خواص زیتون

خواص زیتون

آشنایی جامع با خواص زیتون:

همان طور که می دانید زیتون یکی از پرخاصیت ترین میوه هاست که نام آن بارها در قرآن آورده شده است. خواص و خواص زیتون؛ آنقدر زیاد است که شاید هیچ منبعی نتواند به طور کامل در مورد آن صحبت کند.

سعی ما در این مقاله بر این است تا هر آنچه که در مورد این میوه و خواص آن باید بدانید، به طور جامع عنوان کنیم. امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت ببرید.

پیشینه و معرفی زیتون:

زیتون (یا Olive) یکی از درخت هایی است که پیشینه رویش آن از هزاران سال پیش تا کنون به حوزه دریای مدیترانه و کشورهای خاورمیانه برمی گردد. درختان این میوه بیش از 20 رقم دارند که از جهات مختلفی با هم فرق می کنند.

پس از گذشت سال ها، مردم با روش پرورش و استفاده از میوه این درخت آشنا شدند. به طوری که امروزه خواص زیتون، محصولات، فرآورده های آن از قبیل روغن در بسیاری مناطق دنیا شهرت دارد.

پیشینه زیتون

درخت این میوه، درختی همیشه سبز است که طبق آنچه منابع می گویند، ابتدا در مناطق سوریه رشد و پرورش یافت. در یونان باستان نیز کاشت این درخت از هزاران سال پیش مرسوم بوده است به طوری که برگ های آن به عنوان نماد یونان باستان شناخته می شود.

این درخت همواره به عنوان نماد صلح بوده است و خواص زیتون، نیز امروزه مورد توجه محققان و کارشناسان حوزه تغذیه قرار گرفته است.

انواع گونه های زیتون:

زیتون های سبز و سیاه دو گونه پرطرفدار از این میوه هستند که از آن ها به شیوه های مختلفی استفاده می شود. اما این باور که نوع سبز و سیاه دو گونه جدا هستند اشتباه است. گونه سیاه در واقع همان میوه سبز است که مدت زمان بیشتری بر روی شاخه مانده و اصطلاحا رسیده است.

خواص زیتون سبز از زیتون سیاه متفاوت بوده و هر کدام کاربرد خاص خود را دارند.  برای تهیه روغن، از نمونه سیاه استفاده می شود.

البته گونه ای از Black Olive وجود دارد که در کشورهای ایتالیا و اسپانیا کشت می شود. خاصیت زیتون از این نوع متفاوت بوده و ذاتا رنگ سیاهی دارند. علاوه بر گونه سبز و سیاه، انواع قرمز، بنفش و زرد نیز وجود دارد که در ادامه با خواص آن ها آشنا خواهیم شد.

انواع زیتون

خواص زیتون سیاه:

همان طور که گفیتم، زیتون سیاه گونه رسیده سبز است و از نظر خواص و موادمعدنی موجود در آن ها تقریبا شبیه هم هستند. اما در مورد نمونه سیاه خواصی همچون فیبر و آهن بالا، کنترل کلسترول و چربی و همچنین تنظیم فشار خون عنوان شده است.

فواید زیتون سیاه، به خوبی در روغن آن نیز دیده می شود. نوع سیاه به دلیل فیبر بالا به گوارش بهتر کمک می کند.

به دلیل وجود مقادیر بالا از مس و آهن، مصرف این رقم می تواند تا حد زیادی در درمان و پیشگیری از کم خونی نیز موثر باشد. اثرات فوق العاده نمونه سیاه و روغن آن بر پوست و مو نیز بر کسی پوشیده نیست.

آشنایی با خواص زیتون

خواص زیتون سبز:

نمونه سبز، خواص بی نظیری برای بدن دارد. این نوع به طور گسترده در ایران مورد استفاده قرار می گیرد. این میوه برای کاهش درد مفاصل و دردهای رماتیسمی بسیار موثر است. مصرف این نوع میوه از ابتلا به پوکی استخوان تا حد زیادی پیشگیری می کند.

خواص گوارشی موثر نوع سبز در درمان یبوست، دل پیچه و درمان زخم های معده به اثبات رسیده است. فواید زیتون سبز، در از بین بردن سنگ صفرا و مثانه نیز در برخی منابع آورده شده است. یکی از مهم ترین خاصیت های نوع سبز نقش آن در از بین بردن کلسترول منفی خون و در پی آن کاهش بیماری ها قلبی و عروقی است.

بهره مندی از خواص زیتون، با مصرف روزانه میوه و فرآورده ها به افراد دیابتی نیز پیشنهاد می شود. یکی از فرآورده های زیتون در ایران زیتون شور بوده که محبوبیت خاصی بین مردم دارد.

خاصیت زیتون سبز

زیتون زرد چیست؟

همان طور که گفته شد این نمونه، نوعی از زیتون است که دانه های درشت تری دارد. این میوه خواص بی نظیری دارد و کشت آن در ایران نیز رایج است. در مناطقی مثل شیراز، زنجان و کرمانشاه پرورش این نمونه رواج دارد.

از این نوع نیز می توان برای تهیه روغن استفاده کرد. خاصیت زیتون زرد، شبیه انواع سبز و سیاه است و می توان در تولید انواع کنسرو نیز از آن استفاده کرد.

خواص مصرف زیتون به همراه غذا:

ما ایرانیان معمولا زیتون را همراه غذا مصرف می کنیم. اما آیا این طریقه مصرف درست است یا خیر؟ طبق گفته متخصصان طب سنتی، مصرف این میوه همراه با غذا، بهترین طریقه مصرف آن است؛ چرا که به هضم و جذب بهتر غذا کمک می کند. زیتون معدی را قوی کرده و با پاکسازی دستگاه گوارش هضم را آسان می کند.

خواص زیتون؛ در هنگام مصرف با غذا بیشتر نمایان می شود. به همین علت توصیه می گردد تا از مصرف این میوه یا روغن آن به همراه غذا و یا ریختن آن در انواع سالاد غافل نشوید.

زیتون به همراه غذا

آثار مصرف زیتون بر روی کبد:

یکی از بیماری های مرموز عصر حاضر که اگر به موقع با آن مقابله نشود عوارض آن غیر قابل جبران خواهد بود، بیماری کبد چرب است. یکی از راه های موثر برای پیشگیری و درمان کبد چرب، استفاده از خواص زیتون با روغن آن می باشد.

این روغن در حقیقت با افزایش تری گلیسیرید موجب کاهش تجمع چربی ها در کبد می شود و به این ترتیب در درمان کبد چرب نقش موثری ایفا می کند.

مصرف روغن آن به همراه آبلیمو نیز می تواند نقش موثری در درمان کبد چرب داشته باشد. درمان و پیشگیری از کبد چرب یکی از مهمترین توصیه های پزشکان است. عدم درمان این مشکل می تواند منجر به بروز دیابت، بیماری قلبی و عروقی و حتی سرطان شود.

فواید زیتون برای کبد

فرآورده های زیتون:

زیتون، فرآورده های بسیار متنوعی دارد؛ البته شیوه مصرف آن در مناطق مختلف متفاوت خواهد بود. در ایران نیز این فرآورده به صورت های مختلفی مصرف می شود. برای بهره مندی مردم از خواص زیتون،  این میوه معمولا به صورت کنسرو شده استفاده می گردد.

چرا که مصرف آن به صورت خام به دلیل تلخی آن مورد پسند نیست. از کنسرو این میوه می توان در درست کردن انواع غذاها و سالادها بهره گرفت. گرفتن روغن و استفاده از آن در غذاهای مختلف نیز شیوه دیگر مصرف این میوه است.

زیتون پرورده یکی از فرآورده های خوشمزه و پرطرفدار است که در ایران و به خصوص در قسمت های شمال کشور رواج دارد. این فرآورده بسیار مقوی و پرخاصیت است. به همین علت بخشی را به معرفی خاصیت زیتون پرورده، اختصاص خواهیم داد.

فرآورده های زیتون

نحوه تهیه و خواص زیتون پرورده:

زیتون پرورده یک فرآورده اصیل ایرانی است که منشا تولید آن استان گیلان محسوب می شود. این فرآورده بسیار مقوی است و برای تولید آن از مواد اولیه دیگری مثل: مغزی گردو، رب انار، پودر نعنا، پودر آویشن، اناردانه و آبلیمو استفاده می شود.

ترکیب این مواد موجب ایجاد خواص بی شماری می گردد. همین امر، زیتون پرورده را به عنوان یک فرآورده خوش طعم به جهان معرفی کرده است.

وجود مقادیر زیادی از ویتامین A در این فرآورده آن را به ماده ای مفید برای چشم و بینایی تبدیل کرده است. این محصول همچنین برای پیشگیری از سرطان و بروز انواع آلرژی مفید است.

طرز تهیه زیتون پرورده

خواص زیتون در بارداری:

یکی از سوالاتی که برای مادران باردار ایجاد می شود، فواید زیتون، در دوران بارداری است. این که آیا مصرف این میوه در دوران بارداری ایمن است یا خیر سوالی است که برای برخی افراد ایجاد می شود.

در پاسخ به این سوال باید عنوان کرد که مصرف این میوه و روغن آن برای رشد جنین لازم و ضروری است. به همین علت به مادران توصیه می شود تا در دوران بارداری از این میوه استفاده کنند.

طبق مطالعاتی که اخیرا انجام شده است، نوزادانی که مادران آن ها در دوران بارداری از خواص زیتون استفاده می کردند، از نظر روند رشد قد و وزن و رفتارهای روانشناختی عملکرد بهتری نسبت به سایر نوزادان داشته اند. خواص آنتی اکسیدانی و وجود انواع ویتامین ها مخصوصا ویتامین E نقش موثری در رشد کودکان دارند.

خاصیت زیتون برای بارداری

خاصیت زیتون در پیشگیری از بروز سرطان:

همان طور که در قسمت های قبل اشاره شد، خواص زیتون، در پیشگیری از بروز سرطان در تحقیقات مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس پژوهش ها التهاب کرونیکی و استرس اکسیداتیوی را می توان دو عامل مهم و موثر در بروز سرطان دانست.

مصرف این میوه به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی می تواند از بروز برخی سرطان ها پیشگیری کند. همچنین وجود منابع غنی ویتامین E در این میوه می تواند فعالیت سلول ها را بهبود بخشد.

خواص زیتون برای سرطان

خواص زیتون برای استخوان ها:

یکی از موثرترین منابع برای افزایش تراکم استخوان ها، زیتون است. نوع سبز این میوه همچنین امکان بروز پوکی استخوان را کاهش می دهد. با افزایش سن که تراکم استخوان ها تا حدی کاهش می یابد، می توان با استفاده از مصرف این میوه، این اثرات را کاهش داد.

خاصیت زیتون؛ در بهبود عملکرد استخوان ها، در بسیاری از منابع معتبر علمی آورده شده است. ماساژ بدن با روغن آن نیز می تواند بسیار موثر باشد.

اثرات درمانی زیتون برای پوست و مو:

وجود منابع غنی ویتامین E و C در این محصول در واقع عوامل اصلی ایجاد خواص زیتون، در تقویت پوست است. مصرف خوراکی و همچنین استعمال روغن آن بر روی پوست، می تواند موجب تقویت بافت های پوستی و افزایش کلاژن سازی بر روی سطح پوست شود.

در تولید بسیاری از کرم ها و مواد مراقبت پوستی از این میوه به عنوان ماده اصلی استفاده می شود. علاوه بر پوست، مصرف زیتون می تواند موجب تقویت ریشه مو شود. کودکانی که موهایی نازک و ضعیف دارند می توانند با مصرف این میوه و فرآورده های آن موهای خود را تقویت کنند.

استفاده از روغن آن بر روی مو نیز می تواند از خشکی و شکنندگی موها جلوگیری نماید و تارهای مو را تقویت کند.

فواید زیتون برای پوست و مو

خواص زیتون در پیشگیری دیابت:

تحقیقات ارتباط بین مصرف روغن زیتون و جلوگیری از دیابت نوع 2 را با کمک به بدن برای تنظیم گلوکز (قند) نشان می دهد. گلوکز کنترل نشده می تواند منجر به ایجاد دیابت نوع 2 شود. مصرف این میوه و روغن آن می تواند در تنظیم گلوکز بدن موثر باشد و بدین ترتیب از بروز دیابت نوع 2 پیشگیری کند.

ارزش زیتون برای دیابت

آثار خواص زیتون در بهبود عملکرد شناختی مغز:

Oleocanthal موجود در این میوه و روغن آن با کاهش امکان ابتلا به آلزایمر و سایر بیماری های مرتبط با مغز در ارتباط است. این ترکیب همچنین باعث افزایش فعالیت داروی دونپزیل می شود که برای درمان زوال عقل استفاده می گردد.

از آنجا که زیتون به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از التهاب کمک می کند، از بافت های اندام های حیاتی (یعنی مغز شما) نیز در برابر آسیب های مضر و بالقوه برگشت ناپذیر محافظت می کند. خواص زیتون؛ در بهبود عملکرد مغز نیز بسیار زیاد و غیر قابل اغماض است.

اثر زیتون در عملکرد مغز

سلامت قلب و عروق با مصرف زیتون:

زیتون مملو از اسیدهای چرب اشباع نشده است. خواص آنتی اکسیدانی قوی پلی فنول های موجود در آن می تواند از بروز استرس اکسیداتیو و مزمن جلوگیری کند. علاوه بر این، شواهد بلندمدت نشان می دهد افرادی که روزانه روغن فرابکر مصرف می کنند، در مقایسه با افرادی که مصرف نمی کنند در معرض خطر کمتری از حمله قلبی، فشار خون بالا و مرگ و میر قلبی عروقی قرار دارند.

سلامت قلب و عروق با زیتون

خواص زیتون در جذب بهتر سایر مواد غذایی:

آنتی اکسیدان ها نشان داده اند که بسیاری از سبزیجات و میوه ها وقتی با چربی رژیم غذایی مصرف شوند، بهتر جذب می شوند. روغن زیتون را در غذاهای خود مصرف کنید تا کاروتنوئیدها جذب بدن شما شده و به سلامت چشم و افزایش قوای بدن کمک کند.

مضرات مصرف زیاد زیتون:

هر ماده غذایی به موازات خواصی که دارد، اگر به صورت کنترل نشده مصرف شود می تواند منجر به بروز مشکلاتی برای افراد شود. بر این اساس خواص زیتون، در صورت مصرف بیش از اندازه می تواند تبدیل به مضرات شود.

به طور مثال به دلیل وجود فلزهای سنگین در این میوه امکان تجمع فلزات در بدن و بروز سرطان در صورت مصرف زیاد وجود دارد. برخی واکنش های آلرژیک نیز می تواند در پی مصرف زیاد آن ایجاد شوند.

مضرات زیتون

نتیجه گیری و جمع بندی در مورد خواص زیتون:

زیتون به عنوان یک ماده غذایی بسیار مقوی و پرسود شناخته شده است که بهتر است مصرف آن در دستور غذایی روزانه گنجانده شود. در این مقاله سعی کردیم تا به صورت کامل و جامع در مورد خاصیت زیتون، صحبت کنیم. با این حال بهتر است در مصرف آن از افراط و تفریط خودداری شود تا بتوان بهترین نتیجه را از مصرف آن گرفت.

ما را از نظرات ارزشمند خود در مورد خواص زیتون، در کامنت ها بهره مند کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − ده =