آمارهای جهانی وجود دارد، چین و پس آن آمریکا بزرگ‌ترین کشورهای تولید کننده گلابی هستند و ایران با 166 هزار تن تولید سالانه در رتبه بیستم این آمار قرار دارد.

البته این آمارها چندان مهم نیستند و قرار نیست که در همه چیز از نظر کمی سرآمد باشیم. آنچه اهمیت دارد، کیفیت خواص گلابی‌ های داخلی و تنوع این میوه در ایران است. شاید تعجب کنید اگر بدانید نوعی گلابی جنگلی در شمال ایران وجود دارد که در هیچ کجای دیگر از جهان کشت نمی‌شود. این گلابی سبز رنگ با لکه‌های قهوه‌ای بر روی پوست و بافت پرتراکم که مردم گیلان در زبان محلی به آن «خوج» یا «خُج» می‌گویند، یکی از لذیذترین و پرخاصیت‌ترین انواع گلابی در ایران نیز به شمار می‌رود.

همچنین فواید گلابی‌ های کشت شده در استان:

  1. البرز،
  2. تهران،
  3. خراسان،
  4. فارس،
  5. چهارمحال و بختیاری،
  6. قزوین،
  7. گرگان،
  8. اصفهان،
  9. سیستان و بلوچستان و آذربایجان و… نیز از تنوع و کیفیت مطلوبی برخوردار هستند. شاید مهم‌ترین مانع برای توسعه کشت این میوه در ایران را بتوان مسئله نگهداری آن دانست؛ چرا که گلابی به سرعت فاسد می‌شود و از سویی نگهداری آن در سردخانه نیز به دلیل یخ زدگی، کار دشواری محسوب می‌شود.

جمع بندی و نتیجه گیری در رابطه خواص گلابی:

فواید گلابی؛ می‌تواند برای سلامتی نیز بی شمار خواص دیگر به همراه داشته باشد. این میوه در سراسر جهان بیش از 800 گونه طبیعی متفاوت دارد و هم خانواده با میوه ی جذاب سیب است. گلابی، میوه‌ ای کم کالری و پر خاصیت است که می‌تواند به عنوان یک میان وعده کامل مورد استفاده قرار بگیرد.

از جمله خواص گلابی؛ می‌توان به تاثیرات آن بر روی پوست و مو، بهبود عملکرد گوارش و روده‌ها، تقویت سیستم ایمنی، کاهش اشتها و به تبع آن کاهش وزن، پیشگیری از سرطان و پوکی استخوان، بهبود گردش خون و جلوگیری از تجمع کلسترول‌ها، پیشگیری از احتمال بروز حملات قلبی و… اشاره داشت.

منابع:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Pear
  2. https://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%AF%D9%84%D8%A7%D8%A8%DB%8C
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − 9 =