معرفی گردو ژنوتیپ و نکاتی جهت خرید و نگهداری از آن
گردو ژنوتیپ یکی از ارقام گردو میباشد که زادگاه آن کشور خودمان، ایران است. این گردو به دلیل اینکه منشا آن ایران میباشد با آب و هوای کشور ما سازگار است و دارای عملکرد مناسبی است.
گردو ژنوتیپ مانند سایر ارقام گردو دارای ویژگیهایی است که دانستن آن به مراقبت و نگهداری از آن کمک میکند و با فراهم آوردن شرایط محیطی سازگار میتواند سودآوری خوبی برای باغداران و کشاورزان داشته باشد. در این محتوا با گردو ژنوتیپ بیشتر آشنا میشویم و پی میبریم که مزایا و معایب گردو ژنوتیپ چیست؟
نهال گردو ژنوتیپ چیست؟
نهال ژنوتیپ هم به صورت بذری و هم به صورت پیوندی موجود میباشد. این گردو یکی از انواع نژاد های گردو میباشد که میتوان آن را در شرایط آب و هوایی گرمسیر کشت کرد. این یکی از ویژگیهای مثبت گردو ژنوتیپ به شمار میرود. علاوه بر این نژاد ژنوتیپ دارای مزایای متعدد دیگری نیز میباشد که در ادامه در مورد هر یک از آنها توضیح خواهیم داد.
جهت مشاهده لیست نهال گردو مرغوب و سالم بر روی گزینه نهال گردو کلیک کنید.
بررسی مزایای گردو ژنوتیپ
درخت گردو ژنوتیپ مانند سایر درختان اصلاح شده و یا بذری دارای مزایا و معایبی میباشد. برخی از مزایای این درخت گردو شامل موارد زیر میباشد:
- رویش مجدد شاتونها پس از سرمازدگی:
یکی از مزایای گردو ژنوتیپ رویش مجدد جوانههای آن پس از سرمازدگی میباشد. جوانههای این نهال گردو ،قادر هستند که پس از سرمازدگی مجدد رویش خود را آغاز کنند. این موضوع باعث میشود که محصول مورد نظر باغدار حفظ شود.
- مقاومت در برابر آفات و بیماریها:
از دیگر مزایای گردو ژنوتیپ میتوان به مقاومت آن در برابر آفات و بیماریها اشاره کرد. نهال گردوی گرمسیری در برابر بسیاری از بیماریها و آفاتی که درخت گردو را تحت تاثیر قرار میدهد و به آن خسارت میزند، مقاوم است. این موضوع نیز باعث میشود که در صورت وجود بیماری و آفات در باغ عملکرد درخت گردو خیلی تحت تاثیر قرار نگیرد.
- پایه کوتاه بودن:
نهال گردو ژنوتیپ از جمله درختان گردو پایه کوتاه میباشد. این درخت گردو با قد و قامت کوتاه خود باعث میشود که برداشت محصول از آن راحتتر صورت بگیرد و نیاز به تجهیزات خاصی برای برداشت محصول نباشد. این موضوع به نوبه خود هزینههای مربوط به برداشت محصول را کاهش میدهد.
- دیرگل بودن:
این نهال مانند برخی از گردوهای دیگر دیر گل میباشد. این موضوع در مناطقی که دارای سرمای بهاره هستند یکی از ویژگیهای مثبت و با ارزش درخت گردو محسوب میشود. البته که گردو ژنوتیپ یک نهال گرمسیری می باشد اما در برخی مناطق احتمال تغییر شرایط اقلیمی وجود دارد.
معایب گردو ژنوتیپ چیست؟
نهال گردو ژنوتیپ در کنار مزایای خود دارای معایبی نیز میباشد که برای انتخاب این رقم باید به این معایب هم توجه کرد. از جمله صفات منفی این درخت:
- مقاومت کمتر به سرما:
این رقم نسبت به ارقام دیگر مقاومت کمتری در برابر سرما از خود نشان می دهد. اگر در جایی با آب و هوای سرد کاشته شود ممکن است آسیب ببیند.
- ارتفاع از سطح دریا:
علاوه بر این ارتفاع مناسب برای کاشت درخت گردو ژنوتیپ در حدود ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ متری از سطح دریا میباشد و این موضوع باعث میشود که نتوان این درخت را در ارتفاعات بالاتری کاشت.
آشنایی با شکل ظاهری و محصول این درخت
هر رقم خاصی از گردو دارای ویژگیهایی میباشد که مختص آن رقم است. برای مثال شکل ظاهری و رنگ مغز گردو در هر رقم متقاوت است.
شکل ظاهری گردو ژنوتیپ بیضی و تخم مرغی میباشد. پوسته گردو های ژنوتیپ نیز مانند رقم چندلر و فرنور کاغذی نیست و دارای پوسته معمولی می باشد. این گردو دارای طعم خوشمزهای است و همچنین رنگ مغز گردو های این نژاد نیز کمی تیرهتر از ارقام چندلر است.
راهنمای کاشت نهال گردو ژنوتیپ
نهال گردو ژنوتیپ را میتوان به صورت بذری و یا پیوندی تهیه کرد. برای کاشت این نهال مانند سایر نهالهای گردو باید ابتدا گودالی حفر کرد. البته که عمق گودال باید در حدود ۱ متر باشد تا ریشههای درخت ژنوتیپ به راحتی در داخل گودال جا بگیرند.
قبل از قرار دادن نهال در داخل گودال باید ریشههای آن به طور کامل بررسی شود و اگر ریشهای پوسیده بود آن را با قیچی و ابزار ضدعفونی شده حذف کرد تا احتمال بیماری و پوسیدگی ریشه کاهش یابد.
بعد از قرار دادن نهال گردو ژنوتیپ درون گودال بهتر است ابتدا خاک سطحی به همراه کود دامی کاملا پوسیده را ته گودال بریزید و سپس با بقیه خاک گودال را پر کنید. این کار باعث میشود تا خاکی که دارای زهکش و مواد غذایی بهتری میباشد در دسترس ریشه نهال قرار گیرد.
خاک مناسب کاشت نهال ژنوتیپ چیست؟
به طور کلی گردو نیاز به خاکی سبک با زهکش مناسب دارد. قبل از کاشت نهال گردو بهتر است خاک زمین را مورد آزمایش قرار دهید تا متوجه کمبود عناصر آن شوید. سپس برای اینکه زهکش خاک بهتر شود، به خاک انتخاب شده کود دامی کاملا پوسیده اضافه کنید تا بافت خاک کمی سبکتر شود.
علاوه بر این باید توجه داشت که گردو خاکی با ph خنثی را میپسندد. بنابراین در هنگام افزودن کود دامی باید به این مورد هم توجه کرد که ph خاک اسیدی یا قلیایی نشود.
انتخاب زمان مناسب برای کاشت گردو ژنوتیپ
بهترین فصل برای کاشت درخت گردو را میتوان از اواخر پاییز تا اواخر زمستان انتخاب کرد. به طور کلی بهترین زمان برای کاشت گردو ژنوتیپ اواخر آذر میباشد. البته با توجه به شرایط آب و هوایی محیط کاشت، ممکن است این زمان مقداری جابه جا شود.
الگوی کشت نهال گردوی گرمسیری
همانطور که گفته شد نهال گردو ژنوتیپ یک نهال پایه کوتاه است ما این نهال دارای شاخههای متراکمی میباشد. به همین دلیل در هنگام کاشت درخت گردو پایه کوتاه باید فاصله کافی بین دو درخت در طول و عرض در نظر گرفت تا رشد و باردهی آن دچار مشکل نشود.
برای کاشت نهال گردو ژنوتیپ معمولا از الگوی کشت ۶*۷ استفاده میکنند تا به شاخههای آن نور کافی برسد و همچنین فضای کافی برای رشد نیز داشته باشند. از طرفی تراکم شاخهها ممکن است موجب حمله آفات و بیماریها به درخت شود. بنابراین با رعایت فاصله استاندارد میتوان به کنترل آفات و بیماریها نیز کمک کرد.
بررسی شرایط آبیاری و هرس گردو ژنوتیپ
گردو از جمله درختانی است که به آبیاری منظم نیاز دارد. گردو ژنوتیپ نیز برای رشد مطلوب خود نیازمند آبیاری منظمی میباشد. با توجه به اینکه این درخت بیشتر در مناطق گرمسیر کاشته میشود به آبیاری هر ۷ روز یک بار نیاز دارد تا خاک محل کاشت آن خشک نشود.
در مورد هرس درخت گردو ژنوتیپ باید این نکته را مورد توجه قرار داد که در هرس، شاخههای اضافی و خشکیده درخت حذف میشوند تا نور کافی به سایر شاخهها برسد تا تراکم ساقه ها باعث کاهش عملکرد درخت گردو نشود.
نکات نگهداری و پرورش درختان گردو ژنوتیپ برتر
عملیات نگهداری و یا داشت گردو شامل تمامی اقداماتی است که برای رشد بهتر درخت صورت میگیرد. داشت درخت گردو ژنوتیپ هم شامل عملیاتهای مربوط به هرس، آبیاری، کوددهی و مبارزه با آفات و بیماریها میباشد.
در مورد آبیاری قبلا توضیح داده شده است، اما در مورد کوددهی باید این مورد ذکر شود که برای تغذیه درخت گردو ژنوتیپ ابتدا باید خاک مورد کشت و درخت مورد آزمایش قرار گیرد تا عناصر موجود و یا کمبود عناصر در خاک و برگ درخت مشخص شود و سپس با توجه به نتیجه آزمایش برای تغذیه گیاه تصمیم گیری شود.
پس از آزمایش خاک اگر کمبود عناصر مشخص شد، بهترین روش برای کوددهی درخت گردو ژنوتیپ روش چالکود میباشد. در این روش در سایهانداز درخت گردو، به طوری که خیلی نزدیک به تنه درخت گردو نباشد چالهای حفر میشود و در داخل آن کود دامی پوسیده میریزند. به این ترتیب ریشههای مویین میتوانند کم کم از عناصری که از کود آزاد میشود استفاده و تغذیه کنند.
زمان شروع باردهی اقتصادی نهال ژنوتیپ
گردو ژنوتیپ از ۶ تا ۸ سال پس از کاشت، باردهی اقتصادی خود را آغاز میکند. با رسیدگی به موقع و ایجاد شرایط مطلوب این باردهی میتواند سالها ادامه داشته باشد و عملکرد درختان ژنوتیپ کاهش پیدا نکند.
نکات مهم در خرید نهال گردو ژنوتیپ برتر چیست؟
در هنگام خرید نهال گردو ژنوتیپ باید به برخی از نکات توجه نمود تا بتوان به درستی نهالی متناسب با شرایط محیطی خریداری کرد. اولین مورد این است که باید از منابع معتبر و قابل اعتماد همانند نهالستان بزرگ گلدنهال، نهال خود را خریداری کنید. زیرا شرکتهای معتبر و با تجربه میتوانند نهالهای با کیفیت را فراهم کنند.
برخی از گردوها ویژگیهای خاصی مثل مقاومت به بیماریها، تحمل گرما یا سرما و بهرهوری بالا را دارند. بر اساس اهداف کاشت خود، نهال با این ویژگیها را انتخاب کنید. با رعایت این نکات، میتوانید نهال گردو ژنوتیپ با کیفیت و با عملکرد مطلوب را خریداری کرده و به کاشت موفق گردو در باغ خود بپردازید.
کلام آخر در ارتباط با خرید نهال گردو ژنوتیپ
انتخاب ژنوتیپ صحیح از اهمیت بالایی برای بهبود عملکرد گردو و بهبود کیفیت محصولات مشتق از آن است. بررسی ژنوتیپهای مختلف گردو در محیطهای متفاوت نشان داده است که برخی از آنها به شرایط خاصی تطابق بیشتری دارند.
بهطور کلی، انتخاب گردو ژنوتیپ مقاوم به شرایط محیطی نامساعد، بیماریها و آفات میتواند بهبود قابل ملاحظهای در عملکرد گردو داشته باشد. همچنین، تحقیقات در زمینه ژنتیک گردو نشان داده است که توسعه ژنوتیپهایی با ویژگیهای خاص، مانند مقاومت به خشکسالی یا افزایش مقدار عناصر غذایی، میتواند به کشاورزان کمک کند تا بهرهوری محصولات را افزایش دهند.
به دلیل ویژگی ها و صفات بارز نهال گردو ژنوتیپ همین الان نسب به خرید آن از نهالستان گلد نهال اقدام کنید.
نظرات کاربران