مقدمه ای بر خواص ازگیل:
ازگیل از میوههای خاص و کمیاب در جهان است که نسبت به سایر میوههای متداول، کمتر مورد توجه قرار گرفته؛ اما جالب است بدانید که خواص ازگیل، به حدی متنوع و منحصر به فرد است که از آن به عنوان میوهی آسمانی نام برده میشود.
معرفی میوه و گیاه ازگیل:
ازگیل یا Medlar (Mespilus germanica) نوعی گیاه گلدار است که به صورت بومی در کشورمان ایران کشت میشود. خاستگاه اصلی این گیاه سه هزارساله در شمال ایران و در حاشیه دریای خزر و به طور کل جنوب غربی آسیا است؛ اما در برخی مناطق با آب و هوای مشابه مانند جنوب شرقی اروپا، شمال ترکیه و قفقاز نیز این میوه کشت میشود. آب و هوای مناسب این گیاه، هوای معتدل است.
ازگیل، درختچهی کوچک یا بزرگی با برگهای بزرگ و به رنگ سبز تیره و کشیده است. گل دهی این درخت اواخر بهار یا اوایل تابستان آغاز میشود. گلها به صورت تک تک و به رنگ سفید هستند. میوهی ازگیل، گرد که در زمان رسیدن قهوه ای و کمی مایل به قرمز می باشد.
به خاطر خواص ازگیل با و جود اینکه این میوه به وفور یافت نشده اما پرورش آن برای باغداران اهمیت زیادی دارد. انواع گوناگونی از ازگیل در جهان وجود دارد که در حدود ۳۰ نوع متفاوت از آنها تاکنون شناخته شدهاند. نوع متداول آن در ایران، در زمانی که کاملا رسیده باشد به رنگ قهوهای تغییر رنگ داده و کاملا نرم و شیرین است.
جدول ارزش غذایی میوه ازگیل (به ازای ۱۰۰ گرم):
ارزش غذایی و خواص ازگیل |
|
پروتئین | ۰.۵ گرم |
رطوبت | ۷۴ گرم |
کالری | ۸۸ |
فیبر غذایی | ۱.۳ |
کربوهیدرات | ۲۴ |
آهن | ۱۵% |
ویتامین | ۵% |
B1 | ۴.۱% |
ریبوفلاوین | ۲.۳۱% |
نیاسین | ۱.۲۵% |
چربی | ۰.۲۹% |
خواص ازگیل چه می باشد:
در واقع خاصیت ازگیل برای سلامتی بدن بالا بوده و مصرف آن توصیه می شود. در حال حاضر به عنوان میوه ای با ویژگی های دارویی مصرف می شود. این میوه دارای پروتئین، اسیدهای آلی، پکتین و مقدار کمی کربوهیدرات است. مصرف ازگیل در بدن خاصیت سم زدایی و آبرسانی به اندامها را دارد و مصرف این میوه میتواند برای افراد مبتلا به نارسایی کلیه و کبد مناسب باشد.
همچنین برگ این گیاه نیز از قدیم برای مصارف پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است. تحقیقاتی نیز امروزه درمورد فواید ازگیل، در درمان بسیاری از بیماریها صورت گرفته است که نشان میدهد میتوان از این برگها در تهیه دارو استفاده نمود. در ادامه خواص ازگیل را بر شمرده و توضیحات مفیدی در مورد هریک ارائه می دهیم.
کمک به تشکیل هموگلوبین:
آهن به ساخت هموگلوبین کمک میکند. بخش مهمی از ساختار هموگلوبین از آهن تشکیل شده است و وظیفهی اصلی این سلول، انتقال اکسیژن به اندامهای بدن است. از آنجا که ازگیل سرشار از آهن است، مصرف آن برای افرادی که به دلایلی دچار کم خونی هستند و به خصوص برای خانمها در دوران قائدگی، بسیار مفید است.
همچنین جهت تمایل می توانید با کلیک به روی عبارت (نهال گردو) به مشاهده ۲۸ رقم از انواع نهال گردو بپردازید.
بهبود عملکرد ماهیچهها با خواص ازگیل:
وجود آهن در بدن، عملکرد ماهیچهها را تقویت مینماید چون اکسیژن رسانی به عضلات را تقویت و تسریع میکند. درصورت کمبود آهن در بدن، عضلات، حالت ارتجاعی خود را از دست میدهند. به همین دلیل یکی از علائم فقر آهن، ضعف عضلانی است.
یکی از بیماریهایی که به دلیل کمبود آهن ممکن است به آن مبتلا شویم، سندرم پای بیقرار است. مطالعات نشان میدهند که کمبود آهن در بدن میتواند از عوامل این بیمار باشد. ممکن است این مشکل با اسپاسم عضلانی نیز همراه باشد. از خواص ازگیل؛ بهبود این بیماری در نتیجهی درمان کم خونی در بدن است.
جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی:
مصرف فیبر فروان ازگیل میتواند فواید ارزشمندی برای سلامتی داشته باشد چون به حفظ آب بدن کمک میکند و سلامت قلب و عروق را بهبود میبخشد. وجود میزان زیادی از ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها از جمله خواص ازگیل، برای سلامت قلب می باشد.
همچنین وجود پتاسیم و منیزم در آن میتواند فشار خون را تنظیم کرده و عملکرد شریانها را بهبود بخشد. وجود کاروتنوئیدها و ترکیبات فنولیک در این میوه با کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب سلولی، میتواند از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری کند.
میوهی کم کالری برای تناسب اندام:
یکی از خواص ازگیل، این است که کالری بالایی ندارد، گزینهی مناسبی برای قرار گرفتن در برنامههای غذایی کاهش وزن است. علاوه بر آن، فیبر محلول موجود در این میوه، باعث هضم دیرتر و احساس سیری در طولانی مدت میشود و میتواند چربیها را نیز جذب کند. به همین جهت از این میوه میتوان در وعدههای گوناگون غذایی استفاده نمود.
تاثیر خواص ازگیل روی درمان یبوست و مشکلات گوارشی:
خاصیت ازگیل؛ این است که دارای مقدار مناسبی فیبر محلول است که ورود آن به دستگاه گوارش میتواند از یبوست جلوگیری کند. حضور فیبر این میوه در دستگاه گوارش میتواند زمان عبور مواد در روده را کاهش داده و روند تخلیه را تسریع کند.
با تنظیم حرکت های روده و فرآیند هضم، مصرف ازگیل میتواند ناراحتیهای معده و نفخ را از بین ببرد. اما باید در نظر داشته باشید که مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به بروز اسهال شود.
جذب ترکیبات مضر از فواید ازگیل:
یکی از خواص ازگیل، کاهش ترکیبات نامناسب برای بدن است. بخش قابل توجهی از ازگیل را مادهای به نام پکتین تشکیل داده است. فیبر پکتین، به عنوان قند پیچیده و با هضم سخت شناخته میشود.
عملکرد این ماده در رودهها، جذب موادی است که میتوانند منجر به بروز بیماری در بدن شوند. از جمله موادی که توسط این ترکیب جذب شده و کاهش مییابد، کلسترول است.
بررسی خواص ازگیل با ویتامین C:
ویتامین C ضروری برای بدن ما بوده که برای رشد و ترمیم بافتها، حفظ و ارتقای سیستم ایمنی و جذب آهن برای ساخت هموگلوبین در بدن استفاده میشود. این ویتامین برای حفظ سلامت استخوانها، پوست و بافتهای بدن نیاز است.
به همین دلیل فواید ازگیل برای افرادی که نیاز به ارتقای سیستم ایمنی دارند، زنان باردار، افراد سیگاری، افرادی که در حال بهبودی پس از جراحی هستند و یا دچار التهاب پوستی شدهاند بسیار مفید است.
همچنین در صورت وجود هرگونه تاول پوستی، وجود ویتامین C در این میوه میتواند این مشکل را بهبود دهد و برای خونریزی لثه و دندان مؤثر است. به همین جهت مصرف آن برای افرادی که دچار بیماریهای دهان و لثه هستند توصیه میشود تا از این خاصیت ازگیل، بهرهمند شوند.
باز تولید بافتهای سلولی با کمک خواص ازگیل:
آنتی اکسیدان موجود در ازگیل بافت سلولی را ترمیم کرده و در برابر رادیکالهای آزاد از آن حفاظت می کند. رادیکالهای آزاد برای بدن مضرند و تجمع آنها در بدن میتواند باعث ابتلا به بیماریهای خطرناکی همچون سرطان شود.
بهره مندی از خاصیت ازگیل، میتواند میزان کافی از آنتی اکسیدان را برای بدن شما فراهم کند تا با این رادیکالهای آزاد مبارزه کنند. مصرف مواد حاوی آنتی اکسیدان روند پیری را کند کرده و از ابتلا به بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.
حفظ تعادل در اندامهای بدن با خواص ازگیل:
به عنوان یکی از اصلی ترین فواید ازگیل می توان به پتاسیم اشاره کرد. وجود پتاسیم در بدن برای حفظ سطح آب مورد نیاز بدن، رشد سلولی و کمک به عملکرد مناسب بدن از جمله سیستم عصبی، استخوانها و ماهیچهها بسیار ضروری است. پتاسیم، باعث افزایش شادابی و کاهش عصبانیت شده و فشار خون را کاهش میدهد.
بهبود رشد با مصرف میوه ازگیل:
مصرف کلسیم برای رشد و تقویت استخوانها و دندانها ضروری است. این میوه حاوی مقدار زیادی کلسیم است و مصرف آن برای کودکان و سالمندان بسیار مفید است. با این وجود خواص ازگیل، به فرآیند رشد کودک کمک کرده و در سالمندان از ایجاد یا پیشرفت پوکی استخوان و آسیب دیدن استخوانها پیشگیری میکند.
به علاوه، ماهیچهها، خون و بافتهای سلولی نیز مقادیری کلسیم ذخیره میکنند تا با انقباض صحیح، تعادل عضلات را بازیابی نموده و فعالیتهای درونی بدن مانند عملکرد سیستم عصبی و غدد آنزیم ساز و تولید کنندهی هورمون راحت شود.
پیشگیری از سرطان با بهره مندی از خواص ازگیل:
از جمله فواید ازگیل، پیشگیری از سرطان یا گسترش آن است. بخشی از این میوه از اسیدهای چرب ضروری تشکیل شده است. اسیدهای چربی ضروری میتوانند برای حفظ سلامت بدن بسیار ضروری باشند.
از آنجا که یکی از ترکیبات مهم این میوه اسید لینوئیک است، وجود این اسید ضروری در ازگیل میتواند از ایجاد و گسترش انواع سرطانها جلوگیری کند. همچنین وجود اسید کلروژنیک، کاروتنوئیدها و سایر ترکیبات فنولی میتواند از رشد سلولهای سرطانی پیشگیری کند.
تامین انرژی مورد نیاز بدن با ازگیل:
اگر اهل ورزش هستید مصرف ازگیل را پیشنهاد می کنیم. به دلیل وجود منابع مناسبی از کربوهیدراتها خواص ازگیل، در تامین انرژی مورد نیاز بدن بسیار مؤثر واقع میشود. بخش قابل توجهی از ازگیل را کربوهیدرات تشکیل داده است. کربوهیدرات در بدن به عنوان سوخت عمل کرده و میتواند انرژی مورد نیاز اندامها، سلولها، بافتها، و ماهیچهها را تامین کند.
خواص ازگیل برای مبارزه با سندرم پیش از قاعدگی:
کمبود منگنز در بدن، میتواند استخوانها را ضعیف کند و باعث کم خونی و تاخیر در زمان قائدگی شود. این میوه دارای مقدار زیادی منگنز است و میتواند به تنظیم چرخهی قائدگی در زنان کمک کند. همچنین سایر علائم سندرم پیش از قائدگی چون تهوع و گرسنگی را از بین میبرد.
فواید اجزای گیاه ازگیل:
خواص ازگیل؛ به میوه محدود نمیشود و پزشکان معتقند که پوست، شاخ و برگ، بذر و میوه گیاه از ارزش ویژه ای برخوردار است. متخصصین بیان میکنند که برگ گیاه بسیار مفیدتر از سایر قسمتهای آن است چون اسیدهای منحصر به فردی چون پومولئیک، اورسولوئیک و کوروزولیک در این برگها وجود دارد.
همچنین برگهای این میوه، دارای پلی فنولهای گیاهی، گلیکوزیدها، کارافولین است که میتوانند در بدن با عوامل بیگانه مبارزه کنند. مطالعاتی انجام شده که نشان میدهد خاصیت برگ ازگیل روی نابودی ویروس HIV تاثیر می گذارد.
یکی از عملکردهای مهم برگهای آن، از بین بردن رادیکالهای آزاد است. همچنین وجود پکتین در آن میتواند ترکیبات فلزات سنگین را از بین برده و با رادیونوکلئیدها مبارزه میکند.
خواص ازگیل موثر در تقویت چشم:
ازگیل با از بین بردن حالتهای غش و سرگیجه ناشی از مشکلات بینایی، منجر به بهبود بینایی شود. گذراندن ساعتهای طولانی در مقابل کامپیوتر میتواند به عملکرد چشمهای ما آسیب وارد کند. مصرف روزانهی این میوه میتواند سلامت چشم را حفظ کند و از افزایش بیماری جلوگیری کند.
پیشگیری و کنترل بیماری دیابت:
علاوه بر ترکیبات فنلی و فلاوینوئیدهای موجودر در ازگیل، مصرف این میوه میتواند تولید هورمون انسولین را نیز افزایش دهد. به همین جهت بیماران دیابتی میتوانند به راحتی از خواص ازگیل، استفاده نمایند. همچنین فیبر محلول موجود در این میوه میتواند سرعت جذب قند را کاهش داده و مانع از افزایش ناگهانی قند خون شود.
از جمله فواید ازگیل، کاهش سطح تری گلیسیرید، قند خون و افزایش انسولین است که میتواند سلامت متابولیک بدن را تقویت کند. برگهای این میوه در طب سنتی چین برای درمان قند خون بالا مورد استفاده قرار میگرفته است.
خواص ازگیل برای التهابات:
التهاب مزمن میتواند با بیماریهای دیگری چون مشکلات قلبی، مغزی و دیابت در ارتباط باشد. تحقیقات نشان داده که ازگیل دارای خاصیت ضد التهابی قوی است. این اثرات ضد التهابی قوی به دلیل وجود مجموعهی کاملی از آنتی اکسیدانها در این میوه است.
سایر خواص ازگیل:
ازگیل دارای اثر ادرار آور است؛ به همین جهت میتواند با فشار خون بالا مبارزه کند. همچنین مصرف آن برای بیمارانی که میگرن و سردرد مداوم دارند توصیه میشود. چون میتواند فشار داخل جمجمه را کاهش داده و وضعیت بیمار را بهبود دهد. مصرف این میوه، ماهیچههای قلب را تقویت کرده و به سیستم گردش خون در بدن کمک میکند.
از جمله خواص ازگیل، میتوان به وجود ترکیبات فنلی و فلاوینوئیدها در آن اشاره کرد. این ترکیبات میتوانند از ابتلا به بیماریهای چشمی و بیماریهای انکولوژیک جلوگیری کنند و فرآیند اکسیداتیو را در بدن کاهش دهند. افراد مسن نیز برای پیشگیری از ابتلا به زوال عقل میتوانند این میوه را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
موارد مصرف ازگیل:
ازگیل طعم شیرین و کمی ترش دارد و رایحهی آن مشابه مرکبات است. در هنگام خرید، از رسیده بودن میوهها اطمینان حاصل کنید؛ چون ازگیلهای نارس کمی ترش هستند. از آنجا که این میوه به سرعت پوسیده میشود، باید آنها را ظرف چند روز پس از خرید، مصرف کنید. این میوه را میتوان به گونههای متفاوتی مصرف کرد.
می توان از خواص ازگیل به صورت خام یا در کنار میوههای دیگر به عنوان سالاد میوه بهره برد. مصرف آن به صورت شربت به همراه دارچین و جو دوسر میتواند وعدهی غذایی مناسبی برای افرادی که رژیم غذایی سالم دارند باشد.
در تهیه انواع پای و شیرین به صورت پخته میتوان از ازگیل استفاده نمود یا از آن مربا یا ژله تولید نمود. مصرف آن در کنار اسفناج، ماست یونانی، آووکادو و موز بصورت اسموتی میتواند عملکرد سلامت آن را افزایش دهد.
جمع بندی و نتیجه گیری از خواص ازگیل:
ازگیل، میوهای سرشار از مواد مغذی و ترکیبات مفید برای سلامت بدن است. تاجایی که به خاطر خاصیت ازگیل، در برخی متون از آن به عنوان میوهی آسمانی یاد میکنند. این میوه در همهی مناطق جهان قابل کشت نیست و بسیاری از مردم جهان با آن آشنایی ندارند. اما یکی از مناطق مناسب برای رشد این میوه، کشورمان ایران است.
امکان کاشت ازگیل در ایران به خصوص در مناطق شمالی کشور موهبیت است که در اختیار ما قرار گرفته است. پس بهتر است حتی الامکان این میوه در برنامههای باغداری قرار گیرد و به صورت گسترده در بازار توزیع شود تا همه از فواید ازگیل، بهرهمند شوند.
حتما سوالات و نظرات خود در مورد خواص ازگیل را در کامنت ها برای ما مطرح نمایید.
نظرات کاربران