خواص توت

خواص توت

مقدمه آشنایی با خواص توت:

Mulberry سرده‌ای از تیره انجیران است که در مناطق معتدل به صورت وحشی یا کاشته شده، می‌روید. این گیاه در ابتدا به خاطر برگ‌هایش، به عنوان تنها منبع غذایی کرم‌های ابریشم، مورد توجه قرار گرفت. خواص توت؛ هزاران سال است که در طب سنتی چین مورد استفاده قرار می‌گیرد، و تحقیقات پیرامون فواید این میوه خاص همچنان هم ادامه دارد.

توت‌ها سه گونه معروف دارند: سفید، سیاه و قرمز. این گیاه کم مصرف در اکثر مناطق قابل کشت است و درخت جوان آن تا 24 متر رشد می‌کند. توت‌ها به دلیل طعم شیرین، ارزش تغذیه ای چشمگیر و مزایای سلامتی فراوان، در سراسر جهان محبوبیت پیدا کرده‌اند. اما در این مقاله قرار است همراه با شما به بررسی خواص توت، بپردازیم. 

آشنایی با خواص توت

ارزش غذایی توت برای ارتقای سلامت:

انواع و اقسام توت‌های رنگارنگ که مثل چراغ‌های رنگی از این درخت سبز و منحنی آویزان است، برای تهیه آبمیوه، چای، شربت، مربا، کیک و دسر مورد استفاده قرار می‌گیرند. توت سفید خشک هم در ایران به عنوان میان وعده و شیرینی همراه چای سرو می‌شود.

در این میان توت سیاه که منبع غنی ترکیبات فنولی است، به دلیل مزه شیرین و خاص خود، از محبوبیت بیشتری برخوردار است. ترکیبات فنولی در مبارزه با رادیکال‌های آزاد، بهبود مشکلات گوارشی، کاهش وزن، دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی و بیماری‌های نوروژنیک تأثیر به‌سزایی دارند و یکی از مهم‌ترین خواص توت را شامل می‌شوند.

ارزش غذایی توت

مواد مغذی اصلی موجود در 100 گرم توت تازه عبارتند از:

  • میزان کالری:

برخی فواید در توت خشک بیشتر بوده، از جمله کالری که برای توت تازه 43 و برای توت خشک 329 می باشد.

  • 88 درصد آب:

میوه تازه مالبری، با افزایش تولید مایعات در بدن، کم آبی را جبران می‌کند. بنابراین افرادی که از مشکل کمبود مایعات بدن رنج می برند، با مصرف روزانه 10 میلی گرم آن بهبود قابل توجهی می یابند.

  • 4/1 گرم پروتئین:

انواع توت ها دارای پروتئین های قابل هضم در برای بدن می باشند. از این رو خواصت توت  برای تأمین نیاز روزانه بدن (حدود 1 گرم به ازای هر کیلوگرم) حائز اهمیت است.

  • 8/9 گرم کربوهیدرات:

این کربوهیدرات ها بیشتر قندهای ساده مانند گلوکز و فروکتوز هستند، اما مقداری نشاسته و فیبر نیز دارند.

  • 1/8 گرم قند:

یکی دیگر از فواید توت، کنترل سطح قند خون و حفظ تعادل قند بدن است. این میوه با وجود سطح قند بالا، از افزایش یا کاهش سطح قند خون در بیماران دیابتی جلوگیری می‌کند. به علاوه قند موجود در میوه Mulberry اشتها آور بوده و درصورت مصرف منظم، عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می‌بخشد و از سوءهاضمه و سایر بیماری‌های گوارشی جلوگیری خواهد کرد.

  • 7/1 گرم فیبر:

Mulberry دارای مقدار مناسبی فیبر، به هر دو صورت محلول (پکتین به میزان 25%) و نامحلول (لیگنین 75%) است. این خاصیت توت، در حفظ سلامت دستگاه گوارش، کاهش سطح کلسترول و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها نقش مؤثری دارد.

  • 4/0 گرم چربی:

چربی موجود در میوه‌ها از نوع سالم بوده و باعث کاهش سطح کلسترول بد و بهبود سلامت قلب می‌شود.

آنتی اکسیدان‌ها عامل بروز مهم‌ترین خواص توت:

آنتی اکسیدان‌ها مواد شیمیایی طبیعی هستند که می‌توانند به بدن شما در مقابله با آسیب‌های روزانه کمک کنند. آسیب های سلولی ممکن است ناشی از متابولیسم طبیعی، التهاب، ورزش، سیگار کشیدن، آلودگی یا اشعه باشد. توت‌های رنگی بزرگ و بالغ از نظر ترکیبات گیاهی غنی تر هستند و ظرفیت آنتی اکسیدانی بالاتری نسبت به انواع بی رنگ و نارس دارند.

تولید مقادیر زیادی آنتی اکسیدان و بنابراین کاهش خطر ابتلا به سرطان، از دیگر خواص توت است. از طرف دیگر علت اصلی انحطاط شبکیه و از دست دادن بینایی چشم وجود رادیکال‌های آزاد است. توت با مبارزه با این رادیکال‌های آزاد از چشمان شما محافظت می‌کند.

آنتی اکسیدان ها از فواید مهم توت

  • آنتوسیانین موجود در توت:

آنتوسیانین ها باعث رنگی شدن توت شده و اثرات این میوه بر سلامتی را افزایش می‌دهند. به عنوان مثال آنتوسیانین به عنوان عامل جلوگیری از چاقی مفرط و کاهنده وزن شناخته می‌شود. آنتوسیانین ها خانواده ای از آنتی اکسیدان ها هستند، که ممکن است اکسیداسیون LDL (کلسترول بد) را مهار کرده و اثرات مفیدی در برابر بیماری‌های قلبی ایجاد کنند. سیانیدین اصلی ترین آنتوسیانین موجود در مالبری و مسئول رنگ سیاه، قرمز یا بنفش است.

  • کلروژنیک اسید از فواید توت:

یک آنتی اکسیدان فراوان در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات اسید کلروژنیک است که منجر به مهار رادیکال‌های آزاد شده و به علاوه حافظه کوتاه مدت را نیز تقویت خواهد کرد.

  • روتین یکی از خواص توت برای پیشگیری از بیماری های خطرناک:

فلانوئید روتین یک آنتی اکسیدان قوی است که ممکن است به محافظت در برابر بیماری‌های مزمن مانند سرطان، دیابت، فشار خون بالا، کلسترول و بیماری‌های قلبی کمک کند. روتین (یا ویتامین P) به عنوان عامل تقویت کننده جریان خون، کاهنده علائم آتروز و کلاژن سازی بخش دیگری از فواید توت را باعث می‌شود.

  • خاصیت میریستین (Myricetin) موجود در توت:

یکی دیگر از خواص توت، محافظت در برابر ابتلا به برخی از انواع سرطان است. این ویژگی در اثر حضور آنتی اکسیدان میریستین بروز می‌کند. این آنتی اکسیدان همچنین در مبارزه با دیابت، تنظیم سطح قند خون و بیماری‌های قلبی عروقی نیز نقش دارد.

ویتامین‌ها و مواد معدنی که در فواید توت نقش دارند:

توت ها به میزان زیادی از ویتامین B، C، K، پروتئین، ریبوفلاوین، فسفر، منیزیم، اسید فولیک، کلسیم و پتاسیم برخوردار می باشند. این ویتامین‌ها به عنوان عوامل مشترک عمل می‌کنند و به بدن در متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین‌ها و چربی‌ها کمک می‌کنند. به علاوه این ترکیبات در جوانسازی، پاکسازی و حفظ شفافیت پوست نیز اهمیت دارند.

ویتامین ها و مواد معدنی توت

  • خواص موثر توت با ویتامین A:

محتوای ویتامین A موجود در این میوه بینایی را بهبود داده و فشار چشم را برطرف می‌کند. به همین دلیل مصرف این میوه برای افرادی که روزانه ساعت‌ها با سیستم رایانه کار می‌کنند، بسیار مفید است.

  • خاصیت توت با ویتامین K1:

ویتامین K1 که به عنوان فیلوکینون شناخته می‌شود، برای جلوگیری از لخته شدن خون و سلامت استخوان‌ها اساسی است. این ویتامین که به ویتامین انعقاد خون نیز شهرت دارد، خطر خونریزی در بیماری‌های کبدی، یرقان و مانند آن را کاهش می‌دهد.

  • ویتامین E توت و محافظت از بدن:

ویتامین E دارای آنتی اکسیدانی که بدن را از خطر آسیب‌های اکسیداتیو، بیماری‌های قلبی، سرطان و آسیب‌های چشمی مرتبط با افزایش سن محافظت می‌کند. این ویتامین همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی، افزایش رشد مو و جوانسازی پوست شده و علائم سندرم پیش از قائدگی را نیز در بانوان کاهش می‌دهد.

  • خواص توت با مصرف ویتامین C:

از دیگر فواید توت، حضور ویتامین ضروری C است، که برای سلامت پوست و عملکرد طبیعی بدن مورد نیاز است. همچنین مقادیر بالای این ویتامین سیستم ایمنی را تقویت کرده و از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری می‌کند.

  • خاصیت آهن توت:

آهن یک ماده معدنی مهم است که عملکردهای مختلفی دارد؛ مانند انتقال اکسیژن به سراسر بدن و افزایش اکسیژن رسانی به بافت ها. از طرفی وجود مقادیر بالای آهن در berry، علاوه بر تبدیل این میوه به منبع غنی خون سازی، عامل مهمی‌برای پاکسازی، بهبود گردش خون و همچنین تقویت سیستم گردش خون است.

  • نقش درمانی پتاسیم:

این ماده معدنی ضروری یکی از خواص توت که با کاهش فشار خون، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهد. به علاوه خاصیت توت در بهبود گردش خون، کاهش التهاب و به دنبال آن کاهش خطر لخته شدن خون و سکته مغزی از این ماده منتج می‌شود.

  • تاثیر روی موجود در توت بر سلامتی:

روی یا زینک نقش مهمی در فعالیت‌های آنزیمی، تسریع روند بهبود زخم، درمان آکنه و لکه‌های پوستی، افزایش قدرت یادگیری و حافظه، کاهش التهاب، پیشگیری از بیماری‌های چشمی و رشد جنین ایفا می‌کند.

وجود این عنصر باعث می‌شود میوه توت روند ریکاوری را بهبود بخشیده،  گردش خون را تقویت کرده و حتی از ابتلا به هرگونه عفونت جلوگیری کند.

  • فواید فسفر با مصرف توت:

فسفر از جمله مواد پر خاصیت توت است. این ماده با ارزش علاوه بر تقویت استخوان و دندان، باعث ترمیم سلول‌ها، ذخیره انرژی و ساخت بلوک‌های ژنتیکی نیز می‌شود. فسفر با افزایش دفعات ادرار منجر به سم زدایی و بنابراین تقویت عملکرد کلیه‌ها خواهد شد.

سایر ترکیباتی که خواص توت را تشکیل می دهد:

خاصیت توت؛ محدود به وجود مواد معدنی و ویتامین‌ها نیست. این میوه قادر است مشکلات معده و هپاتیت مزمن را رفع کرده، علائم کم خونی و یائسگی را نیز کمتر کند. به علاوه مصرف توت، باعث رشد موها می‌شود، فولیکول های مو را جوان می‌کند، از ریزش مو جلوگیری کرده و برای رشد سریع‌تر موی سر در بیماران سرطانی نیز مفید است.

سایر خواص توت

بنابراین واضح است که فواید توت به ترکیبات متعدد موجود در آن مربوط می‌شود؛ که از این میان می‌توان به موارد زیر اشاده کرد:

  • رزوراترول از دیگر خواص توت:

رزوراترول، باعث کاهش التهاب، افزایش سلامت قلب، ترمیم سلول‌ها، جلوگیری از پیری و آرامش اعصاب می‌شود. به علاوه مصرف این میوه با جلوگیری از انسداد جریان خون، مانع سکته و حملات قلبی نیز خواهد شد. یکی از مهم‌ترین فواید توت، که با وجود رزوراترول ایجاد می‌شود، توانایی بلوکه کردن سلول‌های سرطانی در مراحل آغازین، ارتقاء و پیشرفت سرطان است.

  • فلاونوئید توت و بهبود سلامت بدن:

مالبری یکی از منابع غنی فلاونوئیدها است. این ترکیبات قادر به کاهش التهاب و به دنبال آن کاهش خطر ابتلا به سرطان هستند. مقادیر زیاد فلاونوئیدها باعث تقویت طبیعی سیستم ایمنی بدن می‌شود. ایجاد ایمنی بهتر از با ارزش ترین خواص توت، بوده و از بروز سرفه، سرماخوردگی، آنفولانزا و چندین بیماری دیگر جلوگیری می‌کند.

  • ملانین موجود در توت:

Mulberry تولید ملانین را در موهای شما افزایش می‌دهد. بنابراین می‌توان حفظ رنگ طبیعی مو را به سایر فواید توت، اضافه کرد. در ضمن، مصرف این میوه به افرادی که از سفیدی زودرس رنج می‌برند نیز توصیه می‌شود.

  • آلکالوئید و خاصیت دارویی:

وجود آلکالوئید از دیگر خواص توت است که با افزایش گلبول‌های سفید خون در بدن، از سیستم ایمنی بدن محافظت کرده و از ابتلا به بسیاری از عفونت‌ها یا سرماخوردگی جلوگیری می‌کند.

  • deoxynojirimycin (DNJ) و بیماری دیابت:

این میوه‌ها حاوی ترکیب 1-دئوکسینویریمایسین هستند که آنزیمی را در روده شما مهار می‌کند که کربوهیدرات‌ها را تجزیه می‌کند. بنابراین،  احتمال دارد که توت، با کاهش سرعت افزایش قند خون بعد از صرف غذا، در برابر بیماری دیابت مفید باشد.

خواص برگ درخت توت:

در برخی از کشورها مانند چین، عصاره برگ توت نیز به صورت چای مورد استفاده قرار می‌گیرد. زیرا به گفته شیمیدانان، برگ توت حاوی چندین ترکیب شیمیایی مفید برای بدن است و به نوعی شامل کلیه فواید توت است.

  • اکدیسترون از فواید برگ توت:

این فیتوکمیکال طبیعی، باعث افزایش قابل توجه حجم خالص عضلات، افزایش استقامت بدن، تحریک متابولیسم، بهبود عملکرد اعصاب، افزایش تعداد گلبول‌های قرمز بالغ، کاهش قند خون، کاهش بافت‌های چربی‌، بهبود تقریبا تمام فعالیت‌های مغز و کبد، بهبود سیستم ایمنی، جلوگیری از تجزیه عضلات و در عین حال بهبود رشد فیبر‌های ماهیچه ای می‌شود.

  • بتاسیتوسترول موجود در برگ توت:

این استرول استر گیاهی، برای کاهش سطح کلسترول، بهبود علائم بزرگ شدن پروستات و جلوگیری از ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • اوژنول خاصیت برگ توت برای زیبایی:

این ترکیب شیمیایی، در دندانپزشکی به عنوان ضدعفونی کننده و آرام کننده درد دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی تحقیقات نشان داده است که اوژنول با تحریک ریشه مو برای تغذیه باعث کاهش ریزش مو نیز خواهد شد.

  • مس از خواص توت و برگ توت:

این ماده شیمایی با ارزش، علاوه بر پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن، باعث تولید انرژی، تقویت بافت‌های پیوندی و رابط‌های عصبی مغز نیز می‌شود. مس با آهن موجود در berry باند شده و منجر به تشکیل هموگلوبین می‌شود. وجود مس از جمله فواید توت، و برگ آن به صورت مشترک است.

  • آمینو اسید ها نهفته در برگ این درخت:

نقش آمینو اسیدها در سنتز پروتئین ها، تقویت عملکرد و بازسازی عضلات، تنظیم خواب و اشتها،  سم زدایی، بهبود خلق و خو، تقویت سیستم عصبی، ایمنی و تولید مثل، رشد و تکامل سلول ها، تولید انرژی، متابولیسم و کاهش وزن، اهمیت مصرف مواد غذایی حاوی این ترکیبات را به خوبی نشان می‌دهد.

از دیگر فواید توت، می‌توان وجود ترکیبات ارزشمند آدنین، روی، ویتامین هایA ، B1 ، C، فومارات، فولات (نوعی ویتامین B) ، فرمیل، تتراهیدروفولیک اسید،  فیتواستروژن ها، آندروسترون، روتین، موراستین، ایزوکورسیترین، بنزآلدهید و… در برگ توت را نام برد.

اما دیگر خواص توت و ابهامات خود را حتما برای ما در کامنت ها مطرح نمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × سه =