راهنمای کاشت درخت گوجه سبز+پرورش آن

راهنمای کاشت درخت گوجه سبز+پرورش آن

۱۴۰۲-۰۹-۲۰

معرفی کلی جهت پرورش و کاشت نهال گوجه سبز

گوجه سبز که معمولا به آن آلو یا آلوچه هم می‌گویند، یکی از میوه‌های خوشمزه‌ای است که در فصل بهار و تابستان به بازار می‌آید. این میوه با طعم ترش خود طرفداران زیادی دارد و آن را به صورت تازه خوری یا خشک و حتی برای تهیه انواع لواشک‌ها استفاده می‌کنند.

در این مقاله در مورد این میوه و کاشت درخت گوجه سبز بیشتر توضیح داده می‌شود. اگر شما هم به این میوه علاقه دارید و دوست دارید با نحوه کاشت نهال گوجه سبز آشنا شوید، با ما همراه باشید.

شناخت ویژگی های شاخص درخت گوجه سبز

باغ گوجه سبز، باغی پر از درختان خزان‌کننده و خودگرده افشان است. این درخت با ارتفاعی حدود ۴ تا ۵ متر، دارای شکوفه‌های زیبا و سفید رنگ است. گوجه سبز از جمله میوه‌های هسته‌دار می‌باشد. در اوایل فصل بهار ابتدا شکوفه‌های درخت گوجه سبز ظاهر می‌شوند و سپس برگ‌های درخت رشد می‌کنند.

میوه درخت گوجه سبز، میوه‌ای گرد و ترش به رنگ سبز است. البته در مورد گوجه سبز، میوه را به صورت کال برداشت می‌کنند و در صورتی که کامل برسد میوه آن به رنگ زرد یا قرمز در می‌آید.

ویژگی های درخت گوجه سبز

نکات مهم نگام کاشت این گونه

برای کاشت نهال گوجه سبز ابتدا باید محلی را انتخاب کرد که آفتاب کامل داشته باشد زیرا این درخت مکان‌های آفتابی را دوست دارد. بعد از انتخاب محل مناسب نوبت حفر گودال است.

در کاشت درخت گوجه سبز گودالی با عرض مناسب و عمق۵۰ سانتی متر ایجاد کنید تا ریشه‌های آن به راحتی درون آن جای گیرند. سپس نهال را داخل گودال قرار دهید و گودال را با خاک مناسب و کمپوست پر کنید. بعد از کاشت نهال گوجه سبز به آن آب دهید تا فضاهای خالی خاک پر شود.

قبل از قرار دادن نهال گوجه سبز در گودال، ریشه‌های آن را بررسی کنید و ریشه‌های پوسیده و بیمار و سیاه را حذف کنید. خاک مناسب برای پر کردن گودال بهتر است دارای خاک برگ هم باشد تا خاک سبک‌تر شود و در رشد آن مشکلی پیش نیاید.

رایج ترین روش های کاشت درخت گوجه سبز

در دو روش متفاوت می توان اقدام به کاشت درخت گوجه سبز کرد:

  • کاشت هسته
  • کاشت نهال پیوندی

کاشت نهال پیوندی: رایج‌ترین روش کاشت نهال گوجه سبز و تکثیر آن، استفاده از روش کاشت نهال پیوندی است. گوجه سبز را می‌توان روی پایه‌های مختلفی پیوند زد. برخی از پایه‌های مناسب برای پیوند گوجه سبز عبارتند از:

  • پایه بادام و هلو
  • پایه میروبالان
  • پایه ماریانا
  • پایه شلیل
  • پایه آلو و زردآلو

کاشت نهال پیوندی

پایه‌های بسیار دیگری نیز وجود دارد که هر کدام از این پایه‌ها دارای ویژگی‌هایی هستند که با توجه به شرایط منطقه و آب و هوای آن می‌توان آن‌ها را انتخاب کرد. به عنوان مثال برخی از آن‌ها زودبارده هستند و یا برخی از آن‌ها نسبت به انواع بیماری‌ها مقاوم‌تر می‌باشند.

همچنین در کاشت نهال گوجه سبز از طریق پایه و پیوندک، توجه به خاک منطقه حائز اهمیت است زیرا سبکی و سنگینی یا شوری و آهکی بودن خاک است که مشخص می کند کدام پایه مناسب کاشت گوجه سبز می باشد.

کاشت هسته گوجه سبز: در این روش، گوجه سبز باید بر روی درخت برسد، سپس هسته آن را جدا می‌کنند و مدت زمانی آن را در خاک اره قرار می‌دهند. این مدت زمان ۳ ماه و دمای آن باید ۵ درجه سانتی گراد باشد. همچنین مکان نگه داری این هسته، باید گرم و به دور از نور مستقیم خورشید باشد.

زمان مناسب جهت کشت و پرورش نهال گوجه سبز

میانه پاییز فصل خوبی برای کاشت نهال گوجه سبز می‌باشد. کشت نهال‌های گوجه سبز باید در زمان خواب درخت صورت گیرد. درخت گوجه سبز، درختی مقاوم است و می‌تواند طیف گسترده ی ‌دمایی از ۳۰- در زمستان تا ۴۰ درجه در تابستان را تحمل کند.

همچنین گوجه سبز به یک مرحله سرما در دمای زیر ۸ درجه نیاز دارد تا بتواند گل های آن در بهار باز شود. این درخت به سرمای بهاره که شکوفه‌های درخت در حال باز شدن می باشد، حساس است.

فصل کاشت درخت گوجه فرنگی

شرایط بستر کاشت نهال های گوجه سبز

فاصله کاشت نهال گوجه سبز با توجه به نوع رقم آن باید تعیین شود. ارقامی با پایه کوتاه اغلب نزدیک به هم کشت می‌شوند. به طور کلی معمولا نهال یا بذر گوجه سبز را به صورت ۳*۴ یا ۴*۴ می‌کارند. این فاصله باید طوری باشد که نور کافی به شاخه‌های درخت برسد و درختان بر روی یکدیگر سایه ایجاد نکنند.

در مجموع درخت گوجه سبز ارتفاع بلندی ندارد و بیشترین فاصله در کاشت درختان گوجه سبز تا ۵ یا ۶ متر است.

جهت خرید و یا مشاهده لیست قیمت انواع نهال گوجه سبز، روی عبارت (نهال گوجه سبز) کلیک کنید.

مرسوم ترین آفات و بیماری های درخت گوجه سبز

با شناخت آفات و بیماری‌های درخت گوجه سبز، می‌توان اطلاعاتی در مورد پیشگیری و مبارزه با آن به دست آورد که این امر در نهایت باعث افزایش کمیت و کیفیت میوه گوجه سبز می‌شود. اگرچه امروزه بسیاری از رقم های گوجه سبز نیز برای مقاومت به آفات و بیماری ها اصلاح شده اند.

با این وجود در ادامه در مورد برخی از مهم ترین آفات و بیماری های مربوط به کاشت گوجه سبز توضیحاتی آمده است:

  • شته آرد آلود: یکی از آفات درخت گوجه سبز است که از شیره گیاه تغذیه کرده و باعث ضعیف شدن درخت می‌شود. این آفات باعث ریزش برگ‌ها و میوه‌های درخت نیز می‌شود. برای پیشگیری از حمله شته آرد آلود آبیاری اصلولی درخت نقش مهمی دارد. همچنین با هرس شاخه‌های آلوده و از بین بردن برگ‌های آلوده می توان برای درمان این بیماری اقدام کرد.
  • کرم آلو: این آفت باعث نامرغوب شدن گوجه سبز می‌شود. با استفاده از تله فرمونی می‌توان این آفت را کنترل کرد.
  • سوسک شاخک بلند: این آفت باعث سرخشکیدگی درخت می‌شود. سوسک شاخک بلند رزاسه نیز به سراغ درختان ضعیف می‌رود. از این رو با تغذیه مناسب درخت گوجه سبز و سموم مناسب، می‌توان تا حدودی از این آفت در امان بود.

بیماری های درخت گوجه سبز

  • سرشاخه خوار: این آفت نیز به درختان ضعیف حمله می‌کند و باعث سرخشکیدگی درخت گوجه سبز می‌شود. تغذیه و آبیاری درست و اصولی و هرس و از بین بردن شاخه‌های آلوده می‌تواند به کنترل این آفت کمک کند.
  • لکه غربالی: یکی از بیماری‌های مربوط به درخت گوجه سبز و سایر هسته داران است که درکاشت نهال گوجه سبز باید به آن توجه کرد. این بیماری باعث کاهش میوه می‌شود. هرس به موقع و بهداشت زراعی و جمع آوری برگ‌ها و شاخه‌های آلوده اهمیت زیادی در کنترل این بیماری دارد.
  • شانکر: یکی دیگر از بیماری‌های مربوط به درخت گوجه سبز و سایر هسته داران است. در این بیماری صمغی از درخت ترشح می‌شود. هرس درخت در زمان مناسب و خرید نهال‌های مقاوم به این بیماری در کنترل شانکر موثر می‌باشند.

خاک مطلوب جهت کاشت این نهال

مناسب‌ترین خاک برای کاشت نهال گوجه سبز، خاک لومی شنی است. البته اغلب درختان گوجه سبز متناسب با رقم، می‌توانند به خاک‌های سنگین‌تر نیز مقاومت داشته باشند به شرطی که زهکش خوبی برای آن فراهم کرده باشید.

برای کاشت درخت گوجه سبز متناسب با ریشه و تا دو برابر ریشه گودالی ایجاد کنید و سپس نهال را درون گودال قرار دهید و اطراف آن را با خاک و خاک برگ پر کرده تا فضای خالی از بین برود.

بهترین کود برای باردهی اقتصادی درخت گوجه سبز

برای استفاده از کودها در کاشت درخت گوجه سبز، ابتدا باید خاک محل مورد نظر را از نظر عناصر ماکرو و میکرو مورد آزمایش قرار داد. سپس با توجه به نتیجه آزمایش خاک و نیاز درخت گوجه سبز می‌توان اقدامات کودی لازم را در این درخت انجام داد.

به طور کلی کودهای آلی نقش بسیار مهمی در رشد و باردهی درخت گوجه سبز دارند. گوگرد آلی یکی از کودهایی است که جذب عناصر از ریشه و مقاومت درختان را در برابر آفات و بیماری‌ها بالا می‌برد. بهترین روش استفاده از گوگرد آلی از طریق آبیاری می‌باشد.

علاوه براین تغذیه مناسب یکی از نکات مهمی است که در پیشگیری از آفات و بیماری‌ها نقش موثری دارد و باعث افزایش کمیت و کیفیت گوجه سبز می‌شود. در میان کودهای دیگری که مناسب درخت گوجه سبز می باشند، کود k60 و کودهای حاوی نیتروژن، فسفات و آهن تاثیر بسیاری بر میزان باردهی درخت دارند.

مقدار نیاز آبی این گونه با توجه به منطقه کشت

بعد از کاشت نهال گوجه سبز، نوبت آبیاری این درخت می‌باشد. درخت گوجه سبز در دو سال اول کاشت، نیاز به آبیاری منظم و بیشتری دارد تا ریشه های درخت به صورت درستی توسعه یابند و قوی شوند.

آبیاری باید به اندازه و متناسب با درخت باشد. آبیاری کم باعث کاهش رشد درخت گوجه شبز و میوه‌های آن می‌شود و آبیاری زیاد نیز باعث ایجاد خفگی در ریشه‌ها می‌شود. یکی از بهترین روش‌ها برای آبیاری درخت گوجه سبز، آبیاری قطره‌ای است. این روش آبیاری از علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب از بسیاری از بیماری‌های درخت جلو‌گیری می‌کند.

انواع روش های هرس درخت گوجه سبز

درخت گوجه سبز مانند برخی دیگر از درختان نیاز به هرس زیادی ندارد. بعد از کاشت گوجه سبز، آن را برای تولید شاخه‌های جانبی سرزنی می‌کنند. در هرس‌های بعدی این درخت شاخه‌های خشک و اضافی حذف می‌شوند؛ به طوری که فضای کافی برای رسیدن نور به سایر قسمت‌های درخت وجود داشته باشد.

از طرفی هرس به موقع درخت گوجه سبز می‌تواند به کنترل بیماری‌ها و آفات مربوط به این درخت کمک زیادی کند. حذف شاخه‌های آلوده در هرس گوجه سبز در این موضوع اهمیت بسیاری دارد.

هرس درخت گوجه سبز

آشنایی با بهترین نهال‌های ایرانی و خارجی گوجه سبز

ارقام متفاوتی از نژاد گوجه سبز وجود دارد که هر کدام دارای ویژگی‌های متفاوتی هستند. برای کاشت نهال گوجه سبز باید متناسب با محل کشت و ویژگی‌های محیطی یکی از ارقام را انتخاب کرد. برخی از رقم‌های گوجه سبز عبارتند از:

  1. گوجه سبز برغانی: این رقم بومی ایران است و از سال اول کاشت گوجه سبز، شروع به بارهی می‌کند. میوه گوجه سبز برغان در انتهای اردیبهشت می‌رسد. به خاطر دیرگل بودن، این رقم از سرمای بهاره می‌تواند مصون بماند.
  2. گوجه قرمز سلطانی: این رقم بومی آمریکا و یک درخت دیرگل است. از سال دوم شروع به باردهی می‌کند و به رطوبت بسیار حساس است. میوه‌های این رقم درشت و بازار پسندی خوبی دارند.
  3. گوجه سبز نخجوان: این رقم بومی آذربایجان و دیرگل است. از سال دوم شروع به باردهی می‌کند. گوجه سبز نخجوان بسیار آبدار است و هسته‌ریزی دارد.

نهال گوجه سبز نخجوان

  1. گوجه سبز شهریار: نژاد شهریار دیرگل و به سرما مقاوم است که همین امر موجب کاشت نهال گوجه سبز شهریار در مناطق کوهستانی شده است. همچنین این گونه از طریق پیوند با دیگر گونه های گوجه سبز به وجود آمده است.
  2. گوجه سبز سردرودی: این رقم باردهی و کیفیت بالایی دارد و به این دلیل بسیار محبوب است. گوجه سبز سردرودی آب و هوای معتدل را بیشتر ترجیح می‌دهد.

خواص و فواید میوه گوجه سبز

گوجه سبز میوه ای خوشمزه و سرشار از آنتی اکسیدان است. همچنین این میوه برای سلامت دستگاه گوارش، دستگاه ایمنی، دهان و دندان، کبد و بینایی موثر است. این میوه دارای ویتامین بسیاری است و موجب درمان یبوست و کبد چرب نیز می شود. از نظر طب سنتی گوجه سبز سرد است و به همین دلیل برخی آن را با گلپر و نعنا مصرف می کنند.

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال گوجه سبز

در کاشت نهال گوجه سبز، توجه به عناصر کلیدی کاشت و رشد نهال از اهمیت بسیاری برخوردار است.  انتخاب نهال‌های سالم و مقاوم به بیماری‌ها و آفات، استفاده از خاک مناسب و کوددهی به موقع از عوامل موثر در بهبود عملکرد و کیفیت محصول درخت گوجه سبز می‌باشند.

خرید نهال مناسب با شرایط آب و هوایی هر منطقه یکی از مهم ترین مراحل در کاشت درخت گوجه سبز است. مجموعه‌(گلدنهال) عموماً نهال‌هایی با کیفیت بالا را تهیه و عرضه می‌کنند که این امر به کشاورزان از آغاز کاشت گوجه سبز تا مرحله رشد و باردهی در احداث باغ گوجه سبز کمک می کند.

 

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

خرید نهال اصل اون هم با ضمانت بازگشت واقعی کالا برای خریداران یک دغدغه محسوب میشه. گلد نهال با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ارائه فاکتور رسمی، انتخابی مطمئن برای شما خواهد بود. همین حالا با ما در تماس باشید.

نظرات کاربران