صفر تا صد مراحل جدید کاشت درخت پسته

صفر تا صد مراحل جدید کاشت درخت پسته

۱۴۰۲-۰۹-۱۰

معرفی کلی جهت پرورش و کاشت نهال پسته

پسته یکی از آجیل‌های خوشمزه‌ای است که طرفداران زیادی دارد. از این رو تقاضای زیادی برا‌ی آن همیشه وجود دارد. این موضوع سبب شده است که کاشت نهال پسته به یکی از فعالیت‌های مهم اقتصادی تبدیل شود و سودآوری خوبی داشته باشد.

در این مقاله سعی کردیم به بررسی درخت پسته و انتخاب نهال و زمان مناسب برای کاشت و مراقبت‌های بعد از آن بپردازیم. اگر شما هم به دنبال اطلاعاتی در مورد نهال پسته هستید تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

شناخت ویژگی‌های شاخص درخت پسته

­­­­­درخت پسته با نام pistachio درختی خزان‌کننده و یکی از درختانی است عمر طولانی دارد و رشد آن به کندی صورت می‌گیرد. برخی از درختان پسته تا ۱۰۰ سال عمر می‌کنند. این گیاه تک جنسی است و برای باردهی نیاز به گیاه نر و ماده می‌باشد. کاشت نهال پسته در مناطقی که آفتاب کاملی دارد، صورت می گیرد.

گرده افشانی این درخت معمولاً توسط باد صورت می‌گیرد. میوه درخت پسته به صورت خوشه‌ای و به شکل مغز است و دارای یک پوسته گوشتی و یک پوسته سخت می‌باشد.

ویژگی های درخت پسته

نکات مهم هنگام کاشت این گونه

­­برای کاشت نهال پسته باید ابتدا زمین را به طور کامل شخم بزنید و سپس با توجه به ریشه نهال، گودال‌هایی ایجاد کنید و نهال پسته را درون گودال‌ها قرار دهید. برای پر کردن گودال بهتر است که خاک را با کود دامی پوسیده مخلوط کنید و سپس داخل چاله بریزید.

بعد از پر کردن چاله، اطراف نهال را به آرامی فشرده کنید تا تمامی فضا‌های خالی پر شود. در مرحله آخر پس از کاشت، نهال را آبیاری کنید.

رایج‌ترین روش‌های کاشت پسته

در کاشت درخت پسته، دو نوع روش وجود دارد که می‌توانید یک از این روش‌ها را جهت کاشت انتخاب کنید.

  • کاشت بذر پسته
  • کاشت نهال پسته

کاشت بذر: یکی از روش‌های کاشت پسته، کاشت بذر آن است. در روش کاشت بذر، ریشه درخت بهتر توسعه پیدا می کند و معمولا مقاومت بهتری دارد. این روش طولانی‌تر می‌باشد و نیاز به مراقبت بیشتری دارد.

برای کاشت بذر پسته باید در پایان اسفند یا در ابتدای بهار اقدام کرد. به صورتی که ابتدا بذر‌ها را به مدت ۲۴ ساعت خیس می‌کنیم، سپس آن را با قارچ کش ضدعفونی کرده؛ حال بذر را به مدت ۵ روز در کیسه پارچه‌ای قرار می‌دهیم و هر روز آن را مرطوب می‌کنیم تا بذر‌ها جوانه بزنند.

بذر‌های جوانه‌زده آماده کاشت در زمین یا در گلدان هستند. البته باید توجه داشته باشید که  قبل از کاشت، باید بذر‌های پسته جوانه‌زده را نیز با قارچ کش ضدعفونی کنید.

جهت خرید و یا مشاهده لیست قیمت انواع نهال پسته، روی عبارت (نهال پسته) کلیک کنید.

کاشت نهال: در این روش که مسیر آن کوتاه‌تر است، باید نهال پسته را از مراکز معتبر تهیه کنید و سپس اقدام به کاشت نهال پسته در زمین اصلی نمایید. در انتخاب نهال باید به پایه و پیوندک نهال نیز دقت کنید. معمولاً در مورد پسته، پایه را از ارقام مقاومی انتخاب می‌کنند تا نسبت به شرایط خاک و محیطی مقاوم باشد.

کاشت نهال پسته

 

در کاشت درخت پسته باید توجه داشت که نهال‌های نر و ماده به نسبت معین تهیه و کاشت شود تا به باردهی مطلوب برسید. معمولاً در باغ‌های کوچک به ازای هر ۹ نهال ماده، یک نهال نر کاشته می‌شود که این تعداد در باغ‌های بزرگ می‌تواند به میزان هر ۱۵ تا ۲۰ نهال ماده، یک نهال نر هم برسد.

در این روش کاشت نهال پسته حدود سه سال زودتر می‌توان به محصول رسید. بنابراین بیشتر کشاورزان و باغداران این روش را به روش اول ترجیح می‌دهند.

زمان مناسب جهت کشت و پرورش نهال پسته

مشخص کردن بهترین فصل کاشت نهال‌های پسته با توجه به آب و هوای منطقه قابل کشت مشخص می‌شود. برای مثال در مناطق با آب و هوای معتدل، بهترین زمان کاشت نهال پسته، اواخر پاییز است. اما در مناطقی با آب و هوای سرد و یخبندان، بهترین زمان کاشت درخت پسته، بعد از برطرف شدن سرما و در اواخر زمستان صورت می‌گیرد.

بنابراین باید در هر منطقه ابتدا شناختی بر روی آب و هوای آن برای کاشت نهال پسته یا انواع دیگر داشت و سپس اقدام به کاشت درختان پسته کرد. به طور کلی نهال پسته در آب و هوای خشک و گرم رشد بهتری دارد و همچنین به آفتاب کامل در روز نیاز دارد.

زمان کاشت نهال پسته

شرایط بستر کاشت درختان پسته و نکات مهم جهت پرورش آن ها

معمولاً درختان پسته را در فاصله ۶*۶ یا ۶*۷ یا ۷*۷ می‌کارند. این فاصله به این دلیل است که درخت پسته، درختی است که نیاز به آفتاب کامل دارد. در صورت کم بودن فاصله کاشت نهال پسته، این درختان بر روی یک دیگر سایه می اندازند و این موضوع موجب می‌شود تا با کاهش کمیت و کیفیت محصول مواجه شوید.

فاصله کاشت

علاوه بر این با رشد درختان در زمان برداشت و هرس درخت پسته نیز با مشکل مواجه می شوید.

مرسوم ترین آفات و بیماری‌های درخت پسته

  • ­سن‌ها که باعث ریزش میوه و سیاه شدن آن می‌شوند
  • شته چین دار برگ پسته
  • سپردار واوی برگ پسته
  • پسیل پسته
  • زنجره
  • زنبور مغزخوار طلایی و سیاه
  • سوسک طوقه خوار پسته از جمله آفات در کاشت نهال پسته می باشند.

در صورتی که درخت قوی باشد و بنیه خوبی داشته باشد، مقاومت بهتری نسبت به این آفات دارد. همچنین با هرس به موقع، جمع‌آوری میوه‌های آلوده و میوه‌های پای درخت، کاشت رقم مناسب، آبیاری منظم و رعایت بهداشت زراعی مانند از بین بردن علف‌های هرز می‌توان از بسیاری از آفات پیشگیری کرد.

علاوه بر این استفاده از مبارزه بیولوژیکی مانند استفاده از انواع زنبور و در نهایت استفاده از سموم شیمیایی از جمله راه‌های از بین بردن آفات در کاشت نهال پسته به شمار ‌می‌روند.

  • بیماری گموز
  • سرخشکیدگی درختان پسته
  • پوسیدگی طوقه
  • آلترناریا
  • و نماتد پسته، چند مورد از بیماری‌های مهم درخت پسته می باشند که در کاشت نهال پسته باید به آن توجه کرد.

استفاده از مبارزه تلفیقی در پیشگیری و کنترل این بیماری‌ها به شدت مؤثر است. استفاده از رقم‌های مقاوم، هرس به موقع و مناسب درخت پسته با ابزار ضدعفونی شده، استفاده از روش آبیاری مناسب، تغذیه مناسب و محلول پاشی درختان و استفاده از سموم مناسب از جمله مبارزات مربوط به بیماری‌های پسته می‌باشند.

خاک مطلوب جهت کاشت نهال پسته

خاک مناسب برای کاشت نهال پسته، خاک شنی و با زهکش مناسب است. از آنجایی که درخت پسته دو پایه است، باغ پسته باید در جایی احداث شود که دارای نسیم باشد تا برای گرده افشانی مشکلی پیش نیاید.

همه میدانیم که ریشه درخت پسته نسبت به خاک مقاوم است؛ اما به هیچ عنوان خاک سنگین و با رطوبت بالا برای این درخت مناسب نیست.

خاک مطلوب برای رشد پسته

برای کاشت نهال پسته ابتدا ریشه نهال را اندازه گیری کرده سپس عمق گودال را دو برابر ان در نظر بگیرید و سپس نهال را پس از بررسی درون گودال قرار دهید. درون گودال را با خاک پر کنید و به آرامی فشرده کنید. بعد از کاشت نهال بلافاصله آبیاری کنید تا حفره‌ها و فضای خالی خاک پر شود.

بررسی انواع کود و سموم جهت باردهی اقتصادی درختان پسته

اولین قدم برای کاشت نهال پسته، علاوه بر آب و هوای محیط، توجه به خاک آن است. در ابتدا باید کشت نهال‌های پسته در مکان مناسبی صورت گیرد. در مرحله بعدی برای برآورده کردن نیاز‌های تغذیه‌ای درخت باید خاک آن را مورد آزمایش قرار داد تا کمبود‌های عناصر آن مشخص شود و بتوان براساس آن برنامه کودی مناسبی تنظیم کرد.

درخت پسته تقریباً در تمام طول سال از اواسط زمستان که درخت برای جوانه دهی آماده می‌شود، تا پس از برداشت، به کود‌های ماکرو و میکرو نیاز دارد که مقدار آن با توجه به نتیجه آزمایش خاک در ابتدای کاشت و تکرار آن در هر سال مشخص می‌شود.

کود‌هایی که در طول رشد درخت استفاده می‌شوند، در باردهی آن تأثیر دارند. کود‌هایی که در مرحله بعد از برداشت به درخت افزوده می‌شوند نیز باعث آماده‌سازی خاک و درخت برای سال بعد می‌شوند.

بررسی کودهای درخت پسته

مقدار نیاز آبی این گونه با توجه به منطقه ی کشت

با وجود اینکه درخت پسته به خشکی مقاوم است، اما آبیاری درست و به موقع و اصولی، باعث افزایش کمیت و کیفیت محصول می‌شود. میزان آب مورد نیاز نهال پسته، به سن نهال بستگی دارد.

به این صورت که در سال‌های ابتدایی کاشت، درخت پسته به آب بیشتری نیاز دارد و زمان بین دو آبیاری کمتر است، اما با رشد درخت مدت زمان بین دو آبیاری در درخت افزایش پیدا می کند.

در کاشت نهال پسته، انواع آبیاری کرتی، جوی و پشته، قطره‌ای و زیر سطحی را می‌توان انجام داد. اما در میان تمام این روش‌ها، آبیاری قطره‌ای بهترین روش است. زیرا این روش باعث افزایش بهره وری آب، کاهش علف‌های هرز، کاهش آبشویی خاک و فرسایش خاک و…  می‌شود.

در دو سال اول رشد نهال می توان با توجه به شرایط محیطی و نیاز بیشتر نهال به آب، در کنار آبیاری زیرسطحی قطره ای آبیاری غرقابی نیز انجام داد تا تمام نیاز آبی نهال تازه برطرف شود.

انواع روش های هرس درخت پسته

در مورد درخت پسته، نیاز به هرس سنگینی نیست. اما معمولاً برای شکل دهی به درخت و تربیت آن، هرس را انجام می‌دهند. در سال اول پس از کاشت نهال پسته، درخت را سرزنی می‌کنند تا درخت، شاخه‌های جانبی تولید کند. در سال‌های بعد هر یک از شاخه‌های اولیه را وقتی به حدود ۴۰ سانتی‌متری رسیدند می بایست برش دهید.

توجه داشته باشید که هرس درخت پسته در زمان خواب درخت انجام می‌شود.

در درخت‌های سالم نیازی به هرس شدید نیست اما در مورد درختان ضعیف هرس می‌تواند به تجدید رشد کمک کند. در هرس این درخت باید توجه کرد که داخل تاج باز باشد تا نور کافی به آن برسد.

در مورد درختان پسته نر، هرس لازم نیست تا جایی که مانع رشد درختان ماده شود. هر چه درخت پسته نر هرس نشود، بلندتر خواهد شد و عمل گرده افشانی بهتر صورت می‌گیرد.

هرس درخت پسته

آشنایی با بهترین نهال‌های پسته ایرانی و خارجی

در مورد کاشت درخت پسته نیز مانند بسیاری از گیاهان دیگر، ارقام متفاوتی وجود دارد که شامل:

  1. پسته احمد آقایی: این رقم مزه خوبی دارد، رشد آن متوسط اما پر بازده است. میوه پسته احمدآقایی، بادامی و خندان است و بازار پسندی خوبی دارد.
  2. پسته کله قوچی: این رقم دیر رس است. رشد آن متوسط و باردهی آن کم است. میوه‌های پسته کله قوچی فندقی درشت می باشد و بازار خوبی دارد.
  3. پسته قزوین: این نژاد دارای درصد چربی بالاتری است و مزه خوبی دارد. پسته قزوین در استان قزوین کشت می‌شود. همچنین از نوع زود رس می باشد و مناسب صادرات است.
  4. پسته آمریکایی: این نوع درخت به نام پسته پایه هیبریدی هم شناخته می شود که به عنوان پایه مناسب برای پیوند مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رقم رشد و باردهی خوبی دارد و نسبت به کم آبی مقاوم است.
  5. پسته اکبری: این درخت پسته نیز در دسته ی نهال های دیررس است اما نیاز آبی بسیار کمی دارد. اندازه میوه پسته اکبری نسبت به رقم های دیگر کشیده تر و خوش فرم است. این رقم نیز برای صادرات مناسب است.

خواص و فواید میوه پسته

پسته نوعی آجیل است که دارای مزه خوبی می‌باشد و محبوبیت زیادی دارد. پسته سرشار از فیبر، پروتئین، چربی سالم و آنتی اکسیدان است.  این آجیل خوشمزه به کاهش وزن و سطح قند خون کمک می‌کند و موجب سلامتی روده‌ها و قلب می‌شود. همچنین پسته می‌تواند در سلامت جنسی و سلامت بینایی نیز مؤثر باشد.

خواص پسته

جمع‌بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال پسته

کاشت نهال پسته در تولید پسته و دست‌یابی به یک محصول با کیفیت اهمیت بسیاری دارد. همان طور که در این مقاله بیان شد باید به تمام موضوعات مانند خاک، آبیاری، آفات و بیماری‌ها، کوددهی و تغذیه، هرس و برداشت آن توجه کافی کرد.

مهم تر از همه نهال پسته باید از منابع معتبر و مراکز مورد اطمینان تهیه شود. همچنین انتخاب نهال با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

مجموعه (گلدنهال) یک مجموعه متخصص در زمینه عرضه انواع نهال‌ها از جمله نهال پسته به باغداران و کشاورزان می‌باشد. همچنین این مجموعه با ارائه خدمات مشاوره تخصصی به شما در زمینه خرید نهال پسته متناسب با شرایط منطقه و آب و هوایی جهت احداث باغ پسته کمک می‌کند.

 

 

 

 

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

خرید نهال اصل اون هم با ضمانت بازگشت واقعی کالا برای خریداران یک دغدغه محسوب میشه. گلد نهال با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ارائه فاکتور رسمی، انتخابی مطمئن برای شما خواهد بود. همین حالا با ما در تماس باشید.

نظرات کاربران