راهنمای کامل جهت کاشت و پرورش درخت خرمالو

راهنمای کامل جهت کاشت و پرورش درخت خرمالو

۱۴۰۲-۰۹-۰۵

معرفی کلی جهت پرورش و کاشت نهال خرمالو

خرمالو یکی از میوه‌های خوشمزه‌ای است که در فصل پاییز به بازار می‌آید. این درخت را می‌توان در مناطق مختلفی کشت کرد اما کاشت نهال خرمالو بیشتر در مناطق گرمسیری انجام می‌شود. خرمالو علاوه بر خوشمزگی، زینت دهنده باغ و باغچه هم می باشد. این درخت با زیبایی خاص و برگ‌های سبز و زرد و نارنجی خود جلوه‌ای زیبا به باغ و حیاط خانه می‌دهد.

اگر شما هم علاقه‌مند به داشتن باغی با درخت خرمالو هستید یا اینکه دوست دارید این درخت زیبا را در باغچه منزل خود داشته باشید، تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

شناخت ویژگی‌های شاخص درخت خرمالو

درخت خرمالو  (Persimmon)بومی آسیای شرقی است. این درخت از درختان دو پایه می‌باشد، بنابراین باید هم درخت نر و هم درخت ماده در باغ داشته باشید. با این حال برخی از گونه‌های آسیایی هستند که گل‌های نر و ماده را روی یک درخت دارند و اصطلاحاً یک پایه هستند.

کاشت نهال خرمالو در مناطق گرمسیری تا معتدل امکان پذیر است. گل‌های ماده آن به رنگ کرم و گل‌های نر آن به رنگ صورتی ظاهر می‌شوند. میوه این درخت به رنگ طیف گسترده‌ای از زرد، تا نارنجی پر رنگ و براق موجود است. همچنین رنگ و شکل میوه‌ها در گونه‌های مختلف متفاوت است.

بعضی از گونه‌های خرمالو گس هستند و باید به طور کامل برسند تا بتوان آن‌ها را مصرف کرد، اما برخی دیگر اینطور نیستند. مغز چوب برخی از گونه‌های خرمالو سیاه رنگ می باشند.  معمولاً به چوب خرمالو آبنوس می‌گویند. کاشت نهال خرمالو حتی  از نظر چوب هم دارای اهمیت است زیرا از چوب آن در صنایع مختلف استفاده می شود.

ویژگی های درخت خرمالو

نکات مهم هنگام کاشت نهال خرمالو

در کاشت نهال خرمالو باید یک گودال عریض ایجاد شود تا ریشه‌های طویل و قدرتمند خرمالو به راحتی در آن جای بگیرند و آسیب نبینند. مکان کاشت خرمالو نیز باید آفتاب کامل باشد تا نهال رشد خوبی داشته باشد. همچنین درختان خرمالو در خاک های نیمه سنگین توانایی رشد بهتری دارند.

از طرفی کاشت درختان خرمالو از طریق هسته آن ها در گلدان نیز امکان پذیر است.

جهت خرید و یا مشاهده لیست قیمت انواع نهال خرمالو، روی عبارت (نهال خرمالو) کلیک کنید.

رایج‌ترین روش‌های کاشت خرمالو

درخت خرمالو را می‌توان از دو طریق کاشت بذر و کاشت نهال تکثیر کرد:

  • کاشت بذر: در این روش ابتدا بذر‌ها را از درخت خرمالویی به نام خرمندی می‌گیرند. درخت خرمندی یک درخت خرمالوست که میوه آن هسته‌های فراوانی دارد و قابل خوردن نمی باشد. معمولاً از این درخت برای پایه خرمالو استفاده می‌کنند. باید این نکته را در نظر داشته باشید که بذر‌های تازه قوه نامیه بهتری دارند.

برای کاشت بذر این هسته‌ها را از میوه‌های سالم جدا کنید و آن‌ها را خوب بشویید. سپس این بذر‌ها را در آب قرار دهید و در جای گرم و کم نور قرار دهید تا جوانه بزنند. وقتی این بذر‌ها جوانه زدند می‌توانید آن‌ها را در گلدان بکارید و از آن‌ها مراقبت کنید تا آماده کاشت در زمین شوند.

در کاشت بذر، معمولاً در بهار سال دوم نهال را پیوند می‌زنند و در زمستان سال دوم اقدام به کاشت در زمین اصلی می نمایند.

  • کاشت نهال: برای کاشت نهال خرمالو، توجه به خرید نهال سالم و عاری از هر گونه بیماری بسیار اهمیت دارد. معمولاً نهال‌های خریداری شده  از نوع پیوندی می باشند.  در مورد نهال‌های پیوندی معمولاً  باردهی را سه سال بعد از کاشت آغاز می کنند.

کاشت نهال خرمالو

همچنین توجه داشته باشید که کاشت نهال خرمالو، در آخرین ماه سال انجام می شود و شما باید اقدامات لازم جهت جلوگیری از یخ زدگی در فصل بهار را انجام دهید.

 زمان مناسب جهت کشت و پرورش نهال خرمالو

بهترین فصل کشت نهال های خرمالو پیوندی، نیمه دوم اسفند ماه می‌باشد که خطر سرمازدگی برطرف شده است. در هنگام کاشت درخت خرمالو، توجه به این نکته حائز اهمیت است.

کاشت نهال خرمالو باید در مناطقی صورت گیرد که نیاز به آفتاب آن برطرف شود. درخت خرمالو مکان‌های آفتابی را دوست دارد و به حدود ۶ ساعت آفتاب کامل در روز نیاز دارد. همچنین این درخت را می‌توان در مناطق معتدل و گرمسیری کاشت. تنها در منطقه ای با آب و هوای گرم و خشک نیاز آبی درخت خرمالو بیشتر می‌شود.

شرایط بستر کاشت درختان خرمالو و نکات مهم جهت پرورش آن ها

فاصله کاشت درختان خرمالو با توجه به رقم آن‌ها متفاوت است. ارقام پایه کوتاه نیاز به فاصله کمتر و ارقام پایه بلند نیاز به فاصله کاشت بیشتری دارند. اما به طور کلی الگوی کاشت نهال خرمالو به صورت ۵*۶ یا ۴*۶ می‌باشد.

این فاصله را طوری در نظر می‌گیرند که نور کافی به هر یک از درختان خرمالو برسد و نهال کمبودی از این نظر نداشته باشد.

کاشت نهال خرمالو

مرسوم ترین آفات و بیماری‌های درخت خرمالو

درخت خرمالو درختی است که معمولاً آفات و بیماری‌های زیادی ندارد و فقط در برخی از مواقع که درخت دچار تنش می شود ممکن است آفات و بیماری ها به سراغ درخت خرمالو بیایند. برخی از آفات این درخت عبارتند از:

  • شپشک مومی
  • مگس سفید که روی میوه لکه‌هایی ایجاد می‌کند و در نهایت موجب ریزش آن‌ها می‌شود. شما می توانید با استفاده از سم مایکوتال و کود دامی از این آفت پیشگیری کنید.
  • تریپس که برگ‌ها را ضعیف می‌کند و با استفاده از تله زرد چسبنده می توان با آن مبارزه کرد.

با تغذیه مناسب درخت خرمالو و آبیاری اصولی آن می‌توان از این آفات پیشگیری کرد.

  • ریزش میوه
  • آفتاب سوختگی
  • پوسیدگی ریشه از جمله بیماری‌های مربوطه پس از کاشت نهال خرمالو می باشد. آبیاری منظم و تغذیه با کود‌های دامی پوسیده و دیگر کود‌ها با توجه به نیاز درخت و توجه به بهداشت زراعی می‌تواند در کاهش این بیماری‌ها در کاشت نهال نقش بسزایی داشته باشد.

 خاک مطلوب جهت کاشت این نهال

خاک مناسب برای کاشت نهال خرمالو، خاکی سبک و با زهکش مناسب و سطح شوری ۶ تا ۷ می‌باشد. خاک‌های سنگین برای کاشت این درختان مناسب نیستند. برای کاشت درختان خرمالو، در ابتدا باید گودالی حفر کرد که عرض آن بیشت از دو برابر عرض ریشه باشد، تا ریشه درخت به راحتی بتواند در آن جای گیرد و گسترش یابد.

 بررسی انواع کود و سموم جهت باردهی اقتصادی نهال های خرمالو

خرمالو از جمله درختانی است که نسبت به ازدیاد کود حساس است و این موضوع باعث ریزش میوه های آن می‌شود. قبل از استفاده از هر نوع کود آلی و شیمیایی بهتر است خاک زمین کشت خرمالو را مورد آزمایش قرار دهید تا نسبت به کمبود عناصر ماکرو و میکرو در آن آگاه شوید، سپس اقدام به استفاده از انواع کود با توجه به نیاز درخت خرمالو کنید.

کود مناسب در کاشت نهال خرمالو باید با توجه به سن نهال و نوع مواد غذایی خاک آن مشخص شود. بهتر است در ابتدای کاشت نهال به آن کود ندهید. پس از مدتی دیدید که رنگ برگ‌ها سبز تیره نیستند و یا رشد شاخه‌ها خیلی کم است اقدام به کوددهی کنید.

همچنین خاک مناسب جهت کاشت خرمالو نیاز به مغادیری از جمله: نیتروژن، آهن، منیزیم، فسفر و … دارد.

مقدار نیاز آبی این گونه با توجه به منطقه کشت

مقدار نیاز آبیاری درخت خرمالو با توجه به سن درخت و شرایط آب و هوایی و خاکی که درخت خرمالو در آن کاشته شده است مشخص می شود. کاشت خرمالو در فصل تابستان و در آب و هوای گرم و خشک به آبیاری بیشتری نیاز دارد.

همچنین این درخت در ابتدای رشد خود به دلیل اینکه به کویری بودن خاک حساس است، به آب بیشتری نسبت به سال‌های دیگر نیاز دارد.

نیاز آبی نهال

در هنگام آبیاری درخت خرمالو باید به این نکته توجه شود که آب به عمق ریشه درخت برسد تا ریشه درخت قوی شده و راحت‌تر بتواند خشکی را تحمل کند. با توجه به این مورد آبیاری قطره‌ای یکی از بهترین روش‌های آبیاری در کاشت نهال خرمالو به شمار می‌آید. علاوه بر این موضوع مالچ کشی و یا مالچ پاشی اطراف درخت خرمالو موجب حفظ رطوبت خاک اطراف ریشه می‌شود.

انواع روش های هرس درخت خرمالو

درخت خرمالو برای رشد بهتر خود به هرس نیاز دارد. بهتر است هرس درختان خرمالو در فصل زمستان تا اوایل بهار که درخت خواب است انجام پذیرد. در هرس درخت خرمالو باید شاخه‌های ضعیف و شکسته و مرده را حذف کرد.

همچنین توجه داشته باشید که فضای کافی برای رسیدن نور مناسب به همه شاخه وجود داشته باشد. میوه خرمالو در نوک شاخه درخت خرمالو به وجود می‌آید؛ پس لازم است در سال‌های ابتدایی رشد تا ۵ سالگی،  هرس‌های بیشتری برای شکل و ساختار کلی درخت و ایجاد شاخه‌های قوی انجام شود.

هرس درخت خرمالو

در سال‌های بعدی فقط حذف شاخه‌های اضافی و سرزنی برخی از شاخه‌ها در روش گلدان کفایت می‌کند. در سال‌هایی که درخت مسن‌تر می‌شود و عملکرد خوبی ندارد برای جوانسازی درخت خرمالو معمولاً یک سوم تاج قدیمی درخت را حذف می‌کنند تا شاخه‌های جدید تحریک به رشد شوند.

 آشنایی با بهترین نهال های خرمالو ایرانی و خارجی

ارقام و گونه‌های مختلفی از نهال خرمالو وجود دارد که با توجه به شرایط آب و هوایی و خاک می‌توان یکی از این رقم‌ها را برای کاشت نهال خرمالو انتخاب کرد. در ادامه به برخی از ارقام درخت خرمالو و ویژگی‌های آن‌ها اشاره می‌کنیم:

بهترین نهال های خرمالو

خرمالو گوجه‌ای یا فویو: به دلیل شباهتی که این رقم به گوجه فرنگی دارد این نام را برای آن انتخاب کرده‌اند. این درخت خرمالو دوستدار خاک با زهکش مناسب و آفتاب کامل است. همچنین خرمالو گوجه‌ای به دمای زیر صفر درجه حساس است.

خرمالو سیبی یا هاچیا: این خرمالو خودگرده افشان است و میوه‌های آن درشت و شبیه به سیب می‌باشد. خرمالو سیبی قبل از اینکه به طور کامل برسد، طعم گس دارد و برای رسیدن میوه‌های آن نیاز به تابستان گرم می باشد.

خرمالو شکلاتی: این رقم از خرمالو‌ها در درون میوه خود دارای لکه‌های قهوه‌ای رنگ می باشند و برای همین است که به این نام معروف هستند. کاشت نهال خرمالو شکلاتی مناسب دمای زیر صفر درجه نمی باشد.

خرمالو سایجو یا خرمالو موزی: کاشت درخت خرمالو موزی در اقلیم سردسیری ممکن نیست. میوه خرمالو سایجو کشیده و شبیه موز است و به دلیل طعم شیرین و خوشمزه آن محبوبیت زیادی دارد.

خرمالو ایورکا: این رقم، خرمالویی دانه دار است که خودگرده افشان بوده و مقاومت خوبی به سرما دارد. میوه‌های این رقم در اواخر پاییز می‌رسند و قابلیت انبار کردن را دارند.

خرمالو تاباتا: کاشت نهال خرمالو تابانا از گونه های خارجی بسیار مناسب جهت احداث باغ خرمالو در ایران می باشد.

خواص و فواید میوه نهال خرمالو

این میوه برای سلامتی ریه، حفظ سلامت قلب و تقویت بینایی نقش دارد و موجب درمان انواع بیماری‌ها مانند آسم، زخم معده، سنگ کلیه، کم خونی و… می شود. همچنین خرمالو در کاهش قند خون و ابتلا به سرطان و کاهش وزن نیز مؤثر است.

خواص خرمالو

جمع‌بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال خرمالو

کاشت نهال خرما دارای مزایای ویژه و چشمگیری است که کشاورزان را ترغیب به کاشت این نهال می‌کند. خرمالو یکی از میوه‌های غنی از ویتامین‌ها است که با کاشت نهال سالم و با کیفیت، می‌توان بهترین محصول را از آن به دست آورد.

مهمترین اصل در کاشت درخت خرمالو، انتخاب نهال با رقم مناسب برای هر منطقه است. برای مشاوره و خرید نهال خرمالو مناسب جهت احداث باغ خرمالو، مجموعه ی (گلدنهال) یکی از برترین مجموعه ها با سال‌ها تجربه این امکان را به شما می‌دهد که از نهالی سالم و مناسب اقلیم منطقه خود استفاده کنید.

 

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

خرید نهال اصل اون هم با ضمانت بازگشت واقعی کالا برای خریداران یک دغدغه محسوب میشه. گلد نهال با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ارائه فاکتور رسمی، انتخابی مطمئن برای شما خواهد بود. همین حالا با ما در تماس باشید.

نظرات کاربران