کاشت درخت پرتقال(نکات طلایی جهت نگهداری از درخت پرتقال)

کاشت درخت پرتقال(نکات طلایی جهت نگهداری از درخت پرتقال)

۱۴۰۲-۰۹-۳۰

معرفی کلی جهت پرورش و کاشت نهال پرتقال

پرتقال یکی از میوه‌های محبوب است که از اواسط پاییز به بازار می‌آید. بوی معطر و طعم شیرین و ترش پرتقال، آن را به یکی از میوه‌های محبوب تبدیل کرده است. کاشت نهال پرتقال در بسیاری از مناطق جهان یکی از منابع کسب درآمد می‌باشد و کاشت درخت پرتقال یک فرصت عالی برای تجربه کشاورزی می‌باشد.

اگر شما هم علاقمند به کاشت نهال پرتقال و پرورش آن هستید، در این مقاله ما را همراهی کنید.

شناخت ویژگی های شاخص درخت پرتقال

پرتقال از خانواده مرکبات و درختی همیشه سبز است. زادگاه اصلی این درخت، جنوب شرقی آسیا است و دارای گونه‌های بسیاری است. هر کدام از این گونه‌ها دارای طعم‌های مختلفی می باشند.

ارتفاع درخت پرتقال به ۱۰ متر می‌رسد و دارای برگ‌هایی با رنگ سبز تیره می‌باشد. گل‌های درخت پرتقال به صورت خوشه‌ای و بسیار معطر هستند. در این درخت گل های نر و ماده روی یک پایه قرار گرفته اند.

ویژگی های درخت پرتقال

نکات مهم هنگام کاشت این گونه

برای کاشت نهال پرتقال و گرفتن نتیجه مطلوب از آن، باید حدود چند ماه قبل زمین را برای کاشت آماده کنید. خاک مورد کشت آن باید حاصلخیز و زهکشی شده باشد. زیرا در صورت عدم زهکشی درست زمین، در موقعی که بارندگی زیاد است، زمین نشست پیدا می‌کند و ریشه‌های درخت پرتقال بیرون می‌زند.

بعد از آماده کردن زمین، می‌توان اقدام به کشت نهال‌های پرتقال کرد. با توجه به نوع نهال که ریشه لخت باشد و یا گلدانی و یا گونی پیچ، نحوه کاشت متفاوت است.

در مورد نهال ریشه لخت، نهال را مستقیم در خاک قرار می‌دهند و گودال را با خاک مناسب پر می‌کنند. در مورد کاشت نهال پرتقال گلدانی، نهال را با خاک گلدان در گودال قرار می‌دهند. و روش آخر در مورد نهال گونی پیچ شده است که نهال را با گونی داخل گودال قرار داده و سپس می‌توان گونی را از آن جدا کرد.

جهت خرید و یا مشاهده لیست قیمت انواع نهال پرتقال، روی عبارت (نهال مرکبات) کلیک کنید.

رایج ترین روش های کاشت پرتقال

روش‌های مختلفی برای کاشت نهال پرتقال و تکثیر آن وجود دارد که هر کدام از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. انواع روش تکثیر درخت پرتقال عبارتند از:

  • کاشت بذر
  • کاشت قلمه
  • کاشت نهال آماده

کاشت بذر پرتقال: در این روش دانه‌های پرتقال را از میوه جدا می‌کنند و به مدت چند روز در آب خیس می‌کنند. سپس پوست روی بذر را می‌گیرند و آن را در گلدان حاوی خاک برگ می‌کارند و روی گلدان را پلاستیک شفاف می‌کشند تا رطوبت لازم برای بذر پرتقال حفظ شود و گیاه رشد مطلوبی داشته باشد.

باید گلدان را در جای مناسب از نظر دما قرار دهید و رطوبت آن را چک کنید. بعد از جوانه زدن بذرها می‌توانید کیسه پلاستیکی را بردارید. همچنین دقت کنید که نهال‌های پرتقالی که از روش کاشت بذر به دست می‌آیند معمولا بازدهی خودبی ندارند و پس از چند سال ریشه آن‌ها پوسیده می‌شود.

کاشت قلمه: در این روش قلمه را از درختان سالم و از شاخه‌های پر بار می‌گیرند و آن را در بستر مناسب قرار می‌دهند و بعد از رشد، آن‌ها را به زمین اصلی انتقال می‌دهند. این روش یکی از مناسب‌ترین روش‌ها برای کاشت نهال پرتقال می‌باشد و میوه آن دارای کیفیت بیشتری نسبت به کاشت بذر است.

کاشت نهال پرتقال: در این روش نهال پرتقال را از مراکز معتبر تهیه می‌کنند و آن را در زمین اصلی کشت می‌کنند. در این روش باید توجه داشته باشید که نهال را با توجه به شرایط آب و هوای منطقه خود انتخاب کنید تا بعد از کاشت دچار مشکل نشوید.

کاشت نهال پرتقال

زمان مناسب جهت کشت و پرورش نهال پرتقال

کاشت نهال پرتقال باید زمانی انجام شود که خطر سرما برطرف شده است. این به این معنی است که در مناطقی که زمستان سرد می‌باشد بهتر است نهال در اواخر زمستان کاشته شود و در مناطقی که هوای زمستان در آن جا ملایم‌تر است، نهال را در اواخر پاییز کشت کنید. پس برای کاشت درخت پرتقال آب و هوای منطقه تعیین‌کننده می‌باشد.

در شمال کشور ایران در اواخر پاییز تا اواخر زمستان اقدام به کاشت درختان پرتقال می‌کنند، زیرا این مناطق زمستان ملایم‌تری دارند.

درخت پرتقال برای رشد به آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری نیاز دارد. این درخت در شمال و جنوب ایران به خوبی رشد می‌کند و باردهی خوبی نیز دارد.

زمان مناسب کاشت

شرایط بستر کاشت درختان پرتقال و نکات مهم جهت پرورش آن ها

فاصله کاشت درخت پرتقال به نوع رقم و میزان رشد نهال و تاج آن‌ها بستگی دارد. به این صورت که در مورد درختان با تاج کوچک‌تر فاصله بین آن‌ها کمتر است و در مورد درختان با تاج بزرگ تر فاصله کاشت نهال پرتقال بیشتر است تا فضای کافی برای رشد و نمو شاخه‌ها و بهره‌گیری از نور خورشید وجود داشته باشد.

معمولا در شمال کشور از الگوی کشت ۴*۶ یا ۴*۷ استفاده می‌کنند که این فاصله با توجه به شیب زمین و نوع رقم و سایر عوامل وابسته می‌تواند کم یا زیاد شود.

شرایط بستر کاشت

مرسوم ترین آفات و بیماری های درخت پرتقال

آفات و بیماری‌هایی درخت پرتقال را درگیر می‌کند که در کاشت نهال پرتقال باید به آن‌ها توجه کرد. با داشتن اطلاعاتی در مورد این آفات و بیماری‌ها راحت‌تر می‌توان برای پیشگیری و مبارزه با آن ها اقدام کرد.

  • شپشک‌ها از جمله آفات درخت پرتقال هستند که شامل انواع مختلفی می‌باشند مانند: شپشک سپردار قهوه‌ای که میوه‌های ناهنجار به وجود می‌آورند و شپشک نرم مرکبات که برگ‌های درخت را می‌پوشاند و مانع فتوسنتز آن‌ها می‌شود.
  • شته‌ها نیز از آفات مرکبات هستند که ناقل ویروس تریستزای مرکبات می باشند و ساقه‌ها و برگ‌های درخت پرتقال را درگیر می‌کند.
  • کنه‌ها از جمله آفاتی هستند که در کاهش باروری نهال پرتقال نقش دارد و در صورت گسترش میوه‌های بدشکل به وجود می‌آید.
  • ترپیس مرکاب هم از برگ‌ها و میوه‌های درخت پرتقال تغذیه می‌کند و باعث بدشکلی میوه‌ها و نامرغوبی آن‌ها می‌شود.
  • پروانه مینور بعد از کاشت نهال پرتقال، در درختان جوان پرتقال و مرکبات دیده می‌شود اما زیاد برای مرکبات ضرر ندارد و می توان از آن پیشگیری کرد.

توجه به رشد این آفات نقش بسزایی در پیشگیری و مبارزه با آن‌ها دارند. رعایت بهداشت زراعی و جمع آوری برگ‌ها و شاخه‌های آلوده که مناسب برای زمستان گذرانی این آفات هستند یکی از راه‌های پیشگیری از این آفات هستند.

سم‌های متفاوتی برای این آفات موجود است که در زمان مناسب و به مقدار مناسب باید مصرف شوند تا این آفات را از بین ببرند.

  • بیماری‌های شانکر مرکبات
  • لکه قهوه‌ای
  • لکه موجی
  • ویروس تریستزا
  • بیماری ویروسی لپروز
  • کیسه صمغی
  • و میوه سبز از جمله بیماری‌های درخت پرتقال می‌باشد. برخی از این بیماری‌ها با آفات ایجاد می‌شوند و برخی به روش مکانیکی و در جابه جایی مرکبات ایجاد می‌شوند.

پس دقت و توجه در انتقال نهال پرتقال، می‌تواند به پیشگیری این بیماری‌ها کمک کند.

خاک مطلوب جهت کاشت نهال پرتقال

خاک مناسب برای کشت نهال پرتقال خاک لومی شنی است که دارای زهکشی مناسب باشد. این امر در پرورش نهال پرتقال بسیار مهم است. پرتقال نیاز به خاکی دارد که آب در آن جاری باشد و درغیر این صورت ریشه‌های درخت پرتقال دچار پوسیدگی می‌شوند. بنابراین خاک‌های سنگین که آب را در خود نگه می‌دارند برای کاشت نهال پرتقال مناسب نیستند.

برای کاشت نهال پرتقال گودالی به عرض حدود ۸۰ سانتی متر حفر کنید و نهال را در درون گودال قرار دهید. سپس خاک سطحی را با کود دامی پوسیده و ماسه مخلوط کنید و در ته گودال بریزید تا زهکشی آن درست شود.

بعد از پر کردن گودال خاک اطراف نهال را فشرده کنید تا فضاهای خالی آن پر شود. در مرحله آخر بعد از کاشت نهال پرتقال هم حتما به آن آب دهید.

همچنین در کاشت درخت پرتقال، طوقه درخت باید کمی بالاتر از خاک اطراف نهال باشد تا از بیماری پوسیدگی طوقه که ممکن است نهال را درگیر کند، جلوگیری شود.

بررسی انواع کود و سموم جهت باردهی اقتصادی درختان پرتقال

آزمایش خاک یکی از بهترین روش‌ها برای تعیین نوع کود مورد نیاز برای درخت است اما به طور کلی کود دامی پوسیده یکی از اصلی‌ترین کودها برای درخت پرتقال می‌باشد. این کود برخی از عناصر مانند نیتروژن و پتاسیم و فسفر را دارا می‌باشد.

با توجه به نوع خاک مورد نظر برای کاشت نهال پرتقال و با توجه به سن درخت و رشد آن می‌توان برای کوددهی آن اقدام کرد. اما سه عنصر نیتروژن، پتاسیم، فسفر برای رشد پرتقال بسیار ضروری می‌باشند. باردهی درختان به وسیله کوددهی

مقدار نیاز آبی این گونه با توجه به منطقه کشت

مقدار نیاز آبی نهال پرتقال با توجه به سن درخت و نوع خاک و آب و هوا متفاوت است. در طول فصل رشد معمولا به هفته‌ای یک تا دوبار آبیاری نیاز دارد. البته این نیاز با توجه به منطقه‌ای که نهال مورد نظر کشت شده است متفاوت است.

درختان جوان پرتقال به آب بیشتری نسبت به سایر درختان نیاز دارند. همچنین در فصل‌های بهار و تابستان نیاز آبی درخت پرتقال بیشتر از فصل‌های دیگر است.

مقدار آبیاری نهال پرتقال

انواع روش های هرس درخت پرتقال

درخت پرتقال و به طورکلی مرکبات نیاز به هرس کمتری نسبت به سایر درختان دارند. اما هرس منظم می‌تواند برای افزایش کمیت و کیفیت میوه‌ها موثر باشد. زیرا با هرس، نور کافی به شاخه‌های نهال پرتقال می‌رسد.

در هرس درخت پرتقال تمام شاخه‌های ضعیف و بیمار را باید حذف کرد تا از بیماری درختان هم جلو‌گیری شود. هرس باغ پرتقال پس از برداشت میوه تا قبل از باز شدن جوانه‌ها انجام می‌شود.

هرس درخت پرتقال

آشنایی با بهترین نهال های پرتقال ایرانی و خارجی

پرتقال یکی از میوه‌های مورد پسند در میان مرکبات است که دارای رقم‌های متفاوتی است. شما می‌توانید با توجه به شرایط کشت و منطقه، یکی از رقم‌ها را برای کاشت نهال پرتقال انتخاب کنید.

  1. یافا یکی از ارقام پرتقال است که میوه های آن شیرین است و نسبت به سرما و شرایط اقلیمی مقاوم می باشد.
  2. کاشت نهال پرتقال والنسیا موجب تولید پرتقال در فصل تابستان می شود. این نوع نهال جزء ارقام دیررس می باشد و به سرما بسیار حساس است و نباید در مناطقی با آب و هوای سرد کاشته شود.
  3. پرتقال خونی یکی از ارقام پرتقال است که اندازه ی آن نسبت به دیگر گونه ها کوچک تر می باشد. کاشت درخت پرتقال خونی در آب و هوای معتدل امکان پذیر است.
  4. کاشت پرتقال شهسوار مخصوص استان های شمالی کشور مثل مازندران می باشد و این گونه نسبت به غرقابی شدن خاک بسیار حساس است. همچنین زمان برداشت این درخت، در فصل پاییز و زمستان است و جزء گونه های صادراتی محسوب می شود.
  5. پرتقال تامسون نیز گونه ای زودرس می باشد که هم به سرما و هم به گرما مقاوم است. همچنین شکل این میوه کمی بزرگ تر و کشیده‌تر از سایر ارقام است.

پرتقال تامسون

خواص و فواید میوه پرتقال

پرتقال با طعم خوشمزه خود دارای انواع ویتامین‌هایی است که در افزایش ایمنی بدن نقش بسیاری دارند. یکی از شاخص‌ترین ویتامین‌های موجود در پرتقال، ویتامین C می‌باشد که در سرما مقاومت بدن را افزایش می‌دهد.

پرتقال حاوی مقادیر فراوانی آنتی اکسیدان است که یک ضد سرطان نیر محسوب می شود. همچنین این میوه نارنجی بسیار آرامش بخش است. حتی پوست پرتقال هم مورد استفاده قرار می‌گیرد و جوشانده پوست پرتقال برای سرفه و سو هاضمه نیز موثر است.

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال پرتقال

همان طور که گفته شد کاشت نهال پرتقال به دقت و برنامه‌ریزی کاملی نیاز دارد. انتخاب نهال‌های سالم و متناسب با شرایط اقلیمی و خاکی منطقه، اولین و مهم ترین گام به سوی موفقیت در این مسیر است. به طوری که اهمیت مدیریت صحیح خاک و استفاده از مواد آلی برای بهبود ساختار خاک را نمی‌تواند نادیده گرفته شود.

در انتخاب نهال سالم یافتن مجموعه‌ای معتبر بسیار قابل اهمیت است. مجموعه‌ (گلدنهال) از جمله مجموعه‌هایی قابل اطمینان در این زمینه است که نهال پرتقال و سایر نهال‌ها را عرضه می‌کند.

همچنین این مجموعه با ارائه خدمات مشاوره تخصصی به شما در زمینه خرید و کاشت درخت پرتقال متناسب با شرایط منطقه و آب و هوایی جهت احداث باغ پرتقال کمک می‌کند.

 

 

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

خرید نهال اصل اون هم با ضمانت بازگشت واقعی کالا برای خریداران یک دغدغه محسوب میشه. گلد نهال با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ارائه فاکتور رسمی، انتخابی مطمئن برای شما خواهد بود. همین حالا با ما در تماس باشید.

نظرات کاربران