خواص نارنگی

خواص نارنگی

خواص نارنگی میوه ای با عطر پاییزی:

مرکبات، خانواده بزرگی از میوه ها هستند که مصرف آن ها در رژیم غذایی خواص زیادی به همراه خواهد داشت. مرکبات شامل: لیموترش، پرتقال، لیمو شیرین و غیره هستند. در میان خانواده مرکبات، نارنگی یکی از پرطرفدارترین آن ها است. موضوع مورد بحث ما در این مقاله معرفی این میوه و همچنین آشنایی با خواص نارنگی، برای بدن است.

این میوه خوش طعم که در فصل پاییز برداشت می گردد، به راحتی پوست گرفته می شود. این میوه همچنین فواید بی شماری برای بدن دارد و در مناطق مختلفی کشت می شود و به طرق گوناگونی مصرف می شود. چنانچه قصد دارید تا از خواص نارنگی، مطلع شوید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.

معرفی نارنگی و شهر های نارنگی کاری ایران:

نارنگی یکی از میوه های تیره مرکبات است که در مناطق مختلف جهان کشت می شود. زادگاه این میوه در جنوب شرقی آسیا است و اولین بار در این مناطق کاشته شد. این میوه به دلیل برخورداری از انواع ویتامین ها و مواد معدنی و همچنین طعم بسیار خوب مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است.

خواص نارنگی؛ در منابع علمی مورد بررسی قرار گرفته و از میوه های مطرح می باشد. این میوه به عنوان یکی از میوه های پاییزی است که مصرف آن در فصول سرد سال توصیه می شود. درخت آن نیز جز درختان همیشه سبز است که اغلب در مناطق گرمسیر کشت می شود.

به دلیل این که این میوه عموما در فصل پاییز به بار می نشیند، ممکن است در مناطق سردسیر دچار خرابی و خسارت شود. در ایران نیز شهرهای گرمسیر مانند جهرم، دزفول، شهرهای شمالی و بم خاستگاه اصلی کاشت این محصول هستند.

اواع نارنگی در جهان:

این محصول در انواع مختلفی کشت می شود. برخی از نارنگی ها دارای پوست سبز و برخی نارنجی هستند. ارقام مختلف این محصول از نظر اندازه، طعم، نوع پوست، هسته دار یا بدون هسته بودن با هم متفاوت هستند.

انواع نارنگی

آنچه که در مورد این میوه خوش طعم در بین ارقام مختلف یکسان است، خواص نارنگی، برای بدن است که در ادامه بیشتر راجع به آن صحبت خواهیم کرد. نارنگی های کشت شده در شمال کشور معمولا با مناطق جنوب تفاوت دارند.

ارقام کشت شده در شمال کشور شامل: انشو، یافا، محلی، پیچ، یونسی و تانجیلا هستند. ارقام کشت شده در جنوب کشور نیز شامل: کینو، بندری، کارا، اورلاندو و تانجلو می شوند.

ارزش غذایی و مواد مغذی موجود در این میوه:

همان طور که عنوان کردیم، نارنگی میوه ای پرخاصیت است. خواص نارنگی؛ به دلیل وجود ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آن است. در جدول زیر مقدار مواد معدنی موجود در این میوه را به ازای هر یک عدد (84 گرم) مشاهده می کنید.

ماده مغذی

مقدارماده مغذی

مقدار

بتاکاروتن130 میکروگرمسدیم2 میلی گرم
فولات13 میکروگرمفسفر17 میلی گرم
ویتامین آ11 میکروگرمکلسیم31 میلی گرم
ویتامین سی22 میلی گرممنیزیم10 میلی گرم
آهن0.1 میلی گرمکریوهیدرات11 گرم
پتاسیم139 میلی گرمفیبر1.5 گرم

خواص نارنگی برای حفظ سلامتی:

همان طور که در جدول بالا می بینید، این میوه حاوی مقادیر بالایی از کلسیم و فسفر است. وجود این دو ماده ارزشمند می تواند موجب تقویت سیستم استخوان ها و اسکلت بدن شود. همچنین وجود فسفر در این میوه تقویت حافظه و هوش را به همراه خواهد داشت.

استفاده از فواید نارنگی، تاثیر به سزایی در بهبود وضعیت خواب دارد. طبق گفته متخصصین، بو کردن پوست آن می تواند استرس را کاهش دهد تا فرد در طول شب خواب بهتری داشته باشد. مصرف این میوه در سوزاندن چربی های اضافه بدن نقش به سزایی دارد.

امروزه فواید این محصول در تنظیم و کنترل فشار خون، بهبود سیستم عصبی، عملکرد عضلانی و غیره به اثبات رسیده است. در ادامه به صورت جزئی تر در مورد سایر فواید و خواص نارنگی صحبت خواهیم کرد.

خواص نارنگی برای سلامتی

خاصیت نارنگی برای درمان یبوست:

وجود فیبر بالا در این محصول سبب شده است تا از این میوه به عنوان یکی از بهترین گزینه ها برای بهبود وضعیت گوارش یاد شود. حتی گفته می شود که در بافت های سفید رنگ اطراف این میوه مقادیر بالایی از فیبر وجود دارد؛ به همین دلیل بهتر است در هنگام خوردن این بافت ها را همراه میوه مصرف کرد.

وجود فیبر بالا از خواص نارنگی که سبب عملکرد بهتر سیستم گوارش خواهد شد. درمان یبوست، در اثر عملکرد بهتر گوارش رخ می دهد. علاوه بر فیبر، وجود مقادیری از پکتین درون این میوه خواص گوارشی آن را افزایش داده است.

پکتین ماده ای با خواص مفید برای روده ها و هضم است. خاصیت نارنگی؛ برای بهبود سیستم گوارش در مقاله ای که در سال 2012 به چاپ رسید، عنوان شده است.

خواص نارنگی برای مشکلات گوارشی

چگونه با مصرف خواص نارنگی، پوستی با طراوت داشته باشیم؟

همان طور که می دانید، داشتن سطوح سالم و کافی از ویتامین C در بدن شما با داشتن پوستی سالم در ارتباط است. تحقیقات مختلف نشان داده است که ویتامین C نقش مهمی در نحوه کلاژن سازی پوست دارد.

کلاژن در واقع همان چیزی است که باعث می شود پوست ما جوان به نظر برسد. خاصیت نارنگی با وجود کلاژن می تواند در طراوت و شادابی پوست نقش به سزایی داشته باشد. خواص نارنگی؛ در درمان مشکلات پوستی به اثبات رسیده است.

همچنین ثابت شده است که ویتامین C احتمالاً از آسیب های پوستی ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید جلوگیری کرده و آن را درمان می کند. بنابراین افرادی که بیشتر در معرض آفتاب هستند، می توانند با مصرف این میوه خوش طعم عوارض آفتاب سوختگی را تا حدی کاهش دهند.

خاصیت نارنگی برای پوست

سلامت چشم ها با خواص نارنگی:

یکی از خاصیت های نارنگی؛ تاثیر آن در حفظ سلامت چشم هاست که این امر نیز به دلیل وجود ویتامین c در این میوه است. در حقیقت یکی دیگر از مزایای محتوای بالای ویتامین C در این میوه، حمایت از سلامت چشم با به تأخیر انداختن شروع آب مروارید و دژنراسیون ماکولا است.

طبق تحقیقات صورت گرفته، شواهدی وجود دارد که طبق آن ویتامین C و سایر آنتی اکسیدان های تغذیه ای می توانند به حفظ سلامت چشم شما کمک کنند.

تاثیر خواص نارنگی در بهبود عملکرد قلبی و عروقی:

وجود نوبیلتین در مرکبات می تواند مانع از رسوب چربی در عروق خونی شود. همچنین همان طور که در ابتدا نیز اشاره کردیم، مصرف این محصولات می تواند منجر به بهبود وضعیت فشار خون در بدن شود که این خود عامل مهمی برای پیشگیری از بیماری های قلبی محسوب می شود.

در یک تحقیق که به مدت پنج سال بر روی 500000 کیس بزرگسال انجام شد، مشخص شده که مصرف روزانه نصف لیوان میوه تازه در طول روز می تواند مشکلات قلبی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. طبق این پژوهش افرادی که روزانه میوه می خوردند تقریباً 33 درصد کمتر در معرض مرگ بر اثر حمله قلبی یا سکته مغزی بودند. بر این اساس استفاده از خواص نارنگی با مصرف آن یک گزینه عالی برای مصرف روزانه میوه می باشد.

سلامت قلب با مصرف نارنگی

خاصیت نارنگی در از بین بردن آکنه، خطوط استرچ و جای زخم:

اسانس این میوه یکی از مواد موثر برای از بین بردن جای زخم و جوش است. از این اسانس همچنین می توان برای کم رنگ کردن و یا از بین بردن خطوط استرچ که ناشی از بارداری یا لاغری است، استفاده کرد. از این اسانس می توان به صورت مستقیم و یا همراه با سایر روغن ها بر روی پوست استفاده نمود.

فواید نارنگی، و خواص موجود در این اسانس می تواند از بروز عفونت های پوستی و رشد قارچ و باکتری بر روی پوست جلوگیری کند.

رفع جوش با نارنگی

خواص نارنگی در درمان سرماخوردگی:

در هنگام سرماخوردگی، مرکبات همواره به عنوان یکی از اصلی ترین گزینه های درمان و پیشگیری شناخته می شوند. وجود منابع غنی از ویتامین C و B در نارنگی آن را به میوه ای مفید برای تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از بروز سرماخوردگی تبدیل کرده است.

این میوه همچنین به عنوان یک ضد سرفه شناخته می شود که با تخلیه خلط، می تواند در درمان سرفه های سرماخوردگی موثر باشد. در صورت بیماری، استفاده از خاصیت پرتقال با مصرف آن می تواند دوره بیماری را کوتاه تر کند و علائم بیماری را تا حد زیادی کاهش دهد.

وجود ویتامین سی در این میوه خواص آنتی هیستامینی در آن ایجاد می کند که می تواند از آبریزش بینی و چشم جلوگیری کند. خواص نارنگی؛ در درمان تب نیز یکی از موثرترین ویژگی های آن در درمان سرماخوردگی است.

خواص نارنگی برای سرما خوردگی

خواص ضد سرطانی نارنگی:

نارنگی حاوی یک ترکیب شیمیایی گیاهی طبیعی است که tangeretin نامیده می شود. این ماده بیشتر در قسمت پوست میوه متمرکز شده و در مقادیر کمتر، در آب میوه نیز وجود دارد. بر اساس برخی از مطالعات آزمایشگاهی، وجود این ماده می تواند از انواع خاصی از سرطان جلوگیری کند. همه این مطالعات شواهد مطمئنی مبنی بر خواص نارنگی، در پیشگیری از بروز سرطان هستند.

لیمونن موجود در مرکبات در عوض دارای خواص مفیدی برای جلوگیری از سرطان سینه است. مطالعه ای که در سال 2014 در مرکز سرطان آریزونا انجام شد، نشان می دهد که ترکیبات موجود در پوست این میوه به جلوگیری از سرطان پوست کمک می کند.

همچنین مطالعات انجام شده نشان می دهند که محتوای بالای ویتامین A و کاروتنوئیدها برای پیشگیری از سرطان کبد مفید هستند.

خواص نارنگی در کنترل بهتر دیابت:

طبق گفته دانشمندان، آنتی اکسیدان های موجود در مرکبات، ممکن است برای افرادی که مبتلا به دیابت نوع 2 هستند، فوایدی را به همراه داشته باشد. مصرف میوه های غنی از آنتی اکسیدان یا عصاره میوه می تواند به کاهش استرس اکسیداتیو متاثر از رادیکال های آزاد در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و سایر بیماری های التهابی کمک کند و به این ترتیب در درمان و کنترل دیابت نوع 2 موثر باشد.

خاصیت های نارنگی برای دیابت

طبیعت نارنگی در طب سنتی:

بسیاری از افراد امروزه منابع طب سنتی را به عنوان مرجع معتبری برای مزاج شناسی انواع خوراکی ها به رسمیت می شناسند. بر اساس گفته پزشکان طب سنتی در مورد طبع و خواص نارنگی، باید عنوان کرد که این میوه در صورتی که طعم ترش داشته باشد، طبع آن سرد و  تر است و در صورتی که طعم آن به شیرینی میل کند، طبع آن گرم تر می شود.

اما در حالت کلی می توان این میوه را به عنوان میوه ای با ذات سرد و  تر در نظر گرفت.

خواص نارنگی در طب سنتی

آیا مصرف این میوه در دوران بارداری مجاز است؟

نارنگی یکی از منابع مفید برای مصرف در دوران بارداری است. این میوه سرشار از مواد معدنی است که وجود آن ها برای رشد جنین لازم و ضروری محسوب می شود. خواص نارنگی؛ در وزن گیری و رشد جنین به اثبات رسیده است.

ویتامین بی موجود در این میوه می تواند رشد جنین را به همراه داشته باشد. مصرف این میوه همچنین می تواند از بروز کم خونی در مادر و جنین جلوگیری کند.

نارنگی برای دوران بارداری

خواص اسانس نارنگی:

اسانس در حقیقت حاصل از پرس سرد پوست میوه است. از این اسانس به طور گسترده در زمینه لوازم آرایشی برای تهیه محصولات مراقبت از پوست استفاده می شود. اسانس نارنگی تاثیرات فوق العاده ای بر روی پوست به جا می گذارد.

از این اسانس معمولا برای پاکسازی، نرم شدن پوست و آبرسانی استفاده می شود. این اسانس همچنین برای ماساژ نواحی بدن که بیشتر مستعد سلولیت هستند مناسب است.

اسانس پوست این محصول دارای خواص درمانی دیگری نیز هست. به طور مثال در مواردی مانند استرس و تنش عصبی، یبوست، اضطراب، احتباس آب، قولنج و آسم استفاده از این اسانس توصیه می شود. خواص نارنگی؛ در درمان التهاب نیز به اثبات رسیده است.

عوارض احتمالی مصرف نارنگی در مورد برخی افراد:

با وجود اینکه خواص نارنگی مطرح بوده اما حتما در مواردی منع مصرف دارد. افراد مبتلا به آلرژی، کیس هایی هستند که نباید نارنگی مصرف کنند. افراد مبتلا به آلرژی به مرکبات ممکن است هنگام لمس پوست یا داخل این میوه احساس سوزن سوزن شدن، خارش، قرمزی، تورم یا حتی سوزش داشته باشند.

برخی افراد نیز ممکن است مشکلات گوارشی و یا تنفسی را تجربه کنند. مصرف این میوه در دوران بارداری برای بانوانی که دچار بیماری هایی مثل هپاتیت یا ورم معده هستند نیز توصیه نمی شود.

زیاده روی در مصرف این میوه می تواند منجر به کاهش و یا از بین رفتن خواص نارنگی، شود. بنابراین بهتر است در هنگام مصرف آن، تعادل رعایت شود. به خصوص در مورد کودکان که اغلب از خوردن و پوست گرفتن آن لذت می برند، بهتر است مصرف آن توسط والدین کنترل شود.

سخن آخر پیرامون خواص نارنگی:

خاصیت نارنگی فراوان بوده و  مصرف آن به اغلب افراد توصیه می شود. با وارد شدن به فصل سرما، مصرف و بهره مندی از فواید نارنگی، می تواند منجر به تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به بیماری هایی از قبیل: سرما خوردگی، آنفولانزا و حتی کرونا شود. بنابراین پیشنهاد می شود که مصرف این میوه را برنامه غذایی خود بگنجانید.

نکته حائز اهمیت، در این باره مصرف صحیح و اصولی این میوه است. بر این اساس می توان عوارض احتمالی ناشی از مصرف زیاد آن را کاهش داد.

حتما نکات و نظرات خود درباره خواص نارنگی را در کامنت ها با ما در میان بگذارید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × سه =