آیا تابهحال از مضرات گردو و عوارض آن چیزی شنیدهاید؟ قطعا همه شما با ضربالمثل کم بخور همیشه بخور آشنایی دارید. این ضربالمثل را میتوان در مورد مصرف گردو نیز به کار برد. مخصوصا کسانی که طبعی همسو با طبع گردو یعنی گرم و خشک دارند.
بهعلاوه افرادی هم هستند که به این آجیل پرخاصیت حساسیت نشان می دهند. به همین دلیل بهتر است در اغلب مواقع از خوردن آن دوری کنند. در این مقاله قصد داریم مضرات و عوارض گردو برای کسانی که ممکن است به آن حساسیت دهند و همچنین مصرف بیش از اندازه آن را شرح دهیم.
طب سنتی و مضرات و عوارض مصرف گردو
اولین پرسشی که پیش میآید، این است که آیا اصلا گردو میتواند عوارض داشته باشد؟ در پاسخ باید بگوییم بله. در طب سنتی گردو را به عنوان یک آجیل با طبع گرم و خشک میشناسند. این طبع باعث بروز برخی حساسیتها مانند کهیر، اگزما، آلرژی یا تنگی نفس میشود. البته این حساسیتها در افرادی که خود نیز طبعی گرم و خشک دارند بیشتر دیده شده است:
- التهاب
- بالا رفتن فشار خون
- آشفتگی و بیقراری
- سرگیجه
- افزایش شدید میل جنسی
- سوزش دهان و لثه
- تنبلی کبد
- تورم گلو و یا گلودرد
- آفت لثه و یا جوش زبان
- ایجاد مشکل تنفسی و تشدید علائم آسم
- اسهال شدید
- حالت تهوع و استفراغ
- اختلال در هضم غذا
- بروز درد در نقاط مختلف دستگاه گوارش
از دیگر علائم بروز حساسیت و عوارض گردو می باشند. اگر با خوردن گردو در دهانتان احساس سوزش میکنید، احتمالا نسبت به گرمای آن حساس هستید. به همین دلیل بهتر است گردو کمتر مصرف کنید یا در کنار آن مواد غذایی با طبع سرد بخورید.
دلایل حساسیت و ایجاد عارضه با گردو
گردو یک منبع مغذی از اسیدهای چرب امگا۳، فیبر و پروتئین است. همچنین در گردو مقداری اگزالات هم وجود دارد. این مواد با اینکه برای بدن مفید هستند، اما مصرف بیش از اندازه آنها میتواند مضر هم باشد. از جمله اینکه چربی زیاد باعث چرب شدن کبد و گرم شدن زیاد آن میشود. فیبر بیش از حد در عدم بهبود زخمها نقش دارد و اگزالات زیادی نیز باعث سنگ کلیه میشود.
برای دریافت اطلاعات و مطالعه ارزش های غذایی گردو، می توانید به مقاله ارزش های غذایی فوق العاده گردو مراجعه نمایید.
حساسیت به گردو به نام آنافیلاکسی شناخته میشود. این نوع حساسیت که در آن بدن مواد موجود در گردو را به عنوان ماده مهاجم شناسایی میکند، باعث واکنشهای آلرژیک میشود.
در حساسیت به گردو، بدن آنتی بادی و هیستامین در پاسخ به پروتئینهای گردو تولید میکند که باعث تنگی نفس، تورم گلو و زبان و حتی از دست دادن هوشیاری خواهد شد.
از دیگر دلایل حساسیت به گردو میتوان به سابقه خانوادگی اشاره کرد. به عبارت دیگر اگر در خانواده خود شخصی با حساسیت به گردو دارید، به صورت ژن و ارث در سایر افراد خانواده نیز دیده خواهد شد. همچنین مضرات و عوارض گردو در کودکان نسبت به بزرگسالان، شایعتر است. چرا که در کودکان سیستم ایمنی ضعیفتر است و مواد موجود در گردو میتواند باعث ایجاد آلرژی در آنها شود.
علل حساسیت کودکان به مغز گردو
همانطور که در بخش قبل گفته شد، کودکان سیستم ایمنی بدنی ضعیفتری دارند. به این معنی که حساسیتها و واکنشهای آلرژیک در آنها بیشتر است. در کودکانی که مبتلا به آسم و بیماریهای تنفسی هستند، بهتر است گردو کمتر استفاده شود. همچنین گردو ممکن است به دلیل طبع گرم خود، در کودکان با طبع گرم باعث بیرون ریختگیهای پوستی و کهیر نیز بشود.
مضرات مصرف گردو برای زنان باردار
زنان باردار میتوانند در روز دو تا چهار عدد گردو بخورند. البته به شرطی که به آن حساسیت نداشته باشند. در صورت مصرف بیش از حد گردو یا داشتن حساسیت به آن، مضرات و عوارض گردو در انتظار مادران باردار خواهد بود. این عوارض خود را با نفخ، درد معده، اسهال شدید و درد در بخشهای مختلف دستگاه گوارش نشان میدهد.
اثرات منفی گردو بر روی زخم ها
گردو دارای مقدار زیادی فیبر دارد. فیبر در هضم و جذب غذا در متابولیسم بدن کمک میکند. به علاوه فیبر و پروتئین موجود در گردو در بهبود زخمها و التهابات پوستی اثر دارند. همین ویژگی مثبت اگر بیش از حد شود، به صورت معکوس عمل میکند.
علاوهبر این روغن موجود در گردو میتواند باعث چربی و ایجاد جوش و آکنه بر روی پوست شود. در کنار این موارد با مصرف بیش از حد گردو، تعریق افزایش پیدا میکند که موضوعی ناخوشایند برای اغلب افراد است.
تشدید آلرژی با زیاده روی در خوردن گردو
آلرژیها در مصرف بیش از اندازه گردو تشدید میشوند. اگر شما دچار حساسیت غذایی هستید، بهتر است کمتر گردو مصرف کنید یا از پزشک خود مشورت بگیرید. به دلیل این که در برخورد با پروتئینهای گردو، بدن ممکن است آن را به اشتباه شناسایی کند و با تولید هیستامین توسط گلبولهای سفید باعث تشدید واکنشهای آلرژیک مانند عطسه و سرفههای بیامان شود.
حساسیت معده نسبت به گردو
عنصر فیبر میتواند به هضم و جذب غذا کمک کند، اما مقدار زیاد آن نیز مضر است. مضرات و عوارض گردو برای معده شامل درد معده، نفخ و ورم می شود. دلیل آن نیز عدم هضم فیبر گردو به طور کامل در معده است که باعث بروز ناراحتی میشود.
ابتلا به کبد چرب با مصرف زیاد گردو
اسیدهای چرب امگا۳ در گردو کبد را گرم میکنند. این موضوع در زمستان برای افرادی که طبع سرد دارند، خوب است. از طرف مقابل، کسانی که طبع گرم دارند را به کبد چرب مبتلا میکند. مخصوصا اگر این افراد در تابستان گردوی زیادی مصرف کنند.
افزایش وزن با مصرف بی رویه گردو
کسانی که در رژیم لاغری هستند، باید گردو را در برنامه غذایی خود با احتیاط مصرف کنند؛ چرا که کالری گردو بالا می باشد. هر ۴ اونس گردو چیزی حدود ۸۰۰ کیلو کالری انرژی دارد که معادل یک وعده غذایی پرچرب و چاق کننده است.
با اینکه گردو میتواند انرژی روزانه بدن را تامین کند، احساس سیری دهد و به لاغر شدن کمک کند، اما اگر درست مصرف نشود، باعث چاقی میشود.
تسهیل کنندگان طبع گردو
به جای نگرانی در مورد مضرات و عوارض گردو، کافی است این ماده مغذی را در زمان مناسب و به همراه مصلح کنندههای آن استفاده کنید. در این صورت هم از مزایای آن بهرهمند خواهید شد و هم حساسیت یا عارضه نخواهید دید.
استفاده از مواد غذایی با طبع خنک مانند انواع ترشیهای طبیعی، انار، خیار و سکنجبین به تعادل طبع گردو کمک میکند. بهعلاوه بهتر است گردو را در فصلهای سرد بخورید تا هم بدنتان گرم شود و هم سوخت و ساز بهتری داشته باشید.
جمع بندی نهایی در ارتباط با مضرات و عوارض گردو
با اینکه گردو یک ماده مغذی و سرشار از ویتامین، پروتئین و آنتی اکسیدانهای مفید محسوب میشود، اما مضراتی نیز دارد. مضرات و عوارض گردو وقتی خود را نشان میدهند که شما به گردو حساسیت داشته باشید یا بیش از حد توصیه شده در روز میل کنید.
مصرف گردوی بیش از اندازه میتواند روی ارگانهای مختلف بدن مانند معده، دستگاه گوارش اثر منفی بگذارد و واکنشهای آلرژیک را تشدید کند.
نظرات کاربران